Τεχνολογία

Οι έξι συμβουλές ψυχολόγων του Χάρβαρντ για ανατροφή παιδιών με ενσυναίσθηση

Οι έξι συμβουλές ψυχολόγων του Χάρβαρντ για ανατροφή παιδιών με ενσυναίσθηση

Πηγή Φωτογραφίας: People pick up children from a school in Beijing, China, April 6, 2021. REUTERS/Thomas Peter

Κι ενώ η τεχνολογία μπορεί να έχει αλλάξει αρκετά πράγματα, οι βασικές αρχές που βοηθούν τους γονείς να μεγαλώσουν ηθικά παιδιά δεν έχουν αλλάξει και πολύ σε σχέση με παλαιότερα. Σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ, ορισμένες παλαιές και δοκιμασμένες στρατηγικές παραμένουν ο καλύτερος τρόπος ώστε τα παιδιά να εξελιχθούν σε ηθικά άτομα.

Οι σύγχρονοι γονείς της ψηφιακής εποχής γνωρίζουν πολύ καλά τον ανταγωνισμό που έχουν με την τεχνολογία αν θέλουν να κερδίσουν την προσοχή των παιδιών τους. Την ίδια στιγμή, βομβαρδίζονται με ατέλειωτες πληροφορίες σχετικά με το πώς να γίνουν καλύτεροι γονείς.

Κι ενώ η τεχνολογία μπορεί να έχει αλλάξει αρκετά πράγματα, οι βασικές αρχές που βοηθούν τους γονείς να μεγαλώσουν ηθικά παιδιά δεν έχουν αλλάξει και πολύ σε σχέση με παλαιότερα. Σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ, ορισμένες παλαιές και δοκιμασμένες στρατηγικές παραμένουν ο καλύτερος τρόπος ώστε τα παιδιά να εξελιχθούν σε ηθικά άτομα.

1. Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας

Αυτό είναι το θεμέλιο. Περάστε τακτικό χρόνο με τα παιδιά σας, κάντε τους ερωτήσεις για τον εαυτό τους, για τον κόσμο και πώς τον βλέπουν και ακούστε ενεργά τις απαντήσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το παιδί τους αλλά και θα του δείξουν πώς να δείχνει φροντίδα και ενδιαφέρον σε ένα άλλο άτομο.

2. Αν θέλετε να γίνει κάτι, πείτε το ρητά

Αν είναι σημαντικό για τους γονείς τα παιδιά τους να έχουν καλή συμπεριφορά απέναντι στους άλλους ανθρώπους, είναι σημαντικό να το λένε. «Αν και οι περισσότεροι γονείς και κηδεμόνες λένε ότι το να είναι τα παιδιά τους καλά είναι κορυφαία προτεραιότητα, συχνά τα παιδιά δεν ακούνε αυτό το μήνυμα».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ, είναι σημαντικό οι γονείς να λένε στα παιδιά τους ότι πρέπει να νοιάζονται για τους άλλους ανθρώπους. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να υιοθετούν τέτοια συμπεριφορά συνέχεια, έτσι οι γονείς είναι καλό να μιλήσουν με τους δασκάλους, προπονητές και άλλους που συνεργάζονται με τα παιδιά τους.

3. Δείξτε στα παιδιά σας πώς μπορούν να δουλέψουν τα προβλήματα τους

Καθοδηγήστε τα παιδιά σας στη λήψη αποφάσεων που λαμβάνουν υπ’ όψιν άτομα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας θέλει να σταματήσει ένα άθλημα ή άλλη δραστηριότητα, ενθαρρύνετέ το να εντοπίσει την πηγή του προβλήματος και να εξετάσει τη δέσμευσή του στην ομάδα. Στη συνέχεια, οι γονείς είναι σημαντικό να βοηθήσουν τα παιδιά τους να καταλάβουν εάν το να αφήσουν τη δραστηριότητα, λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα.

4. Κάντε τα παιδιά να δείχνουν ευγνωμοσύνη και να βοηθούν τους άλλους

«Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν τη συνήθεια να εκφράζουν ευγνωμοσύνη είναι πιο πιθανό να είναι χρήσιμοι, γενναιόδωροι, συμπονετικοί και συγχωρητικοί – και είναι επίσης πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένοι και υγιείς».

Επομένως, είναι καλό για τους γονείς να αναθέτουν στα παιδιά δουλειές του σπιτιού, να ζητούν από τα παιδιά να βοηθήσουν τα αδέλφια τους και να λένε ευχαριστώ. Όσον αφορά στην επιβράβευση της «καλής» συμπεριφοράς, οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς να «επαινούν μόνο τις ασυνήθιστες πράξεις καλοσύνης».

5. Ελέγξτε την οργή των παιδιών σας

«Η ικανότητα να νοιάζεσαι για τους άλλους παραγκωνίζεται συχνά από θυμό, ντροπή, φθόνο ή άλλα αρνητικά συναισθήματα», λένε οι ερευνητές. Το να βοηθήσετε τα παιδιά να κατονομάσουν και να επεξεργαστούν αυτά τα συναισθήματα και στη συνέχεια να τα καθοδηγήσετε προς την ασφαλή επίλυση των συγκρούσεων, θα βοηθήσει πολύ στο να μπορούν να εστιάσουν να είναι ηθικοί άνθρωποι. Είναι επίσης σημαντικό να θέτονται σαφή και λογικά όρια που θα καταλάβουν ότι είναι από αγάπη και ανησυχία για την ασφάλειά τους.

6. Δείξτε στα παιδιά σας την μεγαλύτερη εικόνα

«Σχεδόν όλα τα παιδιά συμπάσχουν και νοιάζονται για έναν μικρό κύκλο οικογένειας και φίλων», λένε οι ψυχολόγοι. Το δύσκολο σημείο είναι οι γονείς να καταφέρουν να κάνουν τα μικρά παιδιά να νοιάζονται για άτομα που βρίσκονται κοινωνικά, πολιτιστικά, ακόμη και γεωγραφικά εκτός του στενού τους κύκλου. Αυτό οι γονείς μπορούν να το επιτύχουν εκπαιδεύοντάς τα παιδιά να είναι καλοί ακροατές και ενθαρρύνοντάς τα να μπουν στη θέση των άλλων.

Με πληροφορίες από upworthy

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments