Πολιτική

Υγεία: Έρχονται βαθιές τομές

Υγεία: Έρχονται βαθιές τομές

Πηγή Φωτογραφίας: [365849] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο, που φέρνει δραστικές αλλαγές στον χώρο της υγείας,  καθώς κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση. Το «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» ρυθμίζει τις αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ που θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία, κάτι που θα λογίζεται ως εισόδημα από την άσκηση ιδιωτικού έργου, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και ως ιδιώτες. Παράλληλα, το νομοσχέδιο νομιμοποιεί την παραμονή στο ΕΣΥ γιατρών άνω των 67 ετών, απαλλάσσει όσους εισήχθησαν στην Ιατρική Σχολή έως και το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 από την υποχρέωση της υπηρεσίας υπαίθρου και προσδιορίζει τις λεπτομέρειες για την αποζημίωση όσων ειδικεύονται στην αναισθησιολογία.

Το άρθρο 51

Στο άρθρο 51 προβλέπεται και η διαγραφή μη καταβληθέντων προστίμων μαζί με τους τόκους που έχουν συν τω χρόνω προκύψει σε όσους δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, δεδομένου ότι η φιλοσοφία τότε του νομοθέτη ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι η τιμωρία τους. Ωστόσο, το νομοσχέδιο στηρίζει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Οι φαρμακοποιοί αδειοδοτούνται στο εξής να προβαίνουν στη διενέργεια όλων των εμβολίων που προβλέπονται για τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Στην τελευταία περίπτωση, ανεξαρτήτως σκευάσματος, θα εισπράττουν πέντε ευρώ από τους πολίτες. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης για λόγους υγείας ο νομοθέτης επιφορτίζει τον ΕΟΔΥ ως καθ’ ύλην αρμόδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Οι ασφαλισμένοι καλούνται επίσης να πληρώνουν ήδη από την 1η Απριλίου 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς.

Με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, το νομοσχέδιο ορίζει τη Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ ως αρμόδια για τον έλεγχο της υπέρβασης του πλαφόν των γιατρών, ενώ η Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ θα εξετάζει την υπέρβαση συνταγογράφησης εκ μέρους των γιατρών όχι μόνο φαρμάκων, αλλά και διαγνωστικών εξετάσεων, ιατρικών πράξεων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και προϊόντων ειδικής διατροφής. Το νομοσχέδιο επιλύει ζητήματα σχετικά με τους εποπτευόμενους από το υπουργείο φορείς και ειδικά τον ΕΟΔΥ.

Οι όροι

Ο νομοθέτης αποσαφηνίζει, επίσης, τους όρους λειτουργίας της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Ετσι, στο εξής τίθενται ως ανώτατο όριο τα δώδεκα τέκνα από γαμέτες του ίδιου τρίτου δότη υπό την προϋπόθεση ότι οι λήπτες έχουν ως μόνιμη κατοικία την Ελλάδα. Σε άλλο σημείο καθορίζονται οι ενισχυμένες αρμοδιότητες της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπως η διενέργεια έκτακτων ελέγχων αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας σε Τράπεζες Κρυοσυντήρησης και Μονάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments