Ελλάδα

Η Ελλάδα πάει για νέο ρεκόρ στον τουρισμό – Οι τουρίστες έχουν όρεξη να ξοδέψουν

Η Ελλάδα πάει για νέο ρεκόρ στον τουρισμό – Οι τουρίστες έχουν όρεξη να ξοδέψουν

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Τουρισμός: Σε ανοδική πορεία οι κρατήσεις από Σκανδιναβία προς Ελλάδα

Επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα «βλέπουν» οι διεθνείς δείκτες για τον Tουρισμό κι αν για την Ελλάδα αυτή η “κορυφή” κατακτήθηκε από πέρσι κιόλας, η “έκρηξη” των ταξιδιών, δεν μπορεί παρά να ενισχύει την πεποίθηση ότι φέτος πάμε για νέα ρεκόρ.

Σύμφωνα με το World Economic Forum, η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία αναμένεται να ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας και να ξεπεράσει τα επίπεδα που είχαν σημειωθεί πριν από την κρίση. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως, η οποία συνέπεσε με περισσότερες διαθέσιμες πτήσεις, καλύτερο διεθνές άνοιγμα και αυξημένο ενδιαφέρον και επενδύσεις σε φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα.

Τουρισμός: Σε ανοδική πορεία οι κρατήσεις από Σκανδιναβία προς Ελλάδα

Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, παρά τη δοκιμασία των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών, κατάφερε να “σκαρφαλώσει” στην 21η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (Tourism Development Index), με δυνατά “χαρτιά” την Υγεία και Υγιεινή, τις Υπηρεσίες και Υποδομές, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, τις Υποδομές Αερομεταφορών.

Ενδεικτικά για τη συνέχεια της φετινής σεζόν, είναι τα στοιχεία του Eurocontrol που δείχνουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο μπήκε στη 10άδα των χωρών με τη μεγαλύτερη αεροπορική κίνηση τις προηγούμενες ημέρες, αλλά σημείωσε και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019.

Ειδικότερα, όλα τα κράτη της 10άδας κατέγραψαν υψηλότερο ή παρόμοιο αριθμό πτήσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+10%), χάρη κυρίως στον όμιλο Aegean, τον όμιλο TUI και τη Sky Express στις ροές εσωτερικού και στις ροές Ελλάδα- Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία- Ελλάδα. Σημειωτέον ότι η αύξηση σε σχέση με πέρσι είναι 14% και 18% σε σχέση με το 2019.

Προφανώς και ο δρόμος, ως τον ανεπίσημο στόχο των 22- 23 δισ ευρώ, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Όπως επισημαίνει στην Έκθεση του το WEF, παρ’ όλο που ο τομέας έχει ξεπεράσει το σοκ της παγκόσμιας κρίσης υγείας, συνεχίζει να αντιμετωπίζει άλλες εξωτερικές προκλήσεις, από τους αυξανόμενους μακροοικονομικούς, γεωπολιτικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους μέχρι τον αυξημένο έλεγχο των πρακτικών βιωσιμότητας και τον αντίκτυπο των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως τα μεγάλα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη.

Επιπλέον, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι συνεχείς και η χωρητικότητα των αεροπορικών δρομολογίων, οι επενδύσεις κεφαλαίου, η παραγωγικότητα και άλλοι παράγοντες προσφοράς του τομέα δεν έχουν συμβαδίσει με την αύξηση της ζήτησης. Αυτή η ανισορροπία, η οποία επιδεινώνεται από τον παγκόσμιο πληθωρισμό, έχει αυξήσει τις τιμές και τα ζητήματα υπηρεσιών.

Αυξημένες οι τουριστικές εισπράξεις κατά 28% πριν… μυρίσει καλοκαίρι

Δεν είναι τυχαίο ότι επαγγελματίες του κλάδου καλωσορίζουν, μεν, τα έως τώρα στοιχεία που δείχνουν αυξημένες κρατήσεις και εισπράξεις, αλλά επισημαίνουν ότι στο μεγάλο κύμα επισκεπτών, που αναμένεται τους επόμενους μήνες, το στοίχημα είναι το… “πορτοφόλι”, δηλαδή το διαθέσιμο “πακέτο” για διανυκτερεύσεις, φαγητό και διασκέδαση.

Οι τουριστικές εισπράξεις στο πρώτο τρίμηνο, δηλαδή πριν καλά- καλά… μυρίσει καλοκαίρι, παρουσιάζονται αυξημένες κατά 28% σε σχέση με πέρσι. Στους δύο βασικούς πυλώνες, δηλαδή σε καταλύματα και εστίαση, η αύξηση του τζίρου ήταν αυξημένη κατά 13,4% και 9,4% αντιστοίχως.

Τα καμπανάκια για τις αυξήσεις στα πακέτα

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, που δικαιώνει όσους προειδοποιούν ότι οι υπέρμετρες αυξήσεις στα “πακέτα” διακοπών, απομακρύνει ακόμα και τα πιο εύρωστα εισοδήματα, σε πιο “φιλικούς” για την τσέπη τους προορισμούς. Είναι ενδεικτικό ότι η Σαντορίνη είδε τον τζίρο των καταλυμάτων της να πέφτει 20,2% κάτω, ενώ η Άνδρος “βούτηξε” 45,8%, προσδοκώντας σε ανάκαμψη μπαίνοντας στο καλοκαίρι.

Ως προειδοποιητικό καμπανάκι από το Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η διαφορά μεταξύ προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων- που παρουσιάζουν αύξηση 8,5% για το σύνολο της σεζόν- και των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων, που σημείωσαν για πρώτη φορά πτώση 0,8%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments