Nέα της αγοράς

Inter Μilan: Η εξαγορά από την Oaktree άφησε τον Ζανγκ Ζιντόνγκ στον «άσσο»

Inter Μilan: Η εξαγορά από την Oaktree άφησε τον Ζανγκ Ζιντόνγκ στον «άσσο»

Πηγή Φωτογραφίας: thaitechnewsblog.wordpress.com

Ξεκίνησε από το μηδέν, έφτασε στην κορυφή και επέστρεψε και πάλι στο μηδέν

Η εξαγορά της Ίντερ Μiλάνου από την Oaktree Capital Management άφησε το πρώην κινεζικό αφεντικό της με καθαρή αξία κοντά στο μηδέν, το τελικό χτύπημα στην κατάρρευση της εκτεταμένης αυτοκρατορίας του άλλοτε billionaire.

Ο Ζανγκ Ζιντόνγκ είχε περιουσία περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν αγόρασε σχεδόν το 70% της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας το 2016. Η εταιρεία του, Suning Holdings Group, δεν είχε την αναγνωρισιμότητα του ονόματος της Alibaba Group Holding του Τζακ Μα ή του China Evergrande Group του Χουι Κα Γιαν, αλλά ο Ζανγκ ήταν κοντά στα επίπεδα τους και σίγουρα όχι λιγότερο φιλόδοξος.

Η εξαγορά της Ίντερ Μίλαν θα «ανέβαζε τα πρότυπα του τοπικού ποδοσφαίρου και θα αύξανε επίσης το προφίλ της Suning καθώς επεκτείνεται παγκοσμίως», είχε δηλώσει ο Ζανγκ όταν ανακοίνωσε τη συμφωνία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Όμως ο Ζανγκ δανειζόταν σε μεγάλο βαθμό για να τροφοδοτήσει την επέκταση της Suning, γεγονός που τον καθιστούσε ευάλωτο όταν η ανάπτυξη της Κίνας εξασθένησε. Μετά από μια αποτυχημένη επένδυση σε μια θυγατρική της Evergrande και την υποχώρηση των πωλήσεων στον βραχίονα λιανικής της, η Suning αθέτησε χρέος ύψους 395 εκατομμυρίων ευρώ (428 εκατ. ευρώ) προς την Oaktree, γεγονός που οδήγησε την επενδυτική εταιρεία σε κρίση αλλά και να εξανεμίσει την περιουσία του ίδιου.

Ξεκίνησε από το μηδέν, έφτασε στην κορυφή και επέστρεψε και πάλι στο μηδέν

Ο Ζανγκ μεγάλωσε στην ανατολική πόλη Ναντζίνγκ της Κίνας από έναν μεγαλύτερο αδελφό, αφού οι γονείς του πέθαναν όταν ήταν έφηβος. Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο με πτυχίο στην κινεζική λογοτεχνία, άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος σε μια κρατική εταιρεία και άνοιξε μια καφετέρια ως παράλληλη απασχόληση.

Ενώ έψαχνε για ένα φτηνό κλιματιστικό για την επιχείρηση αυτή, έγινε φίλος με έναν τοπικό διανομέα και άρχισε να πουλάει μονάδες κλιματισμού με πλήρη απασχόληση το 1990, δημιουργώντας τελικά χιλιάδες καταστήματα λιανικής πώλησης οικιακών συσκευών. Ήθελε η Suning να γίνει το «Walmart συν Amazon της Κίνας», είχει πει ο Ζανγκ σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ σε ομιλία του το 2013. Στο αποκορύφωμά του το 2015, ο πλούτος του ξεπερνούσε τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καθώς η Suning επένδυσε σε εταιρείες όπως η Alibaba, αντιμετώπισε αυξανόμενο ανταγωνισμό από διαδικτυακούς πωλητές όπως η JD.com και τους αντίθετους ανέμους της επιβραδυνόμενης κινεζικής οικονομίας. Ο βραχίονας λιανικής της Suning έλαβε κρατική διάσωση ύψους 8,8 δισ. γιουάν (1,2 δισ. δολαρίων) το 2021. Μήνες αργότερα, η επένδυση 20 δισ. γιουάν της εταιρείας στην Evergrande έγινε ξινή, όταν ο γίγαντας ακινήτων αθέτησε τις υποχρεώσεις του.

Έκτοτε, τα έσοδα της εισηγμένης στο χρηματιστήριο θυγατρικής Suning.com Co. έπεσαν κατακόρυφα και μία από τις οντότητες του ομίλου αντιμετωπίζει τώρα αίτηση εκκαθάρισης στο Χονγκ Κονγκ.

Η Ίντερ Μιλάνου, αξίας 1,1 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Sportico, παρέμενε ένα φωτεινό σημείο στην αυτοκρατορία του Κινέζου μεγιστάνα. Με τον γιο του Ζανγκ να υπηρετεί ως πρόεδρός της, η ομάδα κατέκτησε τη Serie A της Ιταλίας τη σεζόν 2020-21, δίδοντας τέλος σε μια αποτυχημένη αθλητικά πορεία 11 ετών, ενώ στη συνέχεια κατάφερε να φτάσει πέρυσι έως και στον τελικό του Champions League.

Ωστόσο, παρά την επιτυχία στο γήπεδο, η Suning αναγκάστηκε να απευθυνθεί στην Oaktree για δάνειο το 2021, αφού η πανδημία “έκλεισε” τα γήπεδα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Suning είχε συνομιλήσει με την Pacific Investment Management Co. για την αναχρηματοδότηση του χρέους, αλλά δεν μπόρεσε να συμφωνήσει εγκαίρως σε μια συμφωνία.

Ο Ζανγκ ενδέχεται να κατέχει περιουσιακά στοιχεία που δεν παρακολουθούνται από τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Οι περισσότερες από τις συμμετοχές του στις Suning Holdings, Suning.com και Suning Real Estate Group Co. είναι ενεχυριασμένες ως εγγύηση, σύμφωνα με τις καταθέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments