Πολιτική

Σκληρό ροκ στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Σκληρό ροκ στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Πηγή Φωτογραφίας: 367279] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε σύγκρουση κορυφής ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξελίχθηκε η κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη.
Μπρα ντε φερ κυβέρνηση αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές τοποθετούνται επί των άρθρων του νομοθετήματος της κυβέρνησης, ενώ στις 20:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, με ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Μητσοτάκης: Ριζική τομή στην εκπαίδευση

O πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια ριζική τομή στην εκπαίδευση κάνοντας λόγο για μια μεταρρύθμιση ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο νομοσχέδιο. «Αντί για στέκια κουκουλοφόρων, τα πανεπιστήμια πλέον γίνονται στέκια γνώσης. Τρέμετε τη σύγκριση όσοι κάνατε καριέρες στα αμφιθέατρα, έχοντας μάθει να θεωρείτε τις σχολές τσιφλίκια σας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του πρώτα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας δηκτικά πως ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης σπούδασε σε ένα σπουδαίο μη κρατικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, διαφωνεί με την ίδρυση του παραρτήματός του στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά για το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον «αρνητικό πρωταγωνιστή της σημερινής συζήτησης»», καταγγέλλοντας πως η πολυφωνία του μετατρέπεται σε παλινωδία.

«Πώς θα δικαιολογήσετε την τεθλασμένη γραμμή στους αμήχανους ψηφοφόρους σας; Πρόκειται για ετεροχρονισμένο τακτικισμό και για απόλυτο πολιτικό σουρεαλισμό», ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Νίκο Ανδρουλάκη, γνωστοποιώντας στη συνέχεια πως η ΝΔ καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί των άρθρων υπέρ του δημοσίου πανεπιστημίου ώστε τα κόμματα «να μετρηθούμε», όπως σημείωσε.

Φάμελλος: Ποδοπατάτε και τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα

Τη θέση ότι η Ανώτατη Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα αποτύπωσε στην ομιλία του στο βήμα της Βουλής για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτκής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Οι νέοι και οι νέες είναι έξω στους δρόμους. Συλλαλητήρια γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Διαδηλώνουν για το δικαίωμα στην Παιδεία, το δικαίωμα στη γνώση. Οι νέοι και οι νέες διαμαρτύρονται κατά των δικών σας σχεδίων γιατί τους στερείτε τις σπουδές. Τους λέτε ότι δεν μπορούν να σπουδάσουν αν δεν πληρώσουν. Για να ικανοποιήσετε τα συμφέροντα λίγων ποδοπατάτε τα όνειρα της νέας γενιάς και το Σύνταγμα», τόνισε για τα μη κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Εγώ θέλω να πω κάτι που είναι πάνω από τη συζήτηση που θέλετε να υποβιβάσετε. Το Σύνταγμα του 1975 διατύπωσε ότι η Ανώτατη Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Τώρα 50 χρόνια μετά έρχεστε και λέτε ότι η Ανώτατη Παιδεία είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές είναι πελάτες» σημείωσε.

Ανδρουλάκης: Οι ομοτράπεζοι του Μητσοτάκη άλλαξαν θέση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Η ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει συνολική απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η δημόσια παιδεία στη χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες», ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσει επί της αρχής αυτή την, όπως τη χαρακτήρισε, «ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση».

«Νομοθετείτε καθ’ υπόδειξή τους και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας το παράδοξο, όπως είπε, «συγκεκριμένα funds να έχουν κάνει ήδη τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα εδώ και μήνες και εσείς να έρχεστε εκ των υστέρων και να προσαρμόζετε, με συνταγματικές μάλιστα ακροβασίες, έναν νόμο πάνω στις επενδύσεις τους. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συντάχθηκε εν κρυπτώ. Ακόμα και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες για να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια: ότι ο τίτλος «μη κερδοσκοπικό» είναι απλώς ο φερετζές των ιδιωτικών κερδοσκοπικών παραρτημάτων».

Κουτσούμπας: Δεν ενοχλεί η πραγματικότητα αλλά η αποκάλυψή της

Απάντηση έδωσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του για τους sugar daddies, στους οποίους θα στραφούν φοιτήτριες οι οποίες δεν θα μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα σε μη κρατικά ΑΕΙ. «Γιατί ορισμένοι εμφανίζονται σοκαρισμένοι; Γιατί αυτό που ενοχλεί δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά η καταγγελία και η αποκάλυψή της. Δεν ενοχλείστε που όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας, αλλά ενοχλείστε όταν βγαίνουν στην επιφάνεια και βάζουν εσάς να απολογείστε για το σάπιο σύστημα σας», τόνισε.

Ειδικότερα, στην ομιλία του στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, για το θέμα που έχει προκύψει: «Και σε όλες τις γυναίκες και από αυτό εδώ το βήμα ένα πράγμα τους λέμε: η συμμετοχή σας στους αγώνες δίνει οξυγόνο αισιοδοξίας, δυναμώνει την εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, του εχθρικού αστικού κράτους και της ΕΕ. Με την αποφασιστική σας θέληση και στάση και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορείτε να δυναμώσετε την πάλη για την κατάργηση κάθε μορφής ανισοτιμίας, βίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments