Nέα της αγοράς

Παγκόσμιο δίκτυο κινέζων χάκερ αποκάλυψαν ΗΠΑ, Βρετανία και Νέα Ζηλανδία

Παγκόσμιο δίκτυο κινέζων χάκερ αποκάλυψαν ΗΠΑ, Βρετανία και Νέα Ζηλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: PAWEL KOPCZYNSKI | Συντελεστές: REUTERS

Σε μία σπάνια ταυτόχρονη κίνηση, οι τρεις χώρες δημοσίευσαν στοιχεία για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τους καθώς και τα ονόματα καταζητούμενων που εργάζονταν για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας κατηγόρησαν ταυτόχρονα την Κίνα ότι βρίσκεται πίσω από πολλές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον πολιτικών θεσμών τους. Οι τρεις κυβερνήσεις κατηγόρησαν δημοσίως την Κίνα για σειρά κυβερνοεπιθέσεων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια εναντίον τους, μια ενέργεια που φαίνεται να είχε στόχο να ζητήσουν από το Πεκίνο να λογοδοτήσει. Οι τρεις χώρες αποκάλυψαν μια παγκόσμια κινεζική συνωμοσία χάκερ που στόχευε το προσωπικό του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και βρετανούς βουλευτές και την βρετανική εκλογική επιτροπή. Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ανακοίνωσαν κυρώσεις σε βάρος δύο ατόμων και μίας εταιρείας, της Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology Company Limited (Wuhan XRZ), που συνδέεται με την APT31, ομάδα που σχετίζεται με το κινεζικό υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας, ως απάντηση σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο «που έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια». 

 Στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον επτά Κινέζων για μια ευρύτατη εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων που διήρκεσε 14 χρόνια. Εξάλλου πρόσθεσε ότι θα δοθεί αμοιβή έως και 10 εκατ. δολαρίων σε όσους έχουν πληροφορίες για τους επτά άνδρες. Σύμφωνα με την υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Λίσα Μόνακο, οι χάκερ αυτοί είχαν στόχο επιχειρήσεις, δημοσιογράφους στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, υποψήφιους σε εκλογές και πολιτικούς. Οι επτά Κινέζοι φέρονται να έστειλαν περισσότερα από 10.000 «κακόβουλα email, που επηρέασαν χιλιάδες θύματα σε πολλές ηπείρους» σε μια επιχείρηση, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, υποστηριζόταν από την κινεζική κυβέρνηση. 

Στη Βρετανία

Την ίδια ημέρα, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Oλιβερ Ντάουντεν, ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «παράγοντες που συνδέονται με το κινεζικό κράτος» διέπραξαν «δύο κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις» το 2020 και το 2021. Ο Ντάουντεν έκανε λόγο για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον βουλευτών που επικρίνουν το Πεκίνο και εναντίον της Εκλογικής Επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου. «Πρόκειται για το πιο πρόσφατο επεισόδιο μιας σειράς εχθρικών δραστηριοτήτων της Κίνας, οι οποίες περιλαμβάνουν τη στοχοθέτηση δημοκρατικών θεσμών και βουλευτών στη Βρετανία και σε άλλες χώρες», τόνισε ο Ντάουντεν. Η επίθεση εναντίον της Εκλογικής Επιτροπής επέτρεψε στους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση σε διακομιστές που περιείχαν αντίγραφα εκλογικών καταλόγων με τα στοιχεία 40 εκατ. ψηφοφόρων, μετέδωσαν βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον Ντάουντεν, «αυτές οι απόπειρες παρέμβασης στη δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου απέτυχαν» και δεν θα επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τους επόμενους μήνες. Ο Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι το Λονδίνο θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» για την ασφάλεια του κράτους και των πολιτών και για να προστατευθεί απέναντι από την «ιστορική πρόκληση» που θέτει η Κίνα. Η κινεζική πρεσβεία στη Βρετανία έκανε λόγο για «εντελώς αβάσιμες» κατηγορίες και «συκοφαντίες».

Στη Νέα Ζηλανδία 

Η νεοζηλανδική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας εντόπισε σύνδεση μεταξύ της ομάδας αυτής, γνωστής με το όνομα APT40 «που υποστηρίζεται από το κινεζικό κράτος», και μιας κυβερνοεπίθεσης εναντίον των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου, ανέφερε η νεοζηλανδή υπουργός Αμυνας, Τζούντιθ Κόλινς, σε σημερινή της ανακοίνωση. Η επίθεση αποκρούσθηκε και η ομάδα πλέον δεν είναι σε θέση να προκαλέσει κακό, διαβεβαίωσε. Το Γουέλινγκτον διαμαρτυρήθηκε στον κινέζο πρεσβευτή στη χώρα, διευκρίνισε ο νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών, Γουίνστον Πίτερς. Η πρεσβεία της Κίνας στη Νέα Ζηλανδία από την πλευρά της απέρριψε «κατηγορηματικά αυτές τις αβάσιμες και ανεύθυνες κατηγορίες», εκφράζοντας «την έντονη δυσαρέσκειά της». Τα τελευταία χρόνια, δυτικές χώρες έχουν καταγγείλει επανειλημμένα κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις από ξένες κυβερνήσεις, κυρίως της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Η Ρωσία και η Κίνα φέρονται να χρησιμοποιούν εταιρείες-βιτρίνα για να διεξάγουν κυβερνοεπιθέσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Σούνακ είχε καταγγείλει σε συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του, Λι Τσιάνγκ, «τις παρεμβάσεις» του Πεκίνου στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την αποκάλυψη ότι δύο άτομα είχαν συλληφθεί για κατασκοπεία. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments