Τεχνολογία

Tesla: Αυξάνει τις τιμές του Model Y σε ευρωπαϊκές χώρες

Tesla: Αυξάνει τις τιμές του Model Y σε ευρωπαϊκές χώρες

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Προηγήθηκε ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας την Παρασκευή ότι θα αυξήσει τις τιμές για όλα τα αυτοκίνητα Model Y στις ΗΠΑ κατά 1.000 δολάρια από την 1η Απριλίου

Προηγήθηκε ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας την Παρασκευή ότι θα αυξήσει τις τιμές για όλα τα αυτοκίνητα Model Y στις ΗΠΑ κατά 1.000 δολάρια από την 1η Απριλίου

Η Tesla ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα αυξήσει την τιμή για τα ηλεκτρικά της οχήματα Model Y σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες στις 22 Μαρτίου κατά περίπου 2.000 ευρώ ή το αντίστοιχο σε τοπικά νομίσματα.

Η κίνηση, που ανακοινώθηκε μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ακολούθησε την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας την Παρασκευή ότι θα αυξήσει τις τιμές για όλα τα αυτοκίνητα Model Y στις ΗΠΑ κατά 1.000 δολάρια από την 1η Απριλίου.

Η Tesla αύξησε τις τιμές των οπισθοκίνητων και μεγάλων οχημάτων της Model Y κατά 1.000 δολάρια σε 43.990 και 48.990 δολάρια, αντίστοιχα, την 1η Μαρτίου.

«Αυτό είναι το ουσιαστικό δίλημμα της κατασκευής: τα εργοστάσια χρειάζονται συνεχή παραγωγή για αποτελεσματικότητα, αλλά η ζήτηση των καταναλωτών είναι εποχιακή», είχε δηλώσει  ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, τον Φεβρουάριο, σχολιάζοντας ανάρτηση στο X από την εταιρεία που ανακοίνωνε ότι οι τιμές θα ανέβουν τον επόμενο μήνα.

Τα περιθώρια κέρδους της Tesla έχουν πληγεί από έναν πόλεμο τιμών με τους ανταγωνιστές που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Τον Ιανουάριο, η Tesla προειδοποίησε για «ιδιαίτερα χαμηλότερη» αύξηση των πωλήσεων φέτος, καθώς επικεντρώνεται στην παραγωγή του ηλεκτρικού οχήματος επόμενης γενιάς, το οποίο έχει την κωδική ονομασία «Redwood».

O ανταγωνισμός

Κάποτε αδιαφιλονίκητη για το στέμμα του EV, η Tesla αντιμετωπίζει τώρα αυξανόμενο ανταγωνισμό όχι μόνο από εξειδικευμένες εταιρείες EV όπως η Rivian και η Lucid Motors, αλλά και από παραδοσιακά ονόματα όπως η Toyota, η General Motors, η BMW και η Volkswagen. Το 2024, για πρώτη φορά στην ιστορία, η Tesla ξεπεράστηκε σε αριθμό πωλήσεων EV από τον κινεζικό ηλεκτρικό γίγαντα BYD.

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια ζήτηση για τα EVs έχει πέσει σε τέλμα, καθώς οι mainstream αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην τεχνολογία και επιφυλακτικοί απέναντι στις υψηλές τιμές, οδηγώντας πολλές μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να περικόψουν τις επενδύσεις τους.

Οι ατέλειες

Όλα αυτά αυξάνουν το διακύβευμα των συνεχιζόμενων προβλημάτων της Tesla με την ποιότητα των αυτοκινήτων της και τις αναφορές πελατών της για γρατζουνισμένα αμαξώματα, εξαρτήματα με κακή εφαρμογή και σπασμένα συστήματα ελέγχου.

Ούτε όλα αυτά τα προβλήματα είναι απλώς αισθητικές ατέλειες. Η εταιρεία βρίσκεται υπό έρευνα από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων υποτιθέμενων αστοχιών στο σύστημα υποβοήθησης οδηγού.

Τον περασμένο Ιούνιο, εξάλλου, μια έρευνα της Washington Post διαπίστωσε ότι η πολυδιαφημισμένη τεχνολογία αυτόματου πιλότου της Tesla έχει συνδεθεί με 736 από τα 807 δυστυχήματα στις ΗΠΑ που αφορούσαν τεχνολογίες υποβοήθησης οδηγού από το 2019.

Εν τω μεταξύ, ο έλεγχος της Tesla από τον Μασκ βρίσκεται επίσης υπό πίεση μετά την απόφαση δικαστηρίου του Ντελαγουέαρ ότι δεν μπορεί να διατηρήσει μια εταιρική πληρωμή αξίας σχεδόν 56 δισ. δολαρίων. Σε μια καυστικού ύφους απόφαση, η δικαστής Kathaleen McCormick δήλωσε ότι ο δισεκατομμυριούχος χρησιμοποίησε την επιρροή του στο διοικητικό συμβούλιο για να απονείμει στον εαυτό του ουσιαστικά μια αυθαίρετη αποζημίωσης.

Η αξιοπιστία

Σήμερα, αν και πολλοί ιδιοκτήτες (και ο ίδιος ο Μασκ) ισχυρίζονται ότι η ποιότητα βελτιώνεται, τα παράπονα για κακοφτιαγμένα οχήματα ή προβληματικά ηλεκτρονικά συστήματα εξακολουθούν να είναι συνηθισμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα φόρουμ των ιδιοκτητών – ακόμη και για πολυτελή μοντέλα με υψηλές τιμές.

Οι ετήσιες έρευνες της εταιρείας πληροφοριών αγοράς JD Power έχουν δείξει σταθερά ότι τα αυτοκίνητα της Tesla είναι από τα λιγότερο αξιόπιστα, με 257 προβλήματα για κάθε εκατό νέα οχήματα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του κλάδου που είναι 192. Η εταιρεία τα πηγαίνει λίγο καλύτερα με το Consumer Reports, καταλαμβάνοντας την 14η θέση από τις 30 με βαθμολογία αξιοπιστίας κάτω από το 50%.

Έρευνα του Reuters τον περασμένο Δεκέμβριο κατηγόρησε την Tesla για συστηματική απόκρυψη στοιχείων για σοβαρά σχεδιαστικά ελαττώματα, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να μετακυλήσει το κόστος επισκευής στους οδηγούς. Φέρεται μάλιστα να δημιούργησε μια μυστική ομάδα για την ακύρωση χιλιάδων ραντεβού επισκευής σχετικά με λανθασμένες εκτιμήσεις για την αυτονομία, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα και να ανακουφίσει την υποδομή σέρβις.

Και το ναυάγιο

Η κλήση της Tesla για τα τριμηνιαία κέρδη των τελευταίων τριών μηνών του 2024 ήταν, κατά γενική ομολογία, μια καταστροφή. Ακόμη και ο Dan Ives, ένας αναλυτής της Wall Street, γνωστός για την αισιοδοξία του για την εταιρεία, την χαρακτήρισε «ναυάγιο». Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η μείωση των λειτουργικών κερδών, η οποία οφειλόταν στις δραστικές μειώσεις των τιμών που αναγκάστηκε να υιοθετήσει η Tesla το 2023 προκειμένου να συνεχίσει να διακινεί αυτοκίνητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments