Πολιτική

Άδωνις: Τα απογευματινά χειρουργεία υπονομεύουν το φακελάκι

Άδωνις: Τα απογευματινά χειρουργεία υπονομεύουν το φακελάκι

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot ΕΡΤ, Στην καταπολέμηση που επιτυγχάνουν τα απογευματινά χειρουργεία στο φακελάκι επέμεινε ιδιαίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τόνισε πως τα νοσοκομεία εφαρμόζουν, το ένα μετά το άλλο, την προωθούμενη μεταρρύθμιση.

Το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία

Στην καταπολέμηση που επιτυγχάνουν τα απογευματινά χειρουργεία στο φακελάκι επέμεινε ιδιαίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τόνισε πως τα νοσοκομεία εφαρμόζουν, το ένα μετά το άλλο, την προωθούμενη μεταρρύθμιση.

Πιο ειδικά, ερωτώμενος για τα απογευματινά χειρουργεία, ο Άδωνις είπε πως «στα πρωινά χειρουργεία είμαστε φουλ, όσο περισσότερο φουλ μπορούμε. Το βασικό επιχείρημα που λένε είναι ότι έχουμε κλειστά χειρουργεία άρα να “κάνετε προσλήψεις για να ανοίξουν περισσότερα χειρουργεία, και να μη χρειάζεται απογευματινά”, αυτό όμως δεν απαντά στο βασικό ερώτημαγιατί μπορούμε να προσλάβουμε άλλους; Κάνουμε προσκλήσεις προσλήψεων και δεν έρχεται κάνενας», είπε εισαγωγικά ο υπουργός Υγείας. «Έχουμε κάνει προκηρύξεις προσλήψεων αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 7 φορές και έχουν έρθει μηδέν άτομα, δηλαδή τι πιστεύετε ότι θα κάνουμε 10 φορές προσκλήσεις και θα έρθουν αυτοί που δεν ήρθαν τις υπόλοιπες φορές;».

«Ορισμένοι ζητούν προσλήψεις για να κάνουμε περισσότερα πρωινά χειρουργεία. Όμως, κάνουμε προκηρύξεις θέσεων και οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Η μεταρρύθμιση έχει ως στόχο να καταστήσει του γιατρού περισσότερο οικονομικά ελκυστική. Έτσι, λοιπόν, θα έχουμε περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και για τα πρωινά χειρουργεία. Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να έρθουν ιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έτσι θα έχουμε περισσότερες προσελεύσεις ιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή φωτογράφηση με τον ασθενή, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως «ο ίδιος ο ασθενής στο απογευματινό χειρουργείο μάς ζήτησε να έρθει κάμερα να φωτογραφηθεί και να κάνει δηλώσεις. Δεν πλήρωσε 4.000 ευρώ, όσο α πλήρωνε στον ιδιωτικό τομέα, σε κάποια κλινική ιδιωτικού νοσοκομείου, αλλά κατέβαλε μόλις 1.000 ευρώ. Είναι βέβαια αδιανόητο να ζητήσω εγώ από τον ασθενή να κάνουμε κοινές δηλώσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν παρανοϊκό. Ο ίδιος ο ασθενής ήταν εμφανώς ικανοποιημένος από τη χειρουργική επέμβαση και ζήτησε να συνομιλήσει με τον υπουργό Υγείας».

Σύμφωνα με τον Α. Γεωργιάδη, «πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, από την οποία όλοι κερδίζουν. Κερδισμένοι βγαίνουν οι νοσηλευτές και οι ιατροί, γιατί βλέπουν τις απολαβές τους να αυξάνουν με νόμιμο τρόπο, κερδισμένοι είναι και οι ασθενείς, γιατί έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε επεμβατικές πράξεις πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν και με λιγότερο κόστος από ό,τι στην ιδιωτική κλινική. Μόνος χαμένος είναι ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής κλινικής. Ο ιδιώτης κλινικάρχης βλέπει δυνητικούς ασθενείς να προτιμούν τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο παρέχει υψηλές υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς σχετικά με την νοσοκομειακή αποδοχή της μεταρρύθμισης, ο υπουργός Υγείας απάντησε, λέγοντα πως «τα νοσοκομεία αγκαλιάζουν τα απογευματινά χειρουργεία. Το ένα μετά το άλλο υιοθετούν και εφαρμόζουν τη μεταρρύθμιση. Το βλέπουμε αυτό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Απογευματινά χειρουργεία έγιναν στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και σειρά παίρνουν ο Ευαγγελισμός, το Γεώργιος Γεννηματάς και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας. Η ζωή απαντά σε αυτούς που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν διαθεσιμότητες από γιατρούς».

«Θέλουμε την κρυφή σχέση με το φακελάκι ή μια καθαρή και νόμιμη σχέση όπως συμβαίνει με τα απογευματινά χειρουργεία;», διερωτήθηκε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας. «Το φακελάκι είναι ηθικά καταδικαστέο, ενώ στα απογευματινά χειρουργεία οι σχέσεις ιατρού και νοσηλευτή θα είναι νόμιμες και καθαρές και κανένας ασθενής δεν θα παίρνει τη θέση κάποιου άλλου. Τα απογευματινά χειρουργεία έρχονται να υπονομεύσουν το φακελάκι. Βέβαια, δεν έχω αυταπάτες ότι θα εξαλειφθεί πλήρως το φακελάκι. Όμως, όταν δίνεις στον άλλον νόμιμη διέξοδο, το σύστημα αρχίζει να ισορροπεί. Ο κόσμος θα πάει προς το καθαρό και το νόμο με το πέρασμα του χρόνου.  Όλοι οι Έλληνες πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις κλινικές του ΕΣΥ χάρη σε ειδική πλατφόρμα. Θα ξέρουν δηλαδή πότε πλησιάζει η σειρά του».

Ως προς την ιδιωτική ασφάλιση, ο Άδωνις τόνισε: «Είμαι σε επικοινωνία και επαφή με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, έτσι ώστε να καλύπτουν έξοδα των απογευματινών χειρουργείων. Είναι θέμα εβδομάδων η οριστικοποίηση της σχετικής απόφασης.  Αν βάλουμε αυτοτελή φορολόγηση, θα ζητήσουν όλοι αυτοτελή φορολόγηση. Όχι μόνο οι γιατροί, αλλά και οι δικαστικοί, οι λιμενικοί και λοιπά. Για να υπόκεινται οι γιατροί σε αυτοτελή φορολόγηση, είναι απαραίτητο να υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments