Τεχνολογία

Τεχνητή Νοημοσύνη: Απαισιόδοξοι για το μέλλον της ανθρωπότητας οι «νονοί» της ΤΝ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Απαισιόδοξοι για το μέλλον της ανθρωπότητας οι «νονοί» της ΤΝ

Πηγή Φωτογραφίας: bluesoft.com

Το πιο απαισιόδοξο σενάριο

Ένας εκ των «νονών» της ΤΝ, ο Γιόσουα Μπέντζιο, ισχυρίζεται πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αφανίσει την ανθρωπότητα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, σε ποσοστό 20%.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας p(doom), ο Γιαν Λι Σουν, ένας από τους «τρεις νονούς της Τεχνητής Νοημοσύνης», ο οποίος εργάζεται σήμερα στη Meta, τοποθετεί τις πιθανότητες στο <0,01%, ή το θεωρεί λιγότερο πιθανό από το να μας εξαφανίσει ένας αστεροειδής.

Αντίθετα, ο Τζεφ Χίντον, ένας από τους άλλους τρεις νονούς της Τεχνητής Νοημοσύνης, λέει ότι υπάρχει 10% πιθανότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη να μας εξαφανίσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Το πιο απαισιόδοξο σενάριο Στο πιο απαισιόδοξο άκρο της κλίμακας βρίσκεται ο Ρόμαν Γιαμπόλσκι επιστήμονας για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και διευθυντής του Εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ. Πιστεύει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί και τοποθετεί τις πιθανότητες η Τεχνητή Νοημοσύνη να εξαφανίσει την ανθρωπότητα στο 99,999999%.

Ο Ίλον Μασκ μιλώντας σε ένα σεμινάριο «Great AI Debate« στο Abundance Summit νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε: «Νομίζω ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να τελειώσει η ανθρωπότητα. Μάλλον συμφωνώ με τον Geoff Hinton ότι είναι περίπου 10% ή 20% ή κάτι τέτοιο«, πριν προσθέσει: «Νομίζω ότι το πιθανό θετικό σενάριο υπερτερεί του αρνητικού σεναρίου».

Σε απάντηση, ο Γιαμπόλσκι δήλωσε στο Business Insider ότι πιστεύει πως ο Musk ήταν «λίγο υπερβολικά συντηρητικός» στην εκτίμησή του και ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας τώρα, επειδή θα είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη όταν αυτή γίνει πιο προηγμένη.

«Δεν είμαι σίγουρος γιατί πιστεύει ότι είναι καλή ιδέα να ακολουθήσουμε αυτή την τεχνολογία ούτως ή άλλως», δήλωσε ο Γιαμπόλσκι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments