EDITOR'S PICK

Ποιες είναι οι τροφές που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα μας

Ποιες είναι οι τροφές που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα μας

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Ας δούμε μία μία τις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε, ώστε να εντάξουμε τις "φιλικές προς το κολλαγόνο" τροφές στην καθημερινότητά μας!

Το κολλαγόνο αποτελεί την βασική μορφή πρωτεΐνης που διατηρεί το σώμα μας, ενισχύοντας την νεότητα στο δέρμα μας αλλά και συντηρώντας τα οστά, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τους χόνδρους. Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας, ώστε η φυσική παραγωγή κολλαγόνου να φτάσει στο maximum level.

Όλοι μας προσπαθούμε να έχουμε το πιο toned και λαμπερό δέρμα, τόσο στο πρόσωπο, όσο και σε όλο μας το σώμα. Το κολλαγόνο δημιουργεί ένα δίκτυο ελαστίνης που κρατά το δέρμα μας σφριγηλό και καθυστερεί την γήρανσή του. Με το κολλαγόνο μπορούμε να παρεμποδίσουμε την χαλάρωση του δέρματος, την εμφάνιση ρυτίδων αλλά και την δημιουργία μόνιμων smile lines. Η φυσική παραγωγή του ωστόσο, αρχίζει να επιβραδύνεται μετά την ηλικία των 25 ετών, με κολλαγόνο που προϋπάρχει σιγά σιγά να φθείρεται. Η φθορά του κολλαγόνου προκαλείται από διάφορους παράγοντες, για παράδειγμα το stress, τη ρύπανση που υπάρχει στο περιβάλλον αλλά και από το κάπνισμα.

Ο πιο εύκολος τρόπος να ενισχύσουμε το κολλαγόνο στο δέρμα είναι μέσω της διατροφής μας, καθώς δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε στην λύση των συμπληρωμάτων διατροφής πόσιμου κολλαγόνου. Φρούτα, λαχανικά και τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αμινοξέα σίγουρα συμβάλλουν στην ενίσχυση του κολλαγόνου, αλλά οι κύριες τροφές που θα μας βοηθήσουν στην αυξημένη σύνθεση είναι ζωικής προέλευσης.

Ας δούμε μία μία τις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε, ώστε να εντάξουμε τις “φιλικές προς το κολλαγόνο” τροφές στην καθημερινότητά μας!

1. Ζωμός Τα οστά και οι χόνδροι απελευθερώνουν τον ζωμό τους κατά το μαγείρεμα/βράσιμο. Ο ζωμός αυτός είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την παραγωγή κολλαγόνου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βάση σε κάποια σούπα ή για τους πιο τολμηρούς, σαν ρόφημα.

2. Κοτόπουλο-Γαλοπούλα Λειτουργούν άψογα για το δέρμα, αλλά για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα η επιλογή δεν είναι το άπαχο στήθος, αλλά ενιαίο το κομμάτι με το δέρμα και τους χόνδρους.

3. Σολομός Τα λιπαρά ψάρια είναι must για σύνθεση αυξημένου κολλαγόνου, και όχι μόνο το φιλέτο τους. Το δέρμα (πέτσα), τα λέπια, ακόμη και η σπονδυλική στήλη σε μικρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, παρέχουν τα μέγιστα ποσοστά κολλαγόνου για το δέρμα σας.

4. Κρέας Ίδια ακριβώς περίπτωση με την κατηγορία 2! Είτε πρόκειται για χοιρινό, είτε για μοσχάρι, το κολλαγόνο κρύβεται στα πιο σκληρά κομμάτια από το κρέας.

5. Γαρίδες Το κολλαγόνο στις γαρίδες βρίσκεται στον πολτό και απαιτεί τον σωστό τρόπο κατανάλωσης για να απελευθερωθεί (χρειάζεται να μασήσετε αρκετές φορές).

6. Ασπράδι Αυγού Το ασπράδι αυγού συμβάλλει στην σωστή σύνθεση του κολλαγόνου, καθώς είναι πλούσιο στα αμινοξέα που απαιτούνται. Η τέλεια επιλογή είναι μία ομελέτα με ασπράδια αυγού, full σε πρωτεΐνη και ελάχιστες θερμίδες.

7. Στρείδια Πέρα από τον αφροδισιακό τους χαρακτήρα, περιέχουν ορισμένες ουσίες και αμινοξέα, όπως προλίνη και λυκίνη που ενισχύουν το λαμπερό δέρμα.

8. Κόκκινες Πιπεριές Μπορεί να μην περιέχουν αυτούσιο κολλαγόνο, λειτουργούν όμως συνδυαστικά για την σύνθεσή του, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα δοκιμάστε να συνοδεύσετε με κόκκινες πιπεριές ένα γεύμα με κρέας ή ψάρι.

9. Σκόρδο Το σκόρδο είναι από τις τροφές που προσφέρουν αυξημένη ποσότητα κολλαγόνου. Είτε είστε fan του, είτε hater, η ένταξή του στη διατροφή είναι απαραίτητη για το πιο λαμπερό και καλοδιατηρημένο δέρμα!

ΠΗΓΗ/GLOW.GR

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments