Οικονομία

Στην τελική ευθεία για τις φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ

Στην τελική ευθεία για τις φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές από φέτος

Την ερχόμενη Δευτέρα, κατά πάσα πιθανότητα, ανοίγει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το προηγούμενο έτος. Οκτώ εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση και να αποπληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε οκτώ δόσεις. Όσοι πληρώσουν σε μία δόση θα έχουν έκπτωση 3% επί του φόρου. Όπως είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Θεοχάρης, η καθυστέρηση στο άνοιγμα του ηλεκτρονικού συστήματος θα οδηγήσει στη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι η 31 Ιουλίου (αντί της 30ης Ιουνίου) με την ταυτόχρονη πληρωμή και της πρώτης δόσης. Φέτος για πρώτη φορά περίπου 1 εκατ. δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων θα είναι προσυμπληρωμένες. Επίσης, αλλάζει και ο τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων για τους επαγγελματίες καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:

1. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

2. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024

3. Όταν ο Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%.

4. Η καταβολή του Φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του Φορολογικού έτους 2023, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Όπως προαναφέρθηκε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται πλέον με τεκμαρτό τρόπο. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης θα μεταβάλλεται. Ειδικότερα:

-Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης δεν θα υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα

– Τον τέταρτο χρόνο θα είναι μειωμένο κατά 67%

-Τον πέμπτο 33% μειωμένο για τον πέμπτο χρόνο.

– Στο έκτο χρόνο το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τα 10.920 ευρώ, ενώ μετά από τρεις τριετίας (πάνω από 12 χρόνια) θα ανέλθει στα 14.196 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ελάχιστη αμοιβή και έως του ποσού των 14.196 ευρώ αφορά το 84% των επαγγελματιών οι οποίοι δεν έχουν εργαζόμενους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments