Διεθνή

Η Ευρώπη μπροστά στην κυριαρχία Πούτιν

Η Ευρώπη μπροστά στην κυριαρχία Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε την παρωδία εκλογών για να κάνει επίδειξη της ισχύος του καθεστώτος του.

Ολοκληρώθηκε τη νύχτα της Κυριακής στη Ρωσία η κακόγουστη παρωδία των προεδρικών εκλογών, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επανεκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με ποσοστό πάνω από 87%.

Το νούμερο αυτό βέβαια είναι εντελώς εικονικό, καθώς η εκλογική διαδικασία που έστησε το καθεστώς του Ρώσου ηγεμόνα δεν είχε καμία απολύτως σχέση με μια ανόθευτη και δημοκρατική εκλογή. Όσοι πολιτικοί αντίπαλοι του Πούτιν τόλμησαν να θέσουν υποψηφιότητα ακυρώθηκαν από την απολύτως ελεγχόμενη κεντρική εκλογική επιτροπή και οι τρεις ανθυποψήφιοι, στους οποίους τελικά επιτράπηκε να είναι υποψήφιοι, αποτελούν απλά φερέφωνα του καθεστώτος και εκλογικοί κομπάρσοι.

Πέρα από από μια απαραίτητη τυπική διαδικασία, ο Πούτιν χρησιμοποίησε τις εικονικές εκλογές για να αποδείξει τη δύναμη του καθεστώτος του, να δοκιμάσει την πειθαρχία των στελεχών του καθεστώτος και να μεταφέρει στον ρωσικό λαό ένα μήνυμα σταθερότητας σε καιρό πολέμου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι προεδρικές εκλογές αναβλήθηκαν στην Ουκρανία, ενώ στις βραδινές του δηλώσεις εξήρε το γεγονός ότι “δημοκρατικές εκλογές” διεξήχθησαν και σε περιοχές υπό “ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις”, όπως τα κατεχόμενα εδάφη του Ντονμπάς. Οι κυβερνώντες της Ρωσίας είναι μάλλον ικανοποιημένοι με την εκλογική φάρσα που έστησαν στο καθεστώς τους. Ο Πούτιν μπορεί ακόμα να περιμένει ότι θα βρίσκεται ισόβια στην εξουσία. Και αυτό γιατί οι συνταγματικοί ελιγμοί που έχει ενορχηστρώσει θα του επιτρέψουν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις “εκλογές” του 2030 και να κυβερνήσει μέχρι το 2036, όταν θα είναι 84 ετών.

Η απόλυτη κυριαρχία του Βλαντίμιρ Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας και η μετατροπή της Ρωσίας σε μια πολεμική οικονομική δύναμη, παρά τις επίμονες δυτικές κυρώσεις, παρουσιάζουν στην Ευρώπη ένα ιδιαίτερα σκληρό και δύσκολο σκηνικό. Από τη Ρουμανία μέχρι την Εσθονία και τη Φινλανδία, κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει και θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη ένας αδίστακτος και εξαιρετικά ισχυρός εχθρός που απειλεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων σχεδόν των γειτόνων της. “Τα σύνορα της Ρωσίας δεν τελειώνουν πουθενά” είναι το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Πούτιν και μια αναθεωρητική και επιθετική στρατηγική που εμείς στην Ευρώπη πρέπει πλέον να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Το μεταπολεμικό status quo και η αμυντική ομπρέλα αποτροπής που παρείχαν οι ΗΠΑ για δεκαετίες στη Γηραιά Ήπειρο έχουν δημιουργήσει έναν δομικό εφησυχασμό μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, με εξαίρεση τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Η απροκάλυπτη επιθετικότητα της Ρωσίας και ο ιμπεριαλιστικής έμπνευσης αναθεωρητισμός του Πούτιν προσπαθούν να μας αφυπνίσουν, και να μας ξυπνήσουν με πολύ σκληρό και απότομο τρόπο. Αλλά, στην Ευρώπη, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την πολύ δυσάρεστη κατάσταση με αποφασιστικότητα και οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες των χωρών μας είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν υπεύθυνα και αποφασιστικά. Ο Πούτιν θα συνεχίσει να μας το υπενθυμίζει αυτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments