Ελλάδα

Σε απόγνωση οι μηλοπαραγωγοί μετά τις καταστροφές από τις κακοκαιρίες

Σε απόγνωση οι μηλοπαραγωγοί μετά τις καταστροφές από τις κακοκαιρίες

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΤΙΓΜΙΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Οι αγροτικοί δρόμοι είχαν διαλυθεί

Την απελπισία τους για την καταστροφή που βίωσαν εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel δεν μπορούν να κρύψουν οι μηλοπαραγωγοί της χώρας μας. Όπως εξηγούν, τα χτυπήματα που δέχτηκαν δεν ήταν ένα αλλά περισσότερα, τονίζοντας πως όσα μήλα σώθηκαν έμειναν στα ψυγεία τους.

Η κακοκαιρία Daniel έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας την εποχή που θα ξεκινούσε η συγκομιδή (5-20 Σεπτεμβρίου), με μεγάλο μέρος της παραγωγής να χάνεται, καθώς τα μήλα είτε σάπισαν είτε έπεσαν από τα δένδρα.

«Πρώτα καταστραφήκαμε από τον Daniel την εποχή που γινόταν η συγκομιδή. Εμείς δεν μπορούσαμε να μπούμε να μαζέψουμε μήλα, γιατί ήμασταν πλημμυρισμένοι. Χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής και όσα αποθηκεύτηκαν, δεν υπήρχαν δρόμοι. Χτυπηθήκαμε από όλες τις πλευρές», είπε το πρωί της Τετάρτης 6/3 στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο παραγωγός και αντιδήμαρχος Αγιάς Λάρισας, Βασίλης Σμυρλής.

Παράλληλα, ο κος Σμυρλής τόνισε πως οι παραγωγοί του Πηλίου έλαβαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ οι παραγωγοί της Αγιάς δεν αποζημιώθηκαν.

Για έναν μήνα μετά τις πλημμύρες, οι αγροτικοί δρόμοι είχαν διαλυθεί και οι αγρότες δεν είχαν πρόσβαση στα χωράφια, ενώ οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν και στα συμβόλαια που είχαν υπογράψει με εταιρείες του εξωτερικού, όπως από Αίγυπτο, Ιορδανία κ.α.

Παράλληλα, αυξήθηκαν οι εισαγωγές από χώρες όπως η Σερβία, Πολωνία και Βουλγαρία, ενώ μεγάλο μέρος των μήλων που κατάφεραν να μαζέψουν έμεινε στα ψυγεία.

Όσα μήλα διατέθηκαν πωλήθηκαν προς 0,35-0,40 ευρώ /κιλό από τον παραγωγό, ενώ πέρυσι οι τιμές κυμαίνονταν από 0,20-0,30 ευρώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments