Policy Briefs

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σχεδιάζει μετεκλογικές συμμαχίες αριστερά και δεξιά

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σχεδιάζει μετεκλογικές συμμαχίες αριστερά και δεξιά
Οι ηγέτες της κεντροδεξιάς δεν ανησυχούν για την πολιτική αντίδραση και επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να πλησιάσουν το CRE, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να λέει ότι ορισμένες συντηρητικές αντιπροσωπείες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΛΚ.

Μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Θα μπορεί να επιλέξει τις συμμαχίες του στα δεξιά ή στα αριστερά – μια λεπτή άσκηση που δεν είναι χωρίς κίνδυνο.

Το ΕΛΚ θα συνεδριάσει στο Βουκουρέστι στις 6 Μαρτίου για να εκλέξει την σημερινή Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως επικεφαλής της λίστας για τις ευρωεκλογές και ως εκ τούτου υποψήφια για τη δική της διαδοχή – μια δεύτερη θητεία που θα έπρεπε να πάρει από αλλού.

Η κεντροδεξιά ομάδα αναμένεται επίσης να λάβει περισσότερες από 10 θέσεις επιτρόπων, με αυτές να προτείνονται από εθνικές κυβερνήσεις, ορισμένες από τις οποίες ηγούνται της κεντροδεξιάς.

Το ΕΛΚ θα παραμείνει η πρώτη πολιτική ομάδα του ημικυκλίου με 180 έδρες (1 λιγότερες σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές, το 2019), ενώ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) αναμένεται να χάσουν 14 έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, αυξάνοντας σε 140.

Οι Πράσινοι, οι Ανανεωμένοι Φιλελεύθεροι και οι Σοσιαλιστές αναμένεται επίσης να χάσουν ψήφους, ενώ οι δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις όπως η Ταυτότητα και η Δημοκρατία (ID) και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (CRE) αναμένεται να πάρουν 3η και 3η θέση αντίστοιχα. .

Αυτό σημαίνει ότι το ΕΛΚ θα έχει το πλεονέκτημα στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο και θα μπορεί να επιλέξει τη μία ή την άλλη πλευρά για να πετύχει την πλειοψηφία.

Επικίνδυνο παιχνίδι

Και οι ηγέτες του κεντροδεξιού κόμματος δεν φαίνεται να φοβούνται τη διαμάχη για αυτό το θέμα.

Το ΕΛΚ επιβεβαίωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να πλησιάσει την ομάδα CRE, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να λέει ότι ορισμένες συντηρητικές αντιπροσωπείες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΛΚ μετά τις εκλογές του Ιουνίου. 

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Manfred Weber της Γερμανίας είπε επίσης στη γερμανική εφημερίδα Welt τη Δευτέρα (4 Μαρτίου) ότι θα συνεργαστεί με δυνάμεις της ομάδας CRE, όπως το κόμμα Fratelli d’Italia της Ιταλίδας πρωθυπουργού Georgia Meloni και το Τσεχικό Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών (ODS). αλλά όχι με το Πολωνικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS).

«Στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η επιλεκτική συνεργασία με τους φιλοευρωπαίους συντηρητικούς είναι εξίσου νοητή για μένα με τη συνεργασία με τους Πράσινους », σημείωσε ο Βέμπερ.

Οι μόνες κόκκινες γραμμές για τη συνεργασία είναι να παραμείνουμε υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου, «αυτοί είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται αυτό το τείχος προστασίας », είπε ο Weber, επαναλαμβάνοντας παρόμοια σχόλια της φον ντερ Λάιεν. 

Ωστόσο, μια συνεργασία με το κόμμα της Giorgia Meloni δεν ευχαριστεί τους πάντες στο ΕΛΚ.

Η Γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με την Fratelli d’Italia , υπονομεύοντας έτσι τα σχέδια του Μάνφρεντ Βέμπερ. 

Σε συνέντευξη στο Euractiv την Τρίτη (5 Μαρτίου), ο αντιπρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Ζίγκφριντ Μουρεσάν, αρνήθηκε ότι το κόμμα της κας Μελόνι ήταν μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη.

«Έχει μια μακρά αντιευρωπαϊκή ιστορία […] Το κόμμα της έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να μεταμορφωθεί από άποψη ηγεσίας και από πλευράς προγράμματος για να γίνει φιλοευρωπαϊκό κόμμα. »

Τόνισε ότι «ο ρόλος του ΕΛΚ είναι να ενώσει και να ηγηθεί των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο» σε μια παραδοσιακή κεντρική πλειοψηφία με τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments