Policy Briefs

Ίλβα Γιόχανσον: Απορρίπτει την ανάγκη μεταρρύθμισης της Frontex

Ίλβα Γιόχανσον: Απορρίπτει την ανάγκη μεταρρύθμισης της Frontex

Πηγή Φωτογραφίας: Aa.com.tr

Μιλώντας για την ανάγκη μεταρρύθμισης του Frontex, η κ. Johansson είπε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τον τρόπο που λειτουργεί ο Frontex».

Δεν υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, γνωστός ως Frontex, δήλωσε τη Δευτέρα (11 Μαρτίου) στη Μαδρίτη η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, αν και η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ επικρίνεται για την υποτιθέμενη αδράνειά της στη διάσωση μεταναστών στη ο μεσογειακός.

Για τον εορτασμό της ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης του 2004 στη Μαδρίτη κατά του δικτύου προαστιακών τρένων, η οποία άφησε πίσω της 193 νεκρούς και 1.800 τραυματίες, η κα Johansson ταξίδεψε στην ισπανική πρωτεύουσα μαζί με τον Μαργαρίτη Σχινά, αντιπρόεδρο. της ζωής.

Μιλώντας για την ανάγκη μεταρρύθμισης του Frontex, η κ. Johansson είπε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τον τρόπο που λειτουργεί ο Frontex », προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια σημαντική μεταρρύθμιση του Frontex».

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Emly O’ Reilly, ζήτησε αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ για έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, μετά τη διερεύνηση του ρόλου του Frontex και των θανάτων μεταναστών στη Μεσόγειο.

Η έρευνα του Διαμεσολαβητή διαπίστωσε ότι οι ισχύοντες κανόνες εμποδίζουν τον Frontex να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις του για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ότι ο οργανισμός βασίζεται πολύ στα κράτη μέλη της ΕΕ όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις, πλοία που μεταφέρουν μετανάστες σε κίνδυνο.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, το γραφείο του Διαμεσολαβητή της ΕΕ εστίασε το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς του στην τραγωδία της Adriana τον περασμένο Ιούνιο. 600 άνθρωποι πνίγηκαν αφού η Frontex δεν μπόρεσε να συμμετάσχει σε επιχείρηση διάσωσης στα ανοιχτά της Ελλάδας λόγω έλλειψης άδειας από τις ελληνικές αρχές.

«Ο Διαμεσολαβητής θα ήθελε να ενισχύσει το κομμάτι του Frontex που σχετίζεται με τα θεμελιώδη δικαιώματα », πρόσθεσε η κ. Johansson.

«Δεν είμαι πεπεισμένη ότι αυτό είναι απαραίτητο, γιατί έχουμε ήδη μια ισχυρή εντολή για τα θεμελιώδη δικαιώματα », πρόσθεσε.

Η κ. Johansson αναγνώρισε ακόμη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Frontex, δείχνοντας το δάχτυλο στη διοίκηση του πρώην διευθυντή του πρακτορείου Fabrice Leggeri—ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί στις τάξεις της γαλλικής ακροδεξιάς— αν και είπε ότι τα πράγματα έχουν «αλλάξει τελείως» προς το καλύτερο από τότε παραίτησή του το 2022.

«Φυσικά υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά τη Frontex », είπε η κ. Johansson.

«Χρειαζόμαστε καλύτερη εκπαίδευση για το μόνιμο σώμα του […] και πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Χρειαζόμαστε τα κράτη μέλη να είναι ταχύτερα στην ανάπτυξη, αλλά δεν πιστεύω ότι έχουμε πρόβλημα με τα θεμελιώδη δικαιώματα », πρόσθεσε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η Επίτροπος υπερασπίστηκε επίσης το κοινοτικό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο, προσθέτοντας ότι δεν φοβάται ότι η εφαρμογή του θα διακυβευόταν από την αναμενόμενη άνοδο της ακροδεξιάς κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. εκλογές τον Ιούνιο.

«Η ακροδεξιά ζει με τον φόβο », τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι αυτά τα κόμματα παρουσιάζουν τη μετανάστευση ως κάτι «ανεξέλεγκτο» , το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, είναι ψευδές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments