Πολιτική

ΝΔ: Τρίμηνο σπριντ έως τις εκλογές

ΝΔ: Τρίμηνο σπριντ έως τις εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Πρόγραμμα 90 ημερών για το επιτελείο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Την ώρα, που η ακροδεξιά στην Ευρώπη «καλπάζει», ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά των πολιτικών δυνάμεων και ειδικότερα της κεντροδεξιάς, που καλείται να δημιουργήσει το απαραίτητο «ανάχωμα», εντός συνόρων η κυβέρνηση αναζητά τη στρατηγική, που θα βάλει φρένο στις φυγόκεντρες δυνάμεις ανάμεσα στους ψηφοφόρους της και θα ισορροπήσει μεταξύ κυριαρχίας στο πολιτικό κέντρο και διαρροών προς τα δεξιά της.

Η εκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας έχει ορίζοντα 90 ημερών. Εντός αυτής της περιόδου, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να απευθυνθεί στην κοινή γνώμη σε τρεις άξονες.

Πρώτον, να επικοινωνήσει το έργο της κυβέρνησης που έχει ήδη ολοκληρώσει, για το οποίο δεσμεύτηκε τον Ιούνιο του 2023. Δεύτερον, να πείσει την κοινή γνώμη ότι το επίκεντρο της επόμενης περιόδου είναι η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, ιδίως η αύξηση των εισοδημάτων και η αντιμετώπιση της φτώχειας. Τρίτον, να τονίσει ότι η αντιπολίτευση δεν καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις στον δημόσιο διάλογο υπό την εγγύηση της “κυβερνησιμότητας”.

Με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και το “πράσινο φως” για τη λειτουργία μη κρατικών ξένων πανεπιστημίων στη χώρα, ο κύκλος των δραστικών περικοπών που η Κυβέρνηση σκόπευε να ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο της νέας θητείας της έχει ουσιαστικά κλείσει. Από την πρώτη στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγαγε τη μεταρρύθμιση αυτή σε δείκτη της πραγματικής προοδευτικότητας ή οπισθοδρόμησης των πολιτικών δυνάμεων, όπως έλεγε, μιλώντας για ιδεοληψίες όσων “έκλεισαν τα αυτιά και τα μάτια τους σε αυτό που θέλει η πλειοψηφία των πολιτών” και επαναλαμβάνοντας διαρκώς πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των δημοσίων πανεπιστημίων Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων.

Μέσα στον ίδιο “κύκλο” μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την ισότητα του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, την επιστολική ψήφο, τον νέο ποινικό κώδικα και τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, νέα κριτήρια για την εκλογή διευθυντών στους δημόσιους φορείς, νέο φορολογικό σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη λειτουργία απογευματινών ιατρείων, την πρόσληψη προσωπικού και τη δημιουργία πανεπιστημιακών κέντρων υγείας.

Το πραγματικό “στοίχημα” για την κυβέρνηση σε όλη αυτή την περίοδο, και ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες, είναι η περαιτέρω αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό κριτήριο και ο πιο απρόβλεπτος παράγοντας για τον καθορισμό της στάσης των ψηφοφόρων στις 9 Ιουνίου. Τα διάφορα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, ακόμη και αν έχουν οδηγήσει σε μείωση των αυξήσεων των τιμών, δεν αλλάζουν τη συνολική εικόνα για τους καταναλωτές. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού σε αυτό το επίπεδο συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για βασικό μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027, πλησιάζοντας την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στις 90 ημέρες, που απομένουν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδείξει την έλλειψη προτάσεων της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, που να μπορούν να δώσουν απάντηση στις προκλήσεις, αλλά και τις «σκιές» που μένουν ακόμη από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω σε θέματα διαφάνειας και κράτους δικαίου, κάνοντας ουσιαστικά «ρελάνς» στην ατζέντα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments