Πολιτική

Μπούγας – Υφ. Δικαιοσύνης: Δεν υπάρχουν σκέψεις για νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Μπούγας – Υφ. Δικαιοσύνης: Δεν υπάρχουν σκέψεις για νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Πηγή Φωτογραφίας: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης "Ενίσχυση δικηγορικής ύλης, Ρυθμίσεις για τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών και τις ένορκες βεβαιώσεις και για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και την πληρωμή των υποθέσεων νομικής βοήθειας", Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τον λόγο που η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να συμπεριλάβει τον όρο «γυναικοκτονία»στον ποινικό κώδικα εξήγησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας μιλώντας σήμερα στο Open.

«Για εμάς και για κάθε πολιτεία η αξία της ανθρώπινης ζωής ειναι ανθύπαρκτη και ισότιμη, κατά συνέπεια εαν εισάγουμε έναν διαφορετικό όρο για την ανθρωποκτονία των γυναικών, μάλλον υποβαθμίζεται το γεγονός παρά το αναβαθμίζουμε», τόνισε αρχικά.

Μπούγας: Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας τιμωρείται με την εσχάτην των ποινών

«Κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας δεν τιμωρείτο με την εσχάτην των ποινών δλδ με την ισόσβια κάθειρξη Από το 2019 το αδίκημα της ανθρωποκτονίας τιμωρείται μόνο με την ποινή της ισόβια κάθειρξης, κατά συνέπεια εαν έχουμε ένα ιδιώνιμο αδίκημα όπως αυτό της γυναικοκτονίας, δεν μπορεί να έχει κανένα έννομο αποτέλεσμα», ανέφερε στη συνέχεια.

Υπενθύμισε ότι στον ποινικό κώδικα υπάρχουν ήδη δυο διατάξεις που επιτρέπουν στον δικαστή να κάνει αυτήν τη στάθμιση, αν κρίνει ότι το έγκλημα ειναι εγκλημα έμφυλης βίας, εφαρμοζει σε ο,τι αφορά την επιμέτρηση της ποινής τις ειδικές αυτές διατάξεις που οδηγούν ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα.

Η συμβολική αξία του όρου γυναικοκτονία για την κοινωνία

«Μπορεί να έχει μια αξία η χρήση του όρου στην κοινωνία για να μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες σχετικά με την έμφυλη βία η την βία των γυναικών», υπογράμμισε.

«Αλλά όσον αφορά την νομική μεταχείρση, η ανθρωποκτονία τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη και οτιδήποτε άλλο δεν έχει να προσφέρει στο ποινικό μας σύστημα κάτι επιπλέον», είπε.

«Εάν πρακτικά μπορεί κάποιος να εισφέρει ένα επιχείρημα το οποίο να οδηγεί σε μια αντιμετώπιση αυστηρότερη η αποτελεσματικότερη στις ανθρωποκτονίες γυναικων να το συζητήσουμε, όμως μέχρι σήμερα πέραν των συμβολισμών δεν έχω ακούσει κάτι περισσότερο», πρόσθεσε.

«Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει προεχόντος είναι η πρόληψη του εγκλήματος και η προστασία αυτού που θα καταγγείλει ένα έγκλημα που έγινε σε βάρος του. Στη χώρα μας υπάρχουν ήδη δομές που αναλαμβάνουν με μέριμα και προτάσεις των οικείων εισαγγελέων να φιλοξενήσουν τόσο τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, όσο και τα ανήλικα» ανέφερε τέλος ο υφυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments