SPOTLIGHTS

Η «χρυσή λίστα» φορολογούμενων που θα παίρνουν γρήγορα πίσω τον ΦΠΑ

Η «χρυσή λίστα» φορολογούμενων που θα παίρνουν γρήγορα πίσω τον ΦΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Επιταχύνονται οι επιστροφές ΦΠΑ, πιο γρήγορα θα γίνονται σε όσους έχουν «λευκό φορολογικό μητρώο». Θα αξιοποιούνται τα δεδομένα από το myData, ενώ θα γίνονται και εκ των υστέρων έλεγχοι.

Επιτάχυνση των επιστροφών φόρων και κυρίως του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, αλλά χωρίς να γίνονται «εκπτώσεις» στους ελέγχους, προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024.

Κατά προτεραιότητα, θα εισπράττουν τις επιστροφές ΦΠΑ και λοιπών φόρων οι φορολογούμενοι με «λευκό φορολογικό μητρώο», δηλαδή όσοι δεν έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν και, παράλληλα, δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ.

Όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, με σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας, της ρευστότητας στην οικονομία και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους – πολίτη, δρομολογείται η επιτάχυνση των επιστροφών φόρων, μέσω ενός «ολοκληρωμένου και αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφών φόρων», με χρήση διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής και περιορίζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση.

Στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας, τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) αξιοποιούνται προκειμένου να επιστρέφονται ταχύτερα τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και ο ΦΠΑ.

Επίσης, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες πραγματοποιούνται κεντρικοί συμψηφισμοί και πιστώνονται οι επιστροφές φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Ωστόσο, εκ των υστέρων, θα διενεργούνται έλεγχοι σε δείγμα που επιλέγεται για τις περιπτώσεις δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής χωρίς έλεγχο.

Οι στόχοι του 2024 Ειδικότερα, για φέτος, οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ προβλέπουν τα ακόλουθα:

  • Τη διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.
  • Την αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση.
  • Την αξιοποίηση «Χρυσής Λίστας» δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ.
  • Οι επιστροφές φόρων το 2024 θα ανέλθουν σε 6,59 δισ. ευρώ.
  • Τη σταδιακή, ανά έτος, μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ.
  • Την άμεση επιστροφή φόρων σε ποσοστό άνω του 95% για όλες τις φορολογίες.
  • Τη διενέργεια τουλάχιστον 4.000 ελέγχων στις επιστροφές φόρων.

ΠΗΓΗ/businessdaily.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments