Πολιτική

ΝΔ: Προτεραιότητα σε νεολαία και δεξιό ακροατήριο

ΝΔ: Προτεραιότητα σε νεολαία και δεξιό ακροατήριο

Πηγή Φωτογραφίας: [368837] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εγρήγορση για τις εκ δεξιών διαρροές.

Τη μεγαλύτερη διαρροή προς την «γκρίζα ζώνη» (25%) έχει η Ν.Δ. και κυρίως προς τα δεξιά, όπου κινούνται ψηφοφόροι της που ανήκουν στην εκλογική της βάση και αυτοπροσδιορίζονται ακόμη ως δεξιοί. Η περαιτέρω ανάλυση δείχνει πως η μεγάλη διαρροή είναι στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί που η Ν.Δ. έχει ρίξει στρατηγικά και πολιτικά μεγάλο βάρος το τελευταίο διάστημα με συνεχείς περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο στόχος είναι, όχι μόνο η συγκεκριμένη κατηγορία να μη μετακινηθεί προς άλλα δεξιά κόμματα –η επίτευξη του οποίου είναι κοντά–, αλλά κυρίως να υπάρξει και ένα ποσοστό που θα επαναπατριστεί, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για να φτάσει η Ν.Δ. το 33%.

Οι επανειλημμένες αναφορές του κ. Μητσοτάκη σε θέματα όπως το “χριστιανόμετρο” και ο “τζάμπα πατριωτισμός”, μαζί με την αναφορά στις επιτυχίες της Ν.Δ. στο μεταναστευτικό και την άμυνα, εξυπηρετούν τους στόχους του κόμματος. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ψηφοφόροι από το κέντρο που ενδιαφέρουν τη Ν.Δ. Το ποσοστό αυτοπροσδιοριζόμενων κεντρώων μπορεί να είναι μικρότερο από το 20%, αλλά έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι φαίνεται, καθώς αυτοί οι ψηφοφόροι μπορεί να μετακινηθούν εύκολα σε άλλα κόμματα, μετρώντας διπλά. Για παράδειγμα, αν ένα ποσοστό 2,5% των κεντρώων αναποφάσιστων μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, οι απώλειες για τη Ν.Δ. θα είναι μεγαλύτερες από ό,τι φαίνεται. Από τους αναποφάσιστους, οι περισσότερο αδιάφοροι για τη Ν.Δ. είναι αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2023 και σήμερα δεν έχουν αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν, καθώς είναι απίθανο να επιλέξουν τη Ν.Δ.

Για τη Νέα Δημοκρατία, το 30% των αναποφάσιστων που δηλώνει ότι θα ψηφίσει βάσει του προγράμματος έχει μεγάλη σημασία. Η καμπάνια του κόμματος, που ξεκίνησε πρόσφατα, στοχεύει στην κατάκτηση της ψήφου των πολιτών που επιθυμούν μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, το 20% των αναποφάσιστων που δηλώνει ότι θα ψηφίσει για να τιμωρήσει ( η λεγόμενη “τιμηρητική ψήφος”), φαίνεται να μην έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει την ανάγκη να προσεγγίσει τις νεότερες γενιές κάτω των 45 ετών, που αποτελούν την πλειονότητα στην “γκρίζα ζώνη”. Οι μετρήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι στις ηλικίες 18-45 και κυρίως στις ηλικίες 28-45, που είναι η γενιά που είτε θέλει να κάνει οικογένεια είτε είναι στο ξεκίνημα της.

Για αυτόν τον λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα πλήρες σχέδιο για τη στέγη λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, μαζί με την αρμόδια υπουργό κ. Ζαχαράκη, με σκοπό να μιλήσει σε αυτό το δύσκολο κοινό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments