Διεθνή

ΗΠΑ: Η πολιτική αντεπίθεση του Μπάιντεν

ΗΠΑ: Η πολιτική αντεπίθεση του Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: Rfi.fr

Μία και μόνο ομιλία δεν μπορεί να εγγυηθεί την επανεκλογή του. Αυτή όμως η εκδοχή τουΤζο Μπάιντεν, με την ισχύ και την αποφασιστικότητα που προέβαλε από το βήμα του Κογκρέσου, θα μπορούσε να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Το μεγάλο στοίχημα της ομιλίας για την Κατάσταση του Έθνους κερδήθηκε. Το επόμενο, και ακόμη μεγαλύτερο, είναι να παρουσιαστεί ξανά […]

Μία και μόνο ομιλία δεν μπορεί να εγγυηθεί την επανεκλογή του. Αυτή όμως η εκδοχή τουΤζο Μπάιντεν, με την ισχύ και την αποφασιστικότητα που προέβαλε από το βήμα του Κογκρέσου, θα μπορούσε να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Το μεγάλο στοίχημα της ομιλίας για την Κατάσταση του Έθνους κερδήθηκε. Το επόμενο, και ακόμη μεγαλύτερο, είναι να παρουσιαστεί ξανά και ξανά ο ίδιος Μπάιντεν ενώπιον των Αμερικανών στην μακρά, εξαντλητική, όσο και απρόβλεπτη, διαδρομή προς τις κάλπες.

Ήταν μία προεδρική ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους σαν καμία άλλη. Ουδέποτε πρόεδρος έχει επιτεθεί κατά το παρελθόν τόσο σκληρά και επίμονα σε πολιτικό του αντίπαλο, ούτε και η βαρυσήμαντη ομιλία είχε προσλάβει ποτέ χαρακτήρα «ιατρικού check-up» για την πνευματική οξύτητα και τις αντοχές του εκφωνούντος. Όμως ήταν και τα δύο αναμενόμενα από τη στιγμή που ο πολιτικός αντίπαλος που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει και εξακολουθεί να απειλεί την αμερικανική Δημοκρατία, και ο νυν πρόεδρος διεκδικεί δεύτερη θητεία στα 81 του χρόνια.

Μπροστά σε μέλη και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, στρατιωτικούς και δικαστικούς ηγέτες των ΗΠΑ και υψηλόβαθμους προσκεκλημένους και μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη της εκστρατείας του για τον Λευκό Οίκο, εξαπολύοντας αυτή τη φορά κατά μέτωπο επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπάιντεν απαρίθμησε “εσωτερικές και εξωτερικές” απειλές κατά της δημοκρατίας και των αμερικανικών πολιτικών ελευθεριών, χαράσσοντας μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της δικής του Αμερικής και της δυστοπίας του Τραμπ.

Η ομιλία ήταν “φλογερή” και το διακύβευμα που έθεσε ήταν σαφές. ‘Ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι συμπολεμιστές του επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία “θάβοντας την αλήθεια” για την 6η Ιανουαρίου 2021. Τόνισε ότι “δεν μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις”.

Στην 68λεπτη ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν επιτέθηκε στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος δεν έχει καταδικαστεί σε 13 περιπτώσεις, από τη διάρρηξη της 6ης Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο και τη λογική της “εκδίκησης και της τιμωρίας” που εκπροσωπεί, μέχρι το μεταναστευτικό ζήτημα και τη διακομματική συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων που ματαίωσε, τον αποκλεισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία, και την “υποταγή” του στον Πούτιν, ο οποίος είπε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη να “κάνουν ό,τι θέλουν”.

Ούτε μία φορά ο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ. Σε όλη την ομιλία του, ο Τραμπ ήταν ο “προκάτοχός” του. Κατά γενική ομολογία, ήταν η πιο δυναμική ομιλία της δεκαετούς πολιτικής καριέρας του Μπάιντεν. Του ζητήθηκε να καταδείξει την απειλή που συνιστούσε για τις ΗΠΑ μια ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να πείσει ένα λιγότερο σκεπτικιστικό κοινό ότι εξακολουθεί να διαθέτει μια δεξαμενή ικανής ενέργειας. Ο Μπάιντεν επέμεινε ότι η ηγεσία είναι θέμα ιδεών, όχι ηλικίας, και μετά την ομιλία του, ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επεσήμαναν ότι ο Μπάιντεν μπορούσε και είχε αποδείξει ότι μπορούσε να το κάνει. Ωστόσο, τον Μπάιντεν περιμένει ένας μαραθώνιος. Με εννέα μήνες να απομένουν μέχρι την ημέρα της κάλπης, ο Τραμπ είναι βέβαιο ότι θα επιμείνει για μια τοξική εκστρατεία και περαιτέρω πόλωση.

Πέραν της ηλικίας, της οικονομίας και το ζήτημα του μεταναστευτικού -το πεδίο στο οποίο ο Μπάιντεν υστερεί περισσότερο από όλα-, σε μείζον ζήτημα και «αγκάθι» για την εκστρατεία του έχει αναδειχθεί ο πόλεμος στη Γάζα. Η παρούσα δημοσκοπική εικόνα προδιαθέτει σε μία εξαιρετικά αμφίρροπη εκλογική μάχη και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κανένα περιθώριο να αποξενώσει την εκλογική βάση των Δημοκρατικών, μερίδα της οποίας έχει καταστήσει σαφή τη δυσφορία της για τους χειρισμούς του διά της «αδέσμευτης ψήφου» στις κάλπες των προκριματικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments