Lifestyle

Ο Κιλιάν Μέρφι πήρε το Όσκαρ Α΄Αντρικού ρόλου και υποκλίθηκαν όλοι στο ταλέντο του

Ο Κιλιάν Μέρφι πήρε το Όσκαρ Α΄Αντρικού ρόλου και υποκλίθηκαν όλοι στο ταλέντο του

Πηγή Φωτογραφίας: Cillian Murphy won the Oscar for best actor for his role in “Oppenheimer.”Credit...Amir Hamja/The New York Times

Ήταν το πιο τρελό, το πιο συναρπαστικό, το πιο δημιουργικά ικανοποιητικό ταξίδι, είπε ο ηθοποιός στην ομιλία του

Οι ερμηνείες του χαρισματικού ηθοποιού Κίλιαν Μέρφι έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση. Στην τελευταία ταινία «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν, ο ηθοποιός κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στον ρόλο του δημιουργού της ατομικής βόμβας, του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ.

«Είμαι λίγο συγκλονισμένος. Ευχαριστώ την Ακαδημία, τον Κρις Νόλαν και την [παραγωγό] Έμα Τόμας. Ήταν το πιο τρελό, το πιο συναρπαστικό, το πιο δημιουργικά ικανοποιητικό ταξίδι στο οποίο με πήγατε τα τελευταία 20 χρόνια. Σας χρωστάω περισσότερα από όσα μπορώ να πω. Σας ευχαριστώ πολύ. Κάθε μέλος του συνεργείου, κάθε μέλος του καστ στο Oppenheimer, εσείς με κουβαλήσατε. Όλοι οι υποψήφιοι συνάδελφοί μου, παραμένω με δέος μπροστά σας. Πραγματικά … Είμαι ένας πολύ υπερήφανος Ιρλανδός που στέκομαι εδώ απόψε. Κάναμε μια ταινία για τον άνθρωπο που δημιούργησε την ατομική βόμβα και καλώς ή κακώς, όλοι ζούμε στον κόσμο του Oppenheimer, οπότε θα ήθελα πραγματικά να αφιερώσω αυτό το βραβείο στους απανταχού ειρηνοποιούς».

Το φιλμ αναγνωρίστηκε παγκοσμίως από τους κριτικούς από την πρώτη στιγμή και ο Μέρφι δεχόταν καθημερινά από τον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεγάλους επαίνους για την ερμηνεία του. Η συγκεκριμένη βράβευση δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς από την αρχή που κυκλοφόρησε το φιλμ, ο ηθοποιός ήταν το απόλυτο φαβορί για το χρυσό αγαλματίδιο, παρά τις αξιόλογες προσπάθειες των υπόλοιπων συναδέλφων του. O Iρλανδός ηθοποιός προτάθηκε πρώτη φορά για Όσκαρ και το κέρδισε, ρίχνοντας τη δική του «ατομική βόμβα» στη βιομηχανία του θεάματος που υποκλίθηκε στο ταλέντο του.

Ο Μέρφι γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1976, στη γραφική πόλη Ντάγκλας, που βρίσκεται στην καρδιά της κομητείας Κορκ της Ιρλανδίας. H πνευματική περιέργειά του τον οδήγησε να ακολουθήσει μια πορεία ακαδημαϊκής αριστείας. Φοίτησε στο φημισμένο Presentation Brothers College στο Κορκ, όπου καλλιεργήθηκε η δίψα του για γνώση. Φανατικός αναγνώστης με αχόρταγη όρεξη για μάθηση, εντρύφησε σε ευρεία γκάμα θεμάτων που τελικά θα συνέβαλαν στο βάθος των παραστάσεών του. Αυτή η δέσμευση για την κατανόηση των περιπλοκών των διαφόρων τομέων θα γινόταν σήμα κατατεθέν της υποκριτικής του προσέγγισης.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο, το πεπρωμένο τού έφερε την υποκριτική. Μια τυχαία συνάντηση με τις τέχνες άναψε μέσα του μια σπίθα που σύντομα θα φούντωνε. Ο Μέρφι συμμετείχε σε τοπικές θεατρικές παραγωγές, αγκαλιάζοντας την πρόκληση να ενσαρκώσει διαφορετικούς χαρακτήρες και να εξερευνήσει τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Φωτίζοντας την ασημένια οθόνη Ο δρόμος του ηθοποιού προς τον κινηματογράφο σημαδεύτηκε από πρωτοποριακούς ρόλους που όχι μόνο ανέδειξαν το ταλέντο του, αλλά και εδραίωσαν την ιδιότητά του ως υπολογίσιμη υποκριτική δύναμη. Από τη συγκλονιστική εμφάνισή του του στην ταινία «28 Days Later» μέχρι τις εμβληματικές συνεργασίες του με τον οραματιστή Κρίστοφερ Νόλαν, η άνοδος του Μέρφι ήταν μια συναρπαστική ιστορία καλλιτεχνίας και προσήλωσης.

Ο δρόμος του προς τη λάμψη πήρε μια συναρπαστική στροφή όταν ένωσε τις δυνάμεις του με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Νόλαν στην επανεκτέλεση του franchise του Μπάτμαν. Στο «Batman Begins», ο Μέρφι έδωσε ζωή στον αινιγματικό Dr. Jonathan Crane, γνωστό και ως Σκιάχτρο. Η ανατριχιαστική ερμηνεία του είχε απήχηση τόσο στο κοινό όσο και στους κριτικούς, εδραιώνοντας τη θέση του στη σφαίρα των blockbuster, ενώ υπογράμμισε την αφοσίωσή του στη δημιουργία πολυδιάστατων χαρακτήρων. Το «Inception» έβαλε άλλο ένα ορόσημο στην καριέρα του, καθώς ένωσε και πάλι τις δυνάμεις του με τον Νόλαν. Ο ρόλος του Ρόμπερτ Φίσερ τζούνιορ ανέδειξε την ικανότητά του να ενσαρκώνει απρόσκοπτα χαρακτήρες που διασχίζουν περίπλοκα συναισθηματικά τοπία. Οι μετέπειτα συνεργασίες με τον Νόλαν, όπως στην τριλογία «The Dark Knight», στη «Δουνκέρκη» και πλέον και το «Oπενχάιμερ», ανέδειξαν περαιτέρω την απαράμιλλη ευελιξία του Μέρφι. Ο τρόπος που παίζει χαρακτηρίζεται από ένα βάθος που εμπλουτίζει κάθε σκηνή όπου πρωταγωνιστεί καθιστώντας τον αναπόσπαστο κομμάτι του κινηματογραφικού οράματος του Νόλαν.

Η ικανότητα του Μέρφι να εμβαθύνει σε συναισθηματικά περίπλοκους χαρακτήρες είναι εμφανής και στις ερμηνείες του στη «Νυχτερινή πτήση» (Red Eye) και στο «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι». Στο θρίλερ «Νυχτερινή πτήση» ενσάρκωσε τον χαρισματικό αλλά και μοχθηρό κακοποιό, αναδεικνύοντας το εύρος του στην παροχή έντονων και πολύπλευρων ερμηνειών. Μεταβαίνοντας στο ιστορικό δράμα «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», ο Μέρφι, ως Ντέμιεν Ο’Ντόνοβαν, μετέφερε τις εσωτερικές δυσκολίες ενός άνδρα που βρέθηκε στη μέση του αγώνα της Ιρλανδίας για ανεξαρτησία. Τη φιλμογραφία του κοσμεί επίσης η συμμετοχή του σε δράματα εποχής, όπου προσαρμόστηκε άψογα στις αποχρώσεις διαφορετικών εποχών.

Στην ταινία «The Wind» υποδύθηκε τον Αρθουρ Ντέιβις, έναν άνδρα που παλεύει με τον έρωτα και τις κοινωνικές προσδοκίες στην Αγγλία του 1920. Στο φιλμ ανέδειξε τις λεπτές αποχρώσεις των ιστορικών συμφραζομένων, προσδίδοντας βάθος στους χαρακτήρες του. Επιπλέον, στην «Αγάπη στα άκρα» ο Μέρφι συνεργάστηκε με την Κίρα Νάιτλι σε μια ιστορία μπερδεμένων σχέσεων την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ενσάρκωση του Γουίλιαμ Κίλικ ήταν μια απόδειξη ότι κατέχει τη δυναμική των χαρακτήρων της συγκεκριμένης εποχής και την ικανότητά του να περιηγείται σε πολύπλοκες διαπροσωπικές αφηγήσεις.

View this post on Instagram

A post shared by IPSE DIXIT (@ipsedixit___)

Το περίφημο «Peaky Blinders» Η σαγηνευτική παρουσία του Κίλιαν Μέρφι δεν περιορίστηκε μόνο στη μεγάλη οθόνη. Η είσοδός του στην τηλεόραση προκάλεσε μια μεταμορφωτική φάση στην καριέρα του, που τον ανέδειξε ακόμα περισσότερο. Στην πρώτη γραμμή αυτού του τηλεοπτικού ταξιδιού βρίσκεται η εμβληματική ερμηνεία του ως Τόμι Σέλμπι στο «Peaky Blinders», μια προσπάθεια που κέρδισε φανατικούς θαυμαστές και διθυραμβικές κριτικές. Η παρουσία του που σε μαγνήτιζε και η βαθιά υποκριτική του δεινότητα ανέβασαν τη σειρά σε απρόβλεπτα ύψη. Ως ο πανούργος και αινιγματικός Τόμι Σέλμπι, αρχηγός της διαβόητης συμμορίας του Μπέρμιγχαμ, ο Μέρφι έδωσε μια μαγευτική πολυπλοκότητα στον χαρακτήρα. Η ενσάρκωση του Σέλμπι από τον Μέρφι έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος του «Peaky Blinders». Η κυριαρχία του στη μεταμόρφωση του χαρακτήρα από αδίστακτο εγκληματία σε υπολογίσιμο ηγέτη απέσπασε ευρεία αναγνώριση. Η λεπτότητά του έδωσε ζωή στην περίπλοκη αφήγηση της σειράς, δημιουργώντας μια μαγνητική έλξη που κράτησε το κοινό καθηλωμένο για έξι συναρπαστικές σεζόν.

Πέρα από το σινεμά και την τηλεόραση, η τέχνη του Μέρφι έχει κοσμήσει και τη θεατρική σκηνή, εδραιώνοντας την ιδιότητά του ως πραγματικού φωστήρα των παραστατικών τεχνών. Με μια άνευ ορίων αφοσίωση στην τέχνη, η είσοδός του στη σκηνή αποτελεί απόδειξη του πολύπλευρου ταλέντου του και οι ρόλοι του σε έργα όπως το «Grief» και το «Ballyturk» αποτελούν λαμπρά παραδείγματα της ικανότητάς του. Στο αναγνωρισμένο θεατρικό έργο «Grief», ο Μέρφι έφερε μια συναισθηματική απήχηση στον χαρακτήρα ενός πενθούντα πατέρα.

Η παραγωγή, που έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου, εμβάθυνε στις περίπλοκες πτυχές της απώλειας και στο ταξίδι της επούλωσης. Η ικανότητα του Μέρφι να μεταδίδει ωμά και ευάλωτα συναισθήματα ανέδειξε την κυριαρχία του επί σκηνής, αφήνοντας βαθύ αντίκτυπο τόσο στο κοινό όσο και στους κριτικούς. Ενα άλλο κόσμημα στο θεατρικό στέμμα του είναι η συμμετοχή του στο «Ballyturk», ένα έργο γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον θεατρικό συγγραφέα Εντα Γουόλς, το οποίο εμβαθύνει σε θέματα ταυτότητας, ύπαρξης και ανθρώπινης εμπειρίας. Η απεικόνιση ενός χαρακτήρα που περιηγείται στην πολυπλοκότητα του νοήματος της ζωής ανέδειξε την ικανότητά του ηθοποιού να γοητεύει το κοινό σε ένα οικείο και προκλητικό για σκέψη περιβάλλον.

Ενώ οι ρόλοι του στην οθόνη έχουν μαγέψει το κοινό παγκοσμίως, υπάρχει μια ιδιωτική πλευρά του αινιγματικού ηθοποιού που συχνά παραμένει κρυμμένη από τα φώτα της δημοσιότητας. Αφοσιωμένος οικογενειάρχης και ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικής ζωής, η προσωπική ζωή και οι αξίες του Μέρφι υπογραμμίζουν τη μοναδική του προσέγγιση στη φήμη και τη βαθιά του επίδραση, ως Ιρλανδού ηθοποιού, στην παγκόσμια σκηνή. Πέρα από τη λαμπερή βιτρίνα του Χόλιγουντ, η προσωπική ζωή του χαρακτηρίζεται από τη δέσμευσή του στις βαθιά ριζωμένες οικογενειακές του αξίες. Σύζυγος και πατέρας, είναι γνωστός για τη διατήρηση χαμηλού προφίλ όσον αφορά τις προσωπικές του σχέσεις, δίνοντας προτεραιότητα στις γνήσιες σχέσεις έναντι του δημόσιου θεάματος.

Η προσγειωμένη συμπεριφορά και η γνήσια ταπεινότητα του Κίλιαν τον έχουν κάνει αγαπητό τόσο στους θαυμαστές όσο και στους συναδέλφους του. Βρίσκοντας μια ισορροπία μεταξύ της δημόσιας περσόνας του και της ιδιωτικής του ζωής, ο Μέρφι επιδεικνύει ένα επίπεδο αυθεντικότητας που βρίσκει ανταπόκριση στο κοινό και υπογραμμίζει τη σημασία του ως γνήσιου καλλιτέχνη και σημαίνουσας προσωπικότητας στον χώρο του θεάματος.

Ο βραβευμένος βιρτουόζος Η εντυπωσιακή πορεία του έχει στολιστεί με επαίνους και αναγνώριση που υπογραμμίζουν τα προσόντα του και τη διαρκή επιρροή του. Από τα βραβεία κύρους μέχρι την αναγνώριση των κριτικών, ο κατάλογος των επιτευγμάτων του Μέρφι σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός ηθοποιού που όχι μόνο ξεπέρασε τα όρια της τέχνης του, αλλά άφησε και ανεξίτηλο σημάδι στο σύγχρονο τοπίο της υποκριτικής. Το ταλέντο του Μέρφι έχει εξυμνηθεί από συναδέλφους και κριτικούς μέσα από μια σειρά άξιων βραβείων και υποψηφιοτήτων. Οι ερμηνείες του έχουν αποφέρει διακρίσεις όπως το Ιρλανδικό Βραβείο Κινηματογράφου και Τηλεόρασης για τον καλύτερο ηθοποιό για τη δουλειά του στο «Breakfast on Pluto» (2005) και στο «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» (2006).

Εχει επίσης αναγνωριστεί για το «Peaky Blinders» κερδίζοντας αρκετά βραβεία και συγκεντρώνοντας υποψηφιότητες για τα τηλεοπτικά BAFTA. Πέρα από τα λαμπερά βραβεία και τις στιγμές στο κόκκινο χαλί, όμως, η επιρροή του επεκτείνεται στην ίδια τη δομή της σύγχρονης υποκριτικής. Η ικανότητά του να μεταβαίνει απρόσκοπτα μεταξύ ενός ευρέος φάσματος ρόλων, από δράματα μέχρι θρίλερ υψηλών οκτανίων, θέτει πρότυπα προσαρμοστικότητας. Η πίστη του ηθοποιού στην τέχνη του και η δέσμευσή του να ενσαρκώνει την ουσία των χαρακτήρων του έχουν εμπνεύσει μια νέα γενιά ηθοποιών να αγκαλιάσουν την πολύπλευρη φύση της τέχνης.

To όνειρο που έγινε πραγματικότητα Οταν ένας ηθοποιός εξασφαλίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ταινία, καταλαβαίνει ότι αναλαμβάνει μια σημαντική πρόκληση. Το διακύβευμα γίνεται ακόμη υψηλότερο όταν του ανατίθεται η ενσάρκωση ιστορικών προσώπων, καθώς αυτό απαιτεί ένα επιπλέον επίπεδο έρευνας για την ακριβή αποτύπωση της ομιλίας και της ιδιοσυγκρασίας του χαρακτήρα. Ο Κίλιαν Μέρφι, που επιλέχθηκε από τον Νόλαν για να αναλάβει τον ομώνυμο ρόλο στο «Οπενχάιμερ», γνώριζε πολύ καλά το δύσκολο έργο που είχε μπροστά του. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Collider, ο ηθοποιός μοιράστηκε πληροφορίες για την εμπειρία του: «Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη λέξη από το ότι είναι ένα όνειρο.

Ακούγεται σαν κλισέ, αλλά είναι η αλήθεια. Αλλά δεν είχα ιδέα ότι θα μου τηλεφωνούσε. Απλά μου τηλεφώνησε από το πουθενά. Αυτός είναι ο τρόπος του, δεν έχεις νέα του και μετά σου τηλεφωνεί. Μου τηλεφώνησε, λοιπόν, και πραγματικά δεν ήξερα τι θα γινόταν, και μετά μου είπε: “Κάνω αυτή την ταινία για τον Οπενχάιμερ και θα ήθελα να παίξεις τον Οπενχάιμερ”. Είναι ένα μεγάλο σοκ -και πολύ ευχάριστο-, αλλά μετά λες κάτι σαν: “Εντάξει, τώρα έχω πολλή δουλειά να κάνω”», είπε για την ξαφνική πρόταση του Νόλαν.

Παρά τις προηγούμενες συνεργασίες τους, ο Μέρφι εξακολουθεί να εκπλήσσεται ευχάριστα, όπως δήλωσε, από τις απροσδόκητες κλήσεις του σκηνοθέτη. Χωρίς να γνωρίζει τις προθέσεις του Νόλαν, ο Μέρφι ήρθε αντιμέτωπος με την προοπτική να υποδυθεί τον Οπενχάιμερ και αναγνώρισε το μνημειώδες έργο που είχε μπροστά του η προετοιμασία για έναν τέτοιο ρόλο. Ο ηθοποιός συζήτησε τότε με τον σκηνοθέτη τη συνήθη προσέγγισή του στην ενσάρκωση ιστορικών χαρακτήρων και αναγνώρισε ότι, ιδανικά, θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για τη διαδικασία προετοιμασίας. Παρά το γεγονός αυτό, παραδέχθηκε ότι το εξάμηνο χρονικό πλαίσιο που του δόθηκε ήταν πολύτιμο, καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρόσκλησης «βούτηξε» στην προσπάθεια.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του είναι πλέον ορατό σε όλους μετά το Όσκαρ για την κορυφαία ερμηνεία του στην ταινία. Καθώς περιμένουμε το επόμενο κεφάλαιο του καλλιτεχνικού ταξιδιού του Μέρφι, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ένα πράγμα: ο αινιγματικός ηθοποιός θα συνεχίσει να εκπλήσσει και να ενθουσιάζει το κοινό με το απαράμιλλο ταλέντο του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments