Nέα της αγοράς

Σιάμισης (HelleniQ Energy): Ρεαλισμός για να υλοποιηθεί η πράσινη μετάβαση

Σιάμισης (HelleniQ Energy): Ρεαλισμός για να υλοποιηθεί η πράσινη μετάβαση

Πηγή Φωτογραφίας: Στιγμιότυπο από την δεύτερη ημέρα εργασιών του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 11 Απριλίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Ανδρέας Σιάμισης είπε πώς η HelleniQ Energy σχεδιάζει 2 μεγάλα έργα

Για να πιάσουμε τους στόχους και να υλοποιηθεί η πράσινη μετάβαση, πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός. Αυτό το μήνυμα απέστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy Ανδρέας Σιάμισης από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σε ερώτηση ότι δεν υπήρξε ρητή απόφαση στο συμβούλιο των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και πού βρίσκομαστε επί του παρόντος, ο Ανδρέας Σιάμισης τόνισε πως πρέπει να κατανοήσουμε ότι η πράσινη μετάβαση δεν είναι μια στατική κατάσταση, αλλά είναι μια συνεχής και διαρκής διαδικασία.

«Σε διαφορετικές εποχές έχουμε δει να συμβαίνουν διάφορες μεταβάσεις. Κατανοώ ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για την πράσινη μετάβαση εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, ωστόσο η προσέγγιση δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη. Για να πάμε στο επόμενο βήμα πρέπει να αντιληφθούμε ότι στην αλυσίδα υπάρχουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό που έχουμε θέσει εμείς ως αμφισβήτηση είναι το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό το πλαίσιο. Η ενέργεια είναι πολυδιάστατη και πρέπει να πω ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν βάλει μια δόση ρεαλισμού. Τεχνικά το σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμο για να πάμε στη μετάβαση.

Ερωτηθείς για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, απάντησε ότι η έρευνα είναι μια διαδικασία μεγάλη σε χρονικό ορίζοντα. Εμείς ως εταιρεία έχουμε προσπαθήσει να την κάνουμε μεθοδικά, όπως σημείωσε.«Έχουμε αφήσει περισσότερες από τις μισές έρευνες και έχουμε επικεντρωθεί στην Πελλοπόνησο και στο Ιόνιο. Σε αυτά τα πεδία έχουμε ολοκληρώσει τα σεισμικά. Ωστόσο αν θέλω να το βάλω σε ένα χρονικό ορίζοντα χρειαζόμαστε ακόμη 12 με 18 μήνες για να ξεκινήσουμε τις γεωτρήσεις».

Η HelleniQ Energy έχει περάσει σε νέα εποχή Στη συνέχεια κάνοντας έναν απολογισμό για το πού βρίσκεται σήμερα η HelleniQ Energy, ο Ανδρέας Σιάμισης ανέφερε ότι η εταιρεία έχει περάσει σε μια νέα εποχή.

«Ήταν μια εταιρεία που προϋπήρχε πολλά χρόνια, με έντονο κρατικό DNA.

Μεγαλώσαμε την εταιρεία σε πολλές κατευθύνσεις και έχουμε φτάσει στο σημείο το 60% της παραγωγής μας να εξάγεται».

Η μετάβαση της εταιρεία είναι συνεχής και κινούμαστε προς μια πορεία με πράσινους υδρογονάνθρακες.

Φυσικά και θέλουμε να επενδύσουμε στις ΑΠΕ, ωστόσο δεν επιθυμούμε να αγοράζουμε έτοιμα χαρτοφυλάκια, προτιμούμε να κατασκευάζουμε δικά μας έργα για να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία.

Δώσαμε προσοχή στην εταιρική διακυβέρνηση, αλλάξει τις δομές και το τελευταίο που κάναμε ήταν να αλλάξουμε το όνομα της εταιρείας.

Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy προσέθεσε ότι η εταιρεία κινείται σε 3 άξονες.

1. operarational excellence, που σημαίνει να λειτουργούμε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε

2. να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας, είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάργηση του άνθρακα

3. βλέπουμε τι μπορεί να υπάρχει μπροστά.

Κλείνοντας, ο Ανδρέας Σιάμισης είπε πώς η HelleniQ Energy σχεδιάζει 2 μεγάλα έργα.

Ένα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα κατασκευαστεί ένας κόμβος που θα είναι ένας συνδυασμός φωτοβολταϊκών, με παραγωγή πράσινου υδρογόνου και αποθήκευσης ενέργειας. Η αποθήκευση ενέργειας δεν αφήνει χρήματα, όπως υπογράμμισε.

Το δεύτερο έργο είναι στον Νότο, όπου θα επικεντρωθούμε στην παραγωγή συνθετικών καυσίμων, μια παραγωγή που είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments