Policy Briefs

Το Ουκρανικό διχάζει τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες

Το Ουκρανικό διχάζει τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Διχάζει η κυβερνητική πολιτική έναντι του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας πρόκειται να διασπαστούν σχετικά με την κυβερνητική πολιτική έναντι της Ουκρανίας, με μια ομάδα κορυφαίων ιστορικών εντός του κόμματος να καταγγέλλει τη «διφορούμενη ρητορική» του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς προς τη Ρωσία.

Ορισμένοι Σοσιαλδημοκράτες φοβούνται ότι οι προσπάθειες του κ. Scholz να κρατήσει τη Γερμανία εκτός πολέμου, αρνούμενος να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus στο Κίεβο, αναβίωσαν την παλιά ειρηνιστική προσέγγιση του κόμματος απέναντι στη Ρωσία.

Η κίνηση έρχεται καθώς μια ομάδα πέντε διάσημων διανοουμένων, που είναι επίσης μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού Heinrich August Winkler, έγραψε επιστολή στην ηγεσία του κόμματος επικρίνοντας τη θέση του κ. Scholz για την Ουκρανία και τη Ρωσία.

«Ως [μέλη του κόμματος] και επιστήμονες, παρατηρούμε με αυξανόμενη ανησυχία τη θέση του SPD στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας », έγραψαν στην επιστολή, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (27 Μαρτίου).

«Η Καγκελάριος και οι ηγέτες του SPD χαράζουν κόκκινες γραμμές, όχι για τη Ρωσία, αλλά για τη γερμανική πολιτική, η οποία αποδυναμώνει την πολιτική ασφάλειας της Γερμανίας και ωφελεί τη Ρωσία. »

Αν και ανακοίνωσε ένα «Zeitenwende », μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας για την αποκατάσταση των ενόπλων δυνάμεών της, η οποία περιελάμβανε αυξημένες αμυντικές δαπάνες και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ο κ. Scholz δεν επέδειξε ακόμη την απαραίτητη «σαφήνεια και ξεκάθαρη αλληλεγγύη» , σύμφωνα με ιστορικοί.

Ενώ ο Γερμανός καγκελάριος έχει πιέσει τους δυτικούς συμμάχους να αυξήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη στο Κίεβο, μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να ζητήσει μια ουκρανική νίκη.

Η ομάδα των ιστορικών είπε ότι ήθελε οι Σοσιαλδημοκράτες «να καταλήξουν επιτέλους σε μια στρατηγική για μια ουκρανική νίκη» επειδή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «έχει συμφέρον να τερματίσει τον πόλεμο μόνο εάν βρεθεί αντιμέτωπος με δύναμη».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Scholz δέχεται κριτική σε αυτό το σημείο εντός των τάξεων του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού του, αν και το δικό του κόμμα παρέμεινε διακριτικό.

Το SPD του κ. Scholz πάντα κατηγορούνταν ότι ακολουθεί μια πολύ επιεική πολιτική έναντι της Μόσχας – με τους επικριτές να αποκαλούν τους υποστηρικτές αυτής της τέρψης “Russlandversteher” , δηλαδή υπερβολικά κατανόηση προς τη Ρωσία – μια θέση που συνδέουν με την Ostpolitik του πρώην Ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το κόμμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μετά τις εκκλήσεις προς την Ουκρανία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, με τον κοινοβουλευτικό ηγέτη του SPD να προτείνει ότι είναι απαραίτητο να “σκεφτούμε πώς να παγώσει ένας πόλεμος”.

Στην επιστολή τους, οι ιστορικοί επικρίνουν το γεγονός ότι «η πολιτική που ακολουθούν ορισμένα [μέλη] με το μοντέρνο όνομα «πάρτι της ειρήνης» βασίζεται σε μια ιδέα ειρήνης χωρίς μακροπρόθεσμο όραμα».

Η κριτική έρχεται καθώς ο Μάικλ Ροθ, βουλευτής και πρώην υπουργός Ευρώπης, ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της στρατιωτικής υποστήριξης του SPD στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις επόμενες εκλογές, επικαλούμενος την τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί γύρω από αυτό το ερώτημα για να δικαιολογήσει την αποχώρησή του.

Ο κ. Scholz έχει μέχρι στιγμής απορρίψει οποιαδήποτε κριτική για την προσέγγισή του, την οποία επανέλαβε την Τετάρτη.

«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί πολίτες συμφωνούν ότι το θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη βρίσκεται σε καλά χέρια με την κυβέρνησή μου και με εμένα », είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με την πρωθυπουργό της Λετονίας Evika Siliņa.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments