Nέα της αγοράς

LNG: Επενδύσεις στις ΗΠΑ από Saudi Aramco και ADNOC

LNG: Επενδύσεις στις ΗΠΑ από Saudi Aramco και ADNOC

Πηγή Φωτογραφίας: aramcolife.com

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί του Κόλπου βρίσκονται σε συζητήσεις με αμερικανικές εταιρείες

Στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά LNG των Ηνωμένων Πολιτειών στρέφονται πετρελαϊκοί κολοσσοί του Κόλπου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, η Saudi Aramco και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) βρίσκονται σε συνομιλίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ, καθώς εντείνουν τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και τον περιφερειακό αντίπαλο Κατάρ στην ακμάζουσα αγορά του LNG.

Η Saudi Aramco βρίσκεται σε συνομιλίες για επενδύσεις στη φάση 2 του έργου Port Arthur LNG της Sempra Infrastructure στο Τέξας, το οποίο αντιπροσωπεύει μια προτεινόμενη επέκταση στην ήδη παραγωγική πρώτη φάση, ανέφεραν οι πηγές, που αρνήθηκαν να καταονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Εν τω μεταξύ, η κρατική ADNOC βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία LNG NextDecade για μια προτεινόμενη τέταρτη μονάδα επεξεργασίας στις εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG του Rio Grande $18 δισεκατομμυρίων, πρόσθεσαν.

Η Aramco και η ADNOC αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν επικοινώνησαν με το Reuters.

«Ανθίζει» το LNG στις ΗΠΑ

Η χωρητικότητα LNG των ΗΠΑ πρόκειται να διπλασιαστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά αρκετοί κατασκευαστές έργων LNG των ΗΠΑ αντιμετώπισαν οικονομικά εμπόδια για να ξεκινήσουν τους προτεινόμενους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο απαιτητικοί και οι τράπεζες υποβάλλονται σε αυξανόμενες κανονιστικές πιέσεις προκειμένου να επικεντρωθούν σε επενδύσεις ESG.

«Το μήνυμα είναι: Εάν οι τράπεζες που εστιάζουν στο ESG δεν χρηματοδοτήσουν έργα στις ΗΠΑ, κάποιος θα το κάνει», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, αντιπρόεδρος της Rystad Energy για την έρευνα LNG.

Μετά από πιέσεις από ακτιβιστές για το κλίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέκοψε τον Ιανουάριο τις εκκρεμείς εγκρίσεις και τις μελλοντικές αιτήσεις για εξαγωγή LNG από νέα έργα. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι συνομιλίες με τους πετρελαϊκούς γίγαντες του Κόλπου αφορούν μετοχές ή συμφωνίες πώλησης και αγοράς (SPA) ή και τα δύο.

Μία από τις πηγές είπε ότι η Aramco βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά ορισμένων ή όλων των όγκων από μία από τις δύο μονάδες υγροποίησης στη δεύτερη φάση του Port Arthur, και οι δύο ικανές να παράγουν έως και 13,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa).

Ο αγώνας για το LNG

Η Saudi Aramco προσπαθεί να ξεκινήσει την παγκόσμια επιχείρηση LNG. Η ADNOC είναι ήδη παίκτης στην αγορά LNG. Και οι δύο ανταγωνίζονται το γειτονικό Κατάρ, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο.

Η QatarEnergy αποκάλυψε πρόσφατα σχέδια επέκτασης που θα τη δουν να ελέγχει ένα παγκόσμιο μερίδιο αγοράς LNG σχεδόν 25% έως το 2030, λένε οι αναλυτές.

«Τόσο η Aramco όσο και η ADNOC είναι οι βαριές βαριές πετρελαίου που θα μπορούσαν πάντα να κάνουν περισσότερα στο LNG…Δεν θα ήταν έκπληξη το γεγονός ότι θα ξεκλειδώσουν ευχαρίστως το πορτοφόλι τους για το σωστό έργο», είπε ο Ramesh της Rystad.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments