Ελλάδα

Τι κάνουμε σε περίπτωση επαφής με μέδουσες από την Ερυθρά Θάλασσα που εντοπίστηκαν στις ακτές της Ρόδου

Τι κάνουμε σε περίπτωση επαφής με μέδουσες από την Ερυθρά Θάλασσα που εντοπίστηκαν στις ακτές της Ρόδου

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Beautiful jellyfish in the water

Μέδουσα της Ερυθράς Θάλασσας εντοπίστηκε στη Ρόδο – Η διάμετρός της φτάνει έως και το 1 μέτρο

Επιστήμονες του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου εντόπισαν στις ακτές του νησιού ένα είδος μέδουσας, τη Rhopilema nomadica ή αλλιώς νομαδική μέδουσα, ένα ενδημικό είδος της Ερυθράς Θάλασσας το οποίο έχει εντοπιστεί στη Μεσόγειο από τη δεκαετία του 1970.

Η βιολόγος-ωκεανογράφος του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, Βίβιαν Λουιζίδου, σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τόση αύξηση στον πληθυσμό του συγκεκριμένου είδους στην περιοχή και αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας που παρατηρήθηκε φέτος.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, φέτος κατά τους χειμερινούς μήνες η θερμοκρασία στις θάλασσες της Ρόδου έφτασε σχεδόν τους 19 βαθμούς, όταν τα προηγούμενα χρόνια η μέση θερμοκρασία την ίδια εποχή ήταν στους 16 βαθμούς.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που λουόμενος έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος θα πρέπει να απομακρύνει από το σώμα του τα υπολείμματα της μέδουσας χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό ή ξύλινο αντικείμενο αποφεύγοντας την επαφή με τα χέρια και καθαρίζοντας την περιοχή μόνο με θαλασσινό νερό.

«Για οποιαδήποτε απορία οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις αναρτήσεις του Υδροβιολογικού Σταθμού, καθώς και να επικοινωνούν μαζί μας» δηλώνει η κα. Λουιζίδου ενώ τονίζει ότι: «Δεν θέλουμε να πανικοβάλουμε τον κόσμο, αλλά να τον ενημερώσουμε. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το κάθε είδος και πώς θα προστατευτούμε από αυτό».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments