Πολιτική

Πώς η ΝΔ οδηγήθηκε στους 28 υποψηφίους ευρωβουλευτές – Πότε ανακοινώνονται οι υπόλοιποι

Πώς η ΝΔ οδηγήθηκε στους 28 υποψηφίους ευρωβουλευτές – Πότε ανακοινώνονται οι υπόλοιποι

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Διεύρυνση, νέα γενιά και ομογένεια.

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τα 28 πρώτα ονόματα υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Οσον αφορά τους νυν ευρωβουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης, νέα θητεία θα διεκδικήσουν ο επικεφαλής της Κ.Ο. στην Ευρωβουλή, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Μαρία Σπυράκη και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Εκτός μένουν, όπως ήταν ήδη γνωστό, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου στον απόηχο της υπόθεσης με τα e-mails, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, τον οποίο δημοσιεύματα συνδέουν με το ΠΑΣΟΚ, και φυσικά ο Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος έχει διαγραφεί από τη ΝΔ.

Στα νέα πρόσωπα συγκαταλέγονται τα ονόματα του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα, του ολυμπιονίκη και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα, της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και επίσης ολυμπιονίκη Βούλας Πατουλίδου, της πρώην βουλευτού Νόνης Δούνια και της δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα.

Επιπλέον, τρία πρόσωπα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ: η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Σωτήρης Σέρμπος και ο Σπύρος Καρανικόλας.

Τυπικά η γαλάζια ευρωλίστα θα ανακοινωθεί συνολικά την εβδομάδα 8-14 Απριλίου, δηλαδή αμέσως μετά το κομματικό συνέδριο στο Ζάππειο (5-7 Απριλίου). Δεν αποκλείεται όμως κάποιοι από τους υπόλοιπους 14 υποψηφίους να διαρρεύσουν “ημιεπίσημα” στις επόμενες δύο εβδομάδες και το πιθανότερο σε ημερομηνία κοντά στο συνέδριο.

Σε κλειστές συζητήσεις έχουν πέσει στο τραπέζι ονόματα – έκπληξη, όπως εκείνο του Φρέντι Μπελέρη η υπόθεση του οποίου έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου ως ευρωπαϊκό θέμα, όχι διμερές. Η περίπτωση Μπελέρη, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι ακόμα ανοιχτή και υπό συζήτηση με δύο αντίθετες ομάδες.

Από τη μία υπάρχουν οι υποστηρικτές μιας τέτοιας προοπτικής, όπως είναι οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Μάκης Βορίδης αλλά και πρωθυπουργικοί συνεργάτες από την Πειραιώς και, αντίθετα, οι (πολύ) επιφυλακτικοί για τον διπλωματικό αντίκτυπο αυτής της κίνησης.

Πάντως το άνοιγμα στους Βορειοηπειρώτες καταγράφεται ήδη με την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Ολυμπιονίκη και αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Πύρρου Δήμα. Ο ίδιος, λένε οι πληροφορίες, έχει συμφωνήσει εδώ και πολλές εβδομάδες με τον πρόεδρο της ΝΔ και της κυβέρνησης, ενώ τελευταία έχει πυκνώσει τις περιοδείες του και τις εμφανίσεις σε “γαλάζιες” εκδηλώσεις.

Το μήνυμα της διεύρυνσης προς το προοδευτικό κέντρο εκδηλώθηκε με συγκεκριμένες επιλογές. Το κυρίαρχο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά κάνει η πρώην υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία προσχώρησε στη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ.

Η Πειραιώς επιβεβαίωσε, ακόμη, την υποψηφιότητα του Σπύρου Καρανικόλα, νομικού και διδάκτορα δικαίου της Ε.Ε., ο οποίος αποχώρησε από τη Χαριλάου Τρικούπη το 2022 και εντάχθηκε σε μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ το 2023. Υποψήφιος με τη ΝΔ είναι και ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Σωτήρης Σέρμπος, ο οποίος έχει διατελέσει, κατά το παρελθόν, σύμβουλος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments