Πολιτική

Θαλάσσια πάρκα και τουρκικός επεκτατισμός

Θαλάσσια πάρκα και τουρκικός επεκτατισμός

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Για ποιους λόγους η Τουρκία προκαλεί εκ νέου.

Μέσα από την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών του εξ Ανατολών γείτονα στην ανακοίνωση για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Ιόνιο και το Αιγαίο, η Τουρκία δείχνει ότι δεν σέβεται τη Διακήρυξη Φιλίας και την αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο, ενώ από την άλλη πλευρά δεν παραιτείται από κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και επαναφέρει θέματα εθνικής κυριαρχίας και γκρίζων ζωνών.

Το κύριο σημείο της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι αναφέρεται σε ορισμένα ζητήματα και δεν αναφέρεται στο θέμα της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας, στο οποίο δίνει έμφαση η Αθήνα. Παράλληλα, απειλεί την Ελλάδα να απέχει από κινήσεις που θα δημιουργούσαν de facto κατάσταση στο Αιγαίο, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με άμεσο και προκλητικό τρόπο, ζητεί να παραμείνει το “θέμα” του Αιγαίου σε διμερές επίπεδο και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τρίτες χώρες να απέχουν από διμερείς συνομιλίες. Τέλος, η Άγκυρα θεώρησε πως το Αιγαίο είναι η κοινή θάλασσα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας.

Η στάση αυτή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης προκλητικής ρητορικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναφέρεται σε “προβλήματα” του Αιγαίου, της Κύπρου και της Αγίας Σοφίας, καθώς και των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων που συνεχίζουν να φέρνουν στην επιφάνεια το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας” απειλώντας την ελληνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η εν λόγω ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ιδιαίτερα αρνητικό συμβολισμό, καθώς έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Αυτή η κίνηση δείχνει πως η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις παράλογες αξιώσεις της και παρά το γεγονός πως υπάρχει ένας κοινός τόπος για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις σε «θέματα που συμφωνούμε», η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει στο τραπέζι και θα πιέζει στη βάση των αξιώσεών της και στα σκληρά ζητήματα που απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει χωρίς καθυστέρηση το στρατιωτικό της πρόγραμμα, παρά το σημερινό τεχνητά ευνοϊκό κλίμα, καθώς οι τουρκικές προκλήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν. Η ισχυρή ελληνική διπλωματία και ο ισχυρός στρατός είναι σημαντικά αποτρεπτικά στοιχεία έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments