Policy Briefs

Ο Μακρόν αναβάλλει τη στήριξη της υποψηφιότητας της φον ντερ Λάιεν

Ο Μακρόν αναβάλλει τη στήριξη της υποψηφιότητας της φον ντερ Λάιεν

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

"Θα δούμε, μετά το τέλος των ευρωεκλογών", απάντησε ο Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε την Παρασκευή (22 Μαρτίου) να σχολιάσει αμέσως την πιθανή υποστήριξη από τη Γαλλία για μια νέα εντολή για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Θα δούμε» , «στο τέλος των εκλογών, υπό το πρίσμα αυτών, θα έχουμε θεσμικές επιλογές να κάνουμε» , διέφυγε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν συμμετέχει στην ευρωπαϊκή εκστρατεία », πρόσθεσε, ενώ το περιβάλλον του τού δίνει την πρόθεση να συμμετάσχει πλήρως σε αυτές τις εκλογές που βλέπει, σήμερα στη Γαλλία, η ακροδεξιά να ευνοείται ευρέως μπροστά στο στρατόπεδό του. .

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε την αντίθεσή του στο σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες παρουσιάζουν έναν υποψήφιο για να ηγηθεί της ευρωπαϊκής εκστρατείας τους με σκοπό να ηγηθεί της Κομισιόν εάν βγουν νικητές. Η απερχόμενη πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ωστόσο, ο πρώην Γερμανός υπουργός διορίστηκε μετά τις εκλογές του 2019 χάρη σε έναν συμβιβασμό μεταξύ, ιδίως, της Γαλλίας και της Γερμανίας, χωρίς να έχει προηγουμένως υπάρξει υποψήφιος ευρωπαϊκού κόμματος.

«Η προεδρία της Κομισιόν έχει την εντολή να υπερασπίζεται το γενικό συμφέρον» , «πρέπει να υπερασπιστεί τα κόμματα και τις χώρες», «επομένως δεν πρέπει να υπερπολιτικοποιείται» , είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι το δικό του κόμμα της Αναγέννησης (μέλος της ομάδας Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) συμφωνεί με ορισμένα σημεία του προγράμματος του ΕΛΚ και «διαφωνεί» με άλλα.

Τόνισε ότι το γαλλικό δεξιό κόμμα Les Républicains δεν στήριξε την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρόλο που ανήκει στο ΕΛΚ. «Είναι περίπλοκη, η ευρωπαϊκή πολιτική ζωή », είπε ειρωνικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments