Διεθνή

Ανάλυση BBC: Γιατί το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ; – Πώς συγκρίνονται οι στρατιωτικές δυνατότητες των δύο χωρών

Ανάλυση BBC: Γιατί το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ; – Πώς συγκρίνονται οι στρατιωτικές δυνατότητες των δύο χωρών

Πηγή Φωτογραφίας: Iranian attend the funeral procession for seven Islamic Revolutionary Guard Corps members killed in a strike in Syria, which Iran blamed on Israel, in Tehran on April 5, 2024. - The Guards, including two generals, were killed in the air strike on April 1, which levelled the Iranian embassy's consular annex in Damascus. The funeral ceremony coincides with the annual Quds (Jerusalem) Day commemorations, when Iran and its allies stage marches in support of the Palestinians. (Photo by ATTA KENARE / AFP)

Πώς άλλαξαν οι σχέσεις των δύο χωρών μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν

Και ενώ ολόκληρος ο πλανήτης έχει στρέψει τα βλέμματά του στη Μέση Ανατολή και περιμένει να δει ποια θα είναι η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν το BBC επιχειρεί να ρίξει φως σε μία κόντρα (σσ Ισραήλ – Ιράν) που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια. Στο άρθρο που υπογράφεται από τους αμυντικούς αναλυτές Raffi Berg, Tom Spender and Jonathan Beale τονίζεται πως το Ιράν εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ, αφού υποσχέθηκε αντίποινα για το φονικό χτύπημα στο προξενείο του στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό.

Ακόμη το βρετανικό δημοσίευμα τονίζει ότι το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει ότι πραγματοποίησε το χτύπημα στο προξενείο, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι βρισκόταν πίσω από αυτό. Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν επιτίθεται απευθείας στο Ισραήλ.

Προηγουμένως το Ισραήλ και το Ιράν είχαν εμπλακεί σε έναν πολυετή σκιώδη πόλεμο – επιθέσεις σε περιουσιακά στοιχεία του άλλου χωρίς να παραδέχονται την ευθύνη. Οι επιθέσεις αυτές έχουν ενταθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.

Γιατί το Ισραήλ και το Ιράν είναι εχθροί;

Μέχρι την ισλαμική επανάσταση που σημειώθηκε το 1979 στο Ιράν, Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ήταν σύμμαχοι. Ωστόσο η ιρανική επανάσταση έφερε στην εξουσία ένα καθεστώς το οποίο έδειξε την εναντίωσή του στην ισραηλινή πλευρά. Μάλιστα η Τεχεράνη δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και επιδιώκει την εξάλειψή του.

Κατά το παρελθόν ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε αποκαλέσει το Ισραήλ «καρκινικό όγκο» που «αναμφίβολα θα ξεριζωθεί και θα καταστραφεί». Από την πλευρά του το Ισραήλ πιστεύει ότι το Ιράν αποτελεί υπαρξιακή απειλή, όπως αποδεικνύεται από τη ρητορική της Τεχεράνης, τη δημιουργία πληρεξουσίων δυνάμεων που έχουν ορκιστεί στην καταστροφή του Ισραήλ, τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό παλαιστινιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, και της λιβανέζικης σιιτικής μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ. Το Τελ Αβίβ πιστεύει δε ότι είναι μυστική επιδίωξη του Ιράν ο εξοπλισμός με πυρηνικά όπλα, αν και το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Το Ιράν ήθελε να αντεπιτεθεί μετά την επίθεση στο προξενείο

Από την πλευρά του Ιράν δηλώνει ότι ο βομβαρδισμός του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου αποτελεί απάντηση στην αεροπορική επιδρομή της 1ης Απριλίου σε κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, από την οποία σκοτώθηκαν ανώτεροι Ιρανοί διοικητές.

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή, την οποία θεώρησε ως παραβίαση της κυριαρχίας του. Και όλα αυτά την ώρα που το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει ότι πραγματοποίησε το συγκεκριμένο χτύπημα αν και θεωρείται ότι το Τελ Αβίβ βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν 13 άτομα, ανάμεσά τους και ο ταξίαρχος Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχέντι – ανώτερος διοικητής της δύναμης Quds, του υπερπόντιου κλάδου των επίλεκτων Ρεπουμπλικανικών Φρουρών του Ιράν (IRGC). Ο Ζαχέντι ηταν βασικό στέλεχος της ιρανικής επιχείρησης για τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ.

Η επίθεση στο προξενείο ακολουθεί ένα μοτίβο αεροπορικών επιδρομών κατά ιρανικών στόχων που αποδίδονται ευρέως στο Ισραήλ. Αρκετοί ανώτεροι διοικητές του IRGC έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται ότι το IRGC διοχετεύει όπλα και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων υψηλής ακρίβειας, μέσω της Συρίας στη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ προσπαθεί να σταματήσει αυτές τις παραδόσεις, καθώς και να εμποδίσει το Ιράν να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Συρία.

Ποιοι είναι οι σύμμαχοι του Ιράν;

Το Ιράν έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο συμμάχων και δυνάμεων αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή που, όπως λέει, αποτελούν μέρος ενός “άξονα αντίστασης” που αμφισβητεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή. Τους υποστηρίζει σε διάφορους βαθμούς.

Η Συρία είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ιράν. Το Ιράν, μαζί με τη Ρωσία, βοήθησε τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ να επιβιώσει από τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Η Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι η πιο ισχυρή από τις ένοπλες ομάδες που υποστηρίζει το Ιράν. Ανταλλάσσει διασυνοριακά πυρά με το Ισραήλ σε σχεδόν καθημερινή βάση από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι και στις δύο πλευρές των συνόρων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το Ιράν υποστηρίζει διάφορες σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, οι οποίες έχουν επιτεθεί με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, τη Συρία και την Ιορδανία. Οι ΗΠΑ προέβησαν σε αντίποινα αφού τρεις στρατιώτες τους σκοτώθηκαν σε στρατιωτικό φυλάκιο στην Ιορδανία.

Στην Υεμένη, το Ιράν παρέχει υποστήριξη στο κίνημα των Χούτι, το οποίο ελέγχει τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Για να δείξουν την υποστήριξή τους στη Χαμάς στη Γάζα, οι Χούτι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ και επιτίθενται επίσης σε εμπορικά πλοία κοντά στις ακτές του, βυθίζοντας τουλάχιστον ένα πλοίο. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλήξει στόχους των Χούτι ως απάντηση.

Επίσης το Ιράν παρέχει όπλα και εκπαίδευση σε παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, η οποία επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Ωστόσο, το Ιράν αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην ίδια την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Πώς συγκρίνονται οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν και του Ισραήλ

Γεωγραφικά το Ιράν είναι πολύ μεγαλύτερο από το Ισραήλ και έχει πληθυσμό σχεδόν 90 εκατομμυρίων, σχεδόν δεκαπλάσιο από το Ισραήλ – αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ.

Το Ιράν έχει επενδύσει σημαντικά σε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Διαθέτει ένα τεράστιο δικό του οπλοστάσιο, αλλά προμηθεύει επίσης σημαντικές ποσότητες στους πληρεξουσίους του – τους Χούτι στην Υεμένη και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ωστόσο αυτό δεν έχει είναι σύγχρονα συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη. Η Ρωσία πιστεύεται ότι συνεργάζεται με το Ιράν για τη βελτίωση αυτών σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική υποστήριξη που έχει παράσχει η Τεχεράνη στη Μόσχα στον πόλεμό της με την Ουκρανία – το Ιράν έχει παράσχει επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed και η Ρωσία φέρεται να επιδιώκει τώρα να κατασκευάσει η ίδια τα όπλα.

Αντιθέτως, το Ισραήλ διαθέτει μία από τις πιο προηγμένες αεροπορικές δυνάμεις στον κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση στρατιωτικής ισορροπίας του IISS, το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον 14 μοίρες αεροσκαφών – συμπεριλαμβανομένων των F-15, των F-16 και του τελευταίου αεροσκάφους stealth F-35.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments