Γεωπολιτικά

Συμφωνία ασφαλείας ύψους δύο δισ. ευρώ υπέγραψαν Ουκρανία – Ολλανδία

Συμφωνία ασφαλείας ύψους δύο δισ. ευρώ υπέγραψαν Ουκρανία – Ολλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: Ukrainian President Volodymyr Zelensky holds a press conference with the heads of state of France, Germany and Romania, at Mariinsky Palace in Kyiv, on June 16, 2022. - The leaders of major EU powers France, Germany and Italy vowed on June 16 to help Ukraine defeat Russia and to rebuild its shattered cities, in a visit to a war-torn Kyiv suburb. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP) (Photo by LUDOVIC MARIN/POOL/AFP via Getty Images)

Η Ολλανδία είναι η έβδομη χώρα η οποία υπογράφει 10ετή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο. Οι συμφωνίες έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας μέχρι να γίνει μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέγραψαν σήμερα συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των χωρών τους στην πόλη Χαρκίβ της βορειοανατολικής Ουκρανίας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ολλανδία φέτος, καθώς και άλλη αμυντική βοήθεια τα επόμενα δέκα χρόνια, ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον Ρούτε στη διάρκεια επίσκεψης που δεν είχε προαναγγελθεί στη Χαρκίβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, 42 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία η οποία βρίσκεται τακτικά στο στόχαστρο ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων.

«Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για αυτή τη συμφωνία, η οποία θα ενισχύσει την προστασία της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της πόλης του Χαρκίβ, όπου συναντηθήκαμε σήμερα», είπε ο Ζελένσκι.

Ολλανδία είναι η έβδομη χώρα η οποία υπογράφει 10ετή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο. Οι συμφωνίες έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας μέχρι να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της να γίνει μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, ΝΑΤΟ.

Ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία και η Βρετανία έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, δήλωσε πως γίνονται συζητήσεις για συμφωνίες και με άλλες χώρες.

Σε ξεχωριστή δήλωση στο Telegram, ο Ζελένσκι ανέφερε πως τουλάχιστον 20.000 κτήρια — σχολεία, πανεπιστήμια, εκκλησίες, νηπιαγωγεία και κατοικίες– έχουν καταστραφεί στη Χαρκίβ αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments