Οικονομία

“Καμπανάκι” Στουρνάρα: Ζητά επιτάχυνση των εκταμιεύσεων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις

“Καμπανάκι” Στουρνάρα: Ζητά επιτάχυνση των εκταμιεύσεων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Ενημέρωση των μελών των Επιτροπών από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Δευτέρα 8 Απριλίου 2024. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, με σχετικές εισηγήσεις, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιωάννης Στουρνάρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ηλίας Ξηρουχάκης. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι, ενώ μέχρι στιγμής το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό

Toν προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το χαμηλό ποσοστό των εκταμιεύσεων από τους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) προς τις επιχειρήσεις εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) για την Ελλάδα το 2023, ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι ενώ μέχρι στιγμής το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό (41% από συνολικό ποσό 36 δισεκ. ευρώ) και η Ελλάδα είναι 4η στη σχετική κατάταξη των χωρών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών.

Ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το 2021 παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ότι παρά τις διαδοχικές διεθνείς κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, η ελληνική οικονομία

Συνολικά, τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενισχύει τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδος προς τα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), διαδικασία η οποία διακόπηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους.

Στην 4η θέση πανευρωπαϊκά στις χρηματοδοτήσεις

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ίδια εκδήλωση εξήρε το ρόλο της ΕΙΒ στην χρηματοδότηση των επενδύσεων στη χώρα μας, ακόμη και στους χαλεπούς καιρούς των Μνημονίων. Όπως ανέφερε οι χρηματοδοτήσεις της EIB τη χρονιά που μας πέρασε έφθασε τα 2,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που αφορούσαν τη δράση για το κλίμα, την υγεία, την καθαρή ενέργεια, τις μεταφορές, τις μικρές επιχειρήσεις και άλλους τομείς, Με βάση το ποσό αυτό η χώρα μας κατατάσσεται στην 4η θέση στην Ε.Ε ως προς το ύψος των χρηματοδοτήσεων.

Στις πρωτοβουλίες της ΕΙΒ το 2023, όπως είπε, ξεχωρίζει η στήριξη της MYTILINEOS Energy με 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επένδυσης η οποία θα επιταχύνει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης υποστήριξε ότι οι χρηματοδοτήσεις της ΕΙΒ τη χρονιά που μας πέρασε αντιπροσώπευαν το 1% του ΑΕΠ της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις χρηματοδοτήσεις που κατευθύνονται στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Η χρηματοδοτική στήριξη των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανήλθε σε 37% της συνολικής χρηματοδοτικής συμβολής του Ομίλου στην Ελλάδα, ποσοστό που ισοδυναμεί με 950 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση για τη βιώσιμη ενέργεια και τους φυσικούς πόρους αντιστοιχούσε σε 826 εκατ. ευρώ (33%), με τη δράση για το κλίμα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα να αντιστοιχούν σε 810 εκατ. ευρώ (32%) και να αναδεικνύονται στους δύο άλλους βασικούς πυλώνες της δραστηριότητας του Ομίλου ΕΤΕπ.

Στην εκδήλωσε χαιρετισμό απηύθυνε η Ευρωπαία Επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Mairead McGuinness, η oποία εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην Διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments