Focus

Η τέχνη της Claudette Johnson για το Cotton Capital προτάθηκε για το βραβείο Turner

Η τέχνη της Claudette Johnson για το Cotton Capital προτάθηκε για το βραβείο Turner

Πηγή Φωτογραφίας: Claudette Johnson’s with her portrait of the African American Sarah Parker Remond, which was part of her New York show Drawn Out. Photograph: David Levene/The Guardian

Το πορτρέτο της Σάρα Πάρκερ Ρέμοντ, που ανατέθηκε από τον φύλακα, ανάμεσα στα έργα που διαγωνίζονται για βραβείο £25.000

Η Claudette Johnson ήταν υποψήφια για το φετινό βραβείο Turner για το έργο της, το οποίο περιλαμβάνει ένα πορτρέτο της Αφροαμερικανίδας που υποστήριζε την κατάργηση της δουλείας Sarah Parker Remond που ανατέθηκε ως μέρος της βραβευμένης σειράς Cotton Capital του Guardian.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @britisharts

Οι Pio Abad, Johnson, Jasleen Kaur και Delaine Le Bas θα διαγωνιστούν για το βραβείο των 25.000 λιρών, ενώ οι υποψήφιοι καλλιτέχνες θα συγκεντρώσουν από 10.000 £ ο καθένας καθώς το βραβείο επιστρέφει στην Tate Britain για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Η αποικιοκρατία, η μετανάστευση, ο εθνικισμός και οι πολιτικές ταυτότητας είναι τα βασικά θέματα της 40ης έκδοσης του βραβείου Turner , το οποίο η κριτική επιτροπή περιέγραψε ότι δείχνει ότι η σύγχρονη βρετανική τέχνη «είναι ελκυστική και δυναμική όσο ποτέ».

Έκθεση Claudette Johnson Παρουσία στην γκαλερί Courtauld το 2023. Φωτογραφία: David Bebber/Courtesy the artist and Hollybush Gardens, Λονδίνο, © the Courtauld. Ο Alex Farquharson, διευθυντής της Tate Britain και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Turner, είπε ότι οι φετινοί υποψήφιοι εξερευνούσαν ιδέες ταυτότητας και θα εκτεθούν από τις 25 Σεπτεμβρίου, πριν από την τελική επιλογή της κριτικής επιτροπής.

Είπε: «Οι καλλιτέχνες της φετινής λίστας μπορούν να χαρακτηριστούν σε γενικές γραμμές ότι εξερευνούν ζητήματα ταυτότητας, αυτοβιογραφίας, κοινότητας και εαυτού σε σχέση με τη μνήμη ή την ιστορία ή τον μύθο».

Το βραβείο Turner, που θεωρείται ένα από τα πιο υψηλά βραβεία στον κόσμο της τέχνης, απονέμεται σε καλλιτέχνη που γεννήθηκε ή εργάζεται στη Βρετανία για μια εξαιρετική έκθεση ή παρουσίαση της δουλειάς του το προηγούμενο έτος.

Ο Abad προτάθηκε για την ατομική του έκθεση To They Sitting in Darkness στο Ashmolean Museum της Οξφόρδης, με την κριτική επιτροπή να σχολιάζει την «ακρίβεια και την κομψότητα» του έργου του, το οποίο πήρε τον τίτλο του από ένα ποίημα του Mark Twain με παρόμοιο όνομα που ασκεί κριτική στην αμερικανική ιμπεριαλισμός οι Φιλιππίνες, η πατρίδα του.

Η παράσταση περιέχει επίσης αναφορές στους Χάλκινους του Μπενίν, αφού ο Αμπάντ ανακάλυψε ότι η τιμωρητική αποστολή του 1897 -κατά την οποία βρετανικά στρατεύματα λεηλάτησαν την πόλη του Μπενίν και λεηλάτησαν χιλιάδες αντικείμενα, από τα οποία περίπου 900 βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο», ξεκίνησε από το σπίτι του. Woolwich, στο νότιο Λονδίνο.

Η Τζόνσον προτάθηκε για την ατομική της έκθεση Παρουσία στην γκαλερί Courtauld, για την οποία ο Guardian είπε ότι « αμφισβητεί έξοχα τις απεικονίσεις μη λευκών μορφών από αξιοσέβαστους ζωγράφους όπως ο Γκωγκέν και ο Πικάσο ». Αναγνωρίστηκε επίσης για το σόου της στη Νέα Υόρκη, Drawn Out, στο Ortuzar Projects , το οποίο περιελάμβανε το πορτρέτο της στο Redmond.

Είναι η τελευταία μαύρη καλλιτέχνιδα που εμφανίστηκε στο Κίνημα Μαύρης Τέχνης της δεκαετίας του 1980 για να αναγνωριστεί από το βραβείο Turner, ακολουθώντας τα βήματα της Lubaina Himid (νικήτρια του 2017) και της Veronica Ryan (2022), ενώ η Ingrid Pollard και η Barbara Walker έχουν και οι δύο προτάθηκαν.

Η κριτική επιτροπή είπε ότι η Τζόνσον είχε προταθεί λόγω της «ανανέωσης της πρακτικής της», αφού σταμάτησε να εργάζεται στη δεκαετία του 1990 και του γεγονότος ότι εξακολουθούσε να «διακινδυνεύει και να δοκιμάζει νέες μορφές πρακτικής».

Το Alter Altar της Jasleen Kaur διερευνά τις ιδέες του να ανήκεις. Φωτογραφία: Keith Hunter/Ευγενική προσφορά του Tramway and Glasgow Life Το έργο της Kaur στην έκθεση Alter Altar, που παρουσιάστηκε στο Tramway στη Γλασκώβη, περιλαμβάνει γλυπτά και ηχοτοπία, συμπεριλαμβανομένου ενός κόκκινου Ford Escort καλυμμένο με ένα τεράστιο πετσετάκι, το οποίο αναφέρεται στο πρώτο αυτοκίνητο του πατέρα της και στις ιδέες της μετανάστευσης και του ανήκειν στη Βρετανία.

Ο Kaur μεγάλωσε στην κοινότητα των Σιχ της Γλασκώβης στο Pollokshields και η κριτική επιτροπή είπε ότι η έκθεση ήταν μια έκθεση που ήταν «γενναιόδωρη, εορταστική, συγκινητική και ζωντανή σε επίκαιρα ζητήματα, μιλώντας με φαντασία για το πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε μαζί σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από τον εθνικισμό. διαίρεση και κοινωνικός έλεγχος».

Το A New Life is Beginning της Delaine Le Bas στη Βιέννη, 2023. Φωτογραφία: Iris Ranzinger/Courtesy of Secession, Βιέννη. Το έργο του Λε Μπας, που παρουσιάστηκε στην έκθεση Secession της Βιέννης, περιγράφηκε ως «απάντηση στην κοινωνική και πολιτική αναταραχή» και περιλαμβάνει καθηλωτική τέχνη περφόρμανς με θεατρικά κοστούμια και γλυπτά.

Ο Farquharson είπε ότι υπήρχε πιθανότητα η παράσταση να ταξιδέψει στο Μπράντφορντ κατά τη διάρκεια του έτους Πολιτιστικής Πόλης, μετά το προηγούμενο που δημιούργησε το Κόβεντρι, το οποίο φιλοξένησε τα βραβεία το 2021, αν και αυτό δεν είχε ακόμη «επιβεβαιωθεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments