Πολιτική

Η πρωτοβουλία “Αμάλθεια” και η σημασία της για Κύπρο και Ελλάδα

Η πρωτοβουλία “Αμάλθεια” και η σημασία της για Κύπρο και Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: [359949] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΝΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η αναβάθμιση της Κύπρου μέσα από τον θαλάσσιο διάδρομο προς την Γάζα.

Με τη συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα να μην είναι στον ορίζοντα και την ανθρωπιστική κρίση να κορυφώνεται καθώς ο λιμός απειλεί πλέον τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας, ο θαλάσσιος διάδρομος μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ν. Χριστοδουλίδη με το όνομα «Αμάλθεια» αποκτά κρίσιμη σημασία για την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η πρώτη πιλοτική παράδοση 200 τόνων βοήθειας από το ισπανικό ανθρωπιστικό πλοίο “OPEN ARMS”, το οποίο επιχειρεί να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας μετά από 17 χρόνια, έφτασε παρά τις δυσκολίες μετά από τριήμερο ταξίδι από τη Λάρνακα στη Γάζα. Το πλοίο μετέφερε επίσης έναν ειδικό γερανό για να διευκολύνει την εκφόρτωση της βοήθειας σε πλωτή πλατφόρμα που πλησιάζει στις βόρειες ακτές της Γάζας. Αυτές οι πιλοτικές αποστολές θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στην αμερικανική πλευρά να εγκαθιδρύσει την “κανονικότητα” μέχρι να κατασκευαστεί μια πλωτή αποβάθρα που θα επιτρέπει στο μεγάλο πλοίο να ξεφορτώνει απευθείας μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εκτός από τη σημασία της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, η Επιχείρηση Αμάλθεια αποδείχθηκε ένα επιτυχημένο στοίχημα για την κυπριακή κυβέρνηση. Η Κύπρος απέδειξε ότι η επιχείρηση ήταν εφικτή χάρη στην επίμονη και οργανωμένη διπλωματία του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Υπουργού Εξωτερικών Κ. Κόμπος, οι οποίοι έπεισαν σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Μετά την έναρξη του θαλάσσιου διαδρόμου, δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη σε συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι στο Κάιρο, μαζί με την επικεφαλής της Commission Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι Βρυξέλλες ελπίζουν πως το Κάιρο θα συμβάλει στον περιορισμό της εισροής προσφύγων και στην προώθηση σχεδίων για τη διαφοροποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, κάτι που είναι σημαντικό για την Ευρώπη.

Και η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος τα τελευταία χρόνια αποτελούν τους πιο συνεπείς υποστηρικτές της προσέγγισης της Ε.Ε. με την Αίγυπτο, ως στρατηγικού «παίκτη» στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Και αυτό δείχνει ότι η σχέση, που περιλαμβάνει και το Τριμερές σχήμα συνεργασίας, έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και η επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας με την Αίγυπτο την Κυριακή με την παρουσία των Κυρ. Μητσοτάκη και Ν. Χριστοδουλίδη στο Κάιρο, έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει και της προγραμματιζόμενης πρώτης επίσκεψης του Αλ Σίσι στην Άγκυρα στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας -Αιγύπτου. Για την Κύπρο το όλο εγχείρημα της προσθέτει διπλωματικό κεφάλαιο και την καθιστά ισότιμο συνομιλητή σε μια παγκόσμιου ενδιαφέροντος επιχείρηση, την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί και την ίδια την ύπαρξη της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments