Οικονομία

IRIS: Τέλος χρόνου για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες – Ερχονται τσουχτερά πρόστιμα

IRIS: Τέλος χρόνου για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες – Ερχονται τσουχτερά πρόστιμα

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΗΜΕΡΑ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ "POS" ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (EUROKIΝΙSSI)

Όσοι δεν το πράξουν έως τις 30 Ιουνίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ενώ όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ

Σε μία εβδομάδα λήγει η προθεσμία για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες για να εγγραφούν στο σύστημα πληρωμών IRIS προκειμένου να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους.

Όσοι δεν το πράξουν έως τις 30 Ιουνίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ενώ όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ. Επόμενος «σταθμός» η 1η Ιουλίου οπότε και θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό των παραβατών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που επιβληθεί πρόστιμο, όσοι το πληρώσουν εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του θα είναι μειωμένο κατά 50%. Παράλληλα, σε περίπτωση καταγγελιών πολιτών για μη αποδοχή πληρωμών με το IRIS από επαγγελματίες αυτές θα κοινοποιούνται από τα αρμόδια όργανα στην ΑΑΔΕ και στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους περίπου 750.000 επαγγελματίες, γύρω στους 300.000 έχουν εγκαταστήσει το σύστημα IRIS

IRIS ΠΑΝΤΟΥ

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, έως τις 31 Μαρτίου 2025 το σύστημα άμεσων πληρωμών θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων. Η επέκταση αφορά όλο το φάσμα των συναλλαγών, το ηλεκτρονικό και το φυσικό εμπόριο.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι άμεσες πληρωμές παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση καθώς οι εγγεγραμμένοι χρήστες του IRIS ξεπερνούν πλέον τα 2,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάνω από 405.000 εγγράφηκαν από τον Ιανουάριο και μετά. Επιπλέον:

  • Από τις αρχές του 2024 έως και τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν 111.000 συναλλαγές IRIS Person to Business έναντι μόλις 11.000 πέρυσι, δηλαδή δεκαπλασιάστηκαν.
  • Το ένα τρίτο των υπόχρεων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών -δηλαδή οι 280.000 σε ένα σύνολο περίπου 900.000- έχουν συνδεθεί καθώς στους 150.000 χρήστες του 2023, προστέθηκαν άλλοι 125.000 (αύξηση περίπου 80%).

Μάλιστα ο υπουργός έχει απευθύνει σύσταση προς τις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές, στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες συν 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα από 500 που είναι σήμερα.

Πηγή: naftemporiki.gr//Ραλλού Αλεξοπούλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments