Πολιτική

Ο πρωθυπουργός κλείνει μέτωπα ενόψει ευρωεκλογών

Ο πρωθυπουργός κλείνει μέτωπα ενόψει ευρωεκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οι σχέσεις Εκκλησίας - κυβέρνησης στην κορυφή της πρωθυπουργικής ατζέντας.

Με τον πολιτικό χρόνο να μέτρα αντίστροφα και το πρώτο «τετ α τετ» πολιτικών στελεχών και υποψηφίων με τους ψηφοφόρους τους να πλησιάζει, παραδοσιακά, κατά τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, στην ατζέντα του πρωθυπουργού προστίθεται μαζί με την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και της σημασίας των ευρωεκλογών, η αλλαγή του κλίματος σε μια σειρά ανοιχτών «μετώπων».

Μετά από τέσσερις μήνες δύσκολων σχέσεων με την Εκκλησία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και θα επισκεφθεί τις δομές της Αρχιεπισκοπής στον Ωρωπό. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θεσμοθετήσει τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια μέχρι και το μεγάλο διάστημα πριν την ψήφιση των κανόνων, η Εκκλησία κατέστησε σαφή τη δυσαρέσκειά της με ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου, δηλώσεις του Μητροπολίτη και ιερείς που μιλούσαν απευθείας στην κυβέρνηση από άμβωνος.

Η “αναταραχή” στις σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις, με τις διαρροές από τη ΝΔ να στρέφονται προς τα δεξιά. Το κοινό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι σημαντικό εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι εκκλησίες σε διάφορες περιοχές αποτελούν σημαντικό πεδίο διαμόρφωσης της πολιτικής κατάστασης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί και ένα ανοιχτό “μέτωπο” για την κυβέρνηση, γεγονός που αποτυπώνεται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι “πληγές” που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel δεν έχουν κλείσει ακόμα, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο κατασκευών και αποζημιώσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριέλαβε την Περιφέρεια Θεσσαλίας ως πρώτο του σταθμό, όχι τυχαία παρευρισκόμενος στην παρουσίαση του έργου ανακατασκευής του Μουζακίου. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου, 600 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από το Ταμείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη μπαίνουν στο μικροσκόπιο ένα προς ένα για τις περιφέρειες της χώρας και τις επιμέρους αδυναμίες που καταγράφονται εκεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναθέτει αυτή τη στιγμή τις περιφέρειες σε κορυφαίους υπουργούς και επιλέγει πρόσωπα για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν εντοπιστεί.

Για παράδειγμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης θα είναι υπεύθυνος για τη Δυτική Μακεδονία, όπου παρατηρείται έντονη αποστασιοποίηση προς τα δεξιά, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα είναι υπεύθυνος για την Κρήτη, όπου η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ενισχύσει την παρουσία της στους κεντρώους ψηφοφόρους που μετακινούνται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός θα πρέπει πλέον να πραγματοποιεί επισκέψεις μόνος του ή με ανώτερα στελέχη και να λειτουργεί ως “σύνδεσμος” με τον κεντρικό μηχανισμό.

Το μόνιμο ανοιχτό «μέτωπο» για την κυβέρνηση παραμένει η ακρίβεια, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά ήδη προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν συμβαδίζει με την εικόνα που υπάρχει στα ελληνικά νοικοκυριά παρότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη για την αντιμετώπισή της, οι έλεγχοι στις τιμές και στη λειτουργία της αγοράς είναι καθημερινοί και τα στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης δείχνουν πτωτική τάση σε βασικά προϊόντα. Ήδη τέθηκε σε λειτουργία το Καλάθι των Νονών και σήμερα ξεκινά και το Καλάθι του Πάσχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments