Πολιτική

Η Τουρκία επαναφέρει τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Η Τουρκία επαναφέρει τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Θέμα συνδιαχείρισης του Αιγαίου θέτει έμμεσα η Άγκυρα.

Ιδιαίτερο προβληματισμό εγείρει στην Αθήνα η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην προαναγγελία ίδρυσης θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, καθώς η Άγκυρα σπεύδει να επαναφέρει επισήμως θέμα «γκρίζων ζωνών» ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, στα μέσα Μαΐου.

Η αντίδραση της Τουρκίας στις εξαγγελίες του υπουργού περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών και Γεωργίας-Αλιείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Λευτέρη Αυγενάκη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Διάσκεψη «Our Ocean Conference»  που οργανώνει η χώρα μας, για ίδρυση των δυο θαλάσσιων πάρκων, ήταν έντονη και μάλιστα εκδόθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δείχνει πως η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τις αναθεωρητικές και διεκδικητικές προθέσεις της έναντι της Ελλάδας. Επίσης, ερμηνεύει αυθαίρετα τη Διακήρυξη των Αθηνών σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θεωρώντας ότι η δέσμευση για αποφυγή μονομερών προκλήσεων περιλαμβάνει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της χώρας μας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με ανακοίνωση του απορρίπτει του τουρκικούς ισχυρισμούς και δηλώνει ότι η Ελλάδα ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αναφέρει συγκεκριμένα : «Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. 

Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι το θαλάσσιο πάρκο του Αιγαίου θα εκτείνεται από τη Μήλο έως τη Νίσυρο και θα περιλαμβάνει ακατοίκητα νησιά και νησίδες και τα ύδατά τους. Σημείωσε επίσης ότι τα όρια των δύο νέων θαλάσσιων πάρκων θα καθοριστούν μετά από ειδική επιστημονική μελέτη που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2024 και ότι ο καθορισμός αυτός δεν θα γίνει από πολιτική σκοπιά.

Στην ανακοίνωσή της, η Τουρκία επανέλαβε τη θεωρία της “γκρίζας ζώνης”, κάνοντας λόγο για “γεωγραφικές μορφές ξηράς των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί” και για “νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες”, ενώ προειδοποίησε πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τετελεσμένα.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει την ατζέντα της σε θέματα Αιγαίου και συνιστά στην ΕΕ “να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει όργανο πολιτικά υποκινούμενων προσπαθειών σχετικά με περιβαλλοντικά έργα”.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει μάλιστα ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε περιβαλλοντικά θέματα, ζητώντας ουσιαστικά την από κοινού διαχείριση του Αιγαίου.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία όχι μόνο ερμηνεύει τη Διακήρυξη των Αθηνών κατά το δοκούν και διεκδικεί μια θέση που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά πιστεύει επίσης ότι η ειρήνη στο Αιγαίο εξαρτάται από την παραίτηση της Ελλάδας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τις αρμοδιότητές της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments