Πολιτική

Πρέσπες: Το ΠΑΣΟΚ πελαγοδρομεί και ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται

Πρέσπες: Το ΠΑΣΟΚ πελαγοδρομεί και ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται

Πηγή Φωτογραφίας: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ πΓΔΜ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)

Η Συμφωνία των Πρεσπών στον πυρήνα του προεκλογικού αγώνα.

Η ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2019 για την Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί οδοδείκτη για την στάση των προοδευτικών κομμάτων. Άλλα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά ζητούν άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ πελαγοδρομεί.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας έθεσαν ξανά σε επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από πέντε χρόνια αδράνειας. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των υπερδεξιών κύκλων στη γειτονική χώρα, ενώ πρέπει να αποφύγει και τις πιθανές εσωκομματικές διαμάχες λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να αποκαλύψουν τη διφορούμενη στάση της Νέας Δημοκρατίας και την ευκαιριακή της προσέγγιση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, εκτιμούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα σαφές σημάδι για το ποια πολιτική δύναμη είναι πραγματικά πατριωτική και υπεύθυνη, και ποια ενεργεί με φόβο της απώλειας ψήφων προς την ακροδεξιά.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να είναι μάλλον αμήχανος απέναντι στις εξελίξεις και τις συζητήσεις που διαδραματίζονται. Η απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από την προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής δεν συμφωνούσε με την προσωπική άποψη του Νίκου Ανδρουλάκη. Ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, ο τότε ευρωβουλευτής είχε υποστηρίξει τη συμφωνία, όπως και οι Γιώργος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Καμίνης.

Η σημερινή αμηχανία του Νίκου Ανδρουλάκη για το θέμα δεν είναι κάτι καινούργιο. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος τον προκάλεσε επανειλημμένα να διευκρινίσει την άποψή του για το ζήτημα, με τον τρέχοντα πρόεδρο του κόμματος να αποφεύγει να πάρει σαφή θέση.

Το ΠΑΣΟΚ έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση να ισορροπήσει ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την Αριστερά. Ορισμένοι βουλευτές του, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις εξελίξεις και εξακολουθούν να αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, στη Νέα Αριστερά έχουν κάθε λόγο να υπερασπίζονται τη Συμφωνία των Πρεσπών και να ζητούν την ψήφιση των τριών μνημονίων συνεργασίας. Αφενός το κόμμα δημιουργήθηκε από στελέχη που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της, ενώ σε δημόσιες τοποθετήσεις τους αναγνωρίζουν την συμβολή του Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν την εξέλιξη. Υπενθυμίζουν, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στις τάξεις του βουλευτές που είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Βασίλη Κόκκαλη που την είχε καταψηφίσει στην σχετική διαδικασία στη Βουλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments