Οικονομία

Ακρίβεια: «Πρωταθλήτρια» Ευρώπης στα ακριβά γαλακτοκομικά η Ελλάδα

Ακρίβεια: «Πρωταθλήτρια» Ευρώπης στα ακριβά γαλακτοκομικά η Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας για το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η ακρίβεια χτυπάει την τσέπη των νοικοκυριών και σε βασικά προϊόντα

H ακριβότερη χώρα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί και αυγά) το έτος 2023 αναδείχθηκε η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το επίπεδο τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες που δημοσίευσε η Eurostat στη χώρα μας παρατηρούνται οι υψηλότερες τιμές στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 38% σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποχωρήσει η ακρίβεια με στοχευμένα μέτρα.

Στην Ελλάδα πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο βρίσκονται οι τιμές και σε άλλα βασικά τρόφιμα, όπως τα έλαια-λίπη, το ψωμί και τα δημητριακά. Σε μη βασικά είδη όπως τα αλκοολούχα ποτά η χώρα μας βρίσκεται κατά 51% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση καθώς οφείλεται στην ανέκαθεν υψηλή φορολογία τους. Τα τσιγάρα και εν γένει τα προϊόντα καπνού πωλούνται σε σχετικά χαμηλές τιμές στην Ελλάδα (27,10% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.). Η χώρα μας παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες στις τηλεπικοινωνίες αλλά παρουσιάζει χαμηλότερες τιμές στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Ακριβές οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα

Ως προς την κατάταξη, στην κατηγορία έλαια-λίπη η Ελλάδα είναι η τέταρτη ακριβότερη χώρα με τις τιμές να διαμορφώνονται σε επίπεδα 26,3% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Ακριβότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα το ψωμί. Σε επίπεδα κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου διαμορφώθηκαν οι τιμές στην Ελλάδα το 2023 στο κρέας (κατά 6,3%) και στα φρούτα-λαχανικά (14,1%).

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στις τηλεπικοινωνίες η χώρα μας. Στην πρώτη θέση το Βέλγιο.

Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα που είναι κατά 48,6% υψηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και τη χώρα μας να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά το Βέλγιο. Από την άλλη, οι τιμές των υπηρεσιών μεταφορών είναι χαμηλότερες κατά 14,7% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η εστίαση και τα καταλύματα παραμένουν συγκριτικά φθηνότερα, ενώ το 2023 και οι τιμές στην ενέργεια ήταν φθηνότερες, κατά 7% σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Στα κράτη μέλη της ΕΕ

Τα επίπεδα τιμών για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Το 2023, οι τιμές στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά στο Λουξεμβούργο ήταν 19% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ στη Ρουμανία ήταν 26% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ψηλά και χαμηλά

Τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν πιο ακριβά στη Λετονία, 42% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, και λιγότερο ακριβά στην Ιταλία, 18% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η τιμή του αλκοόλ στη Φινλανδία ήταν 102% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ στην Αυστρία ήταν 17% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ. Όσον αφορά τον καπνό, οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (158% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), ενώ οι χαμηλότερες καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (51% κάτω).

Οι υψηλότερες τιμές για τα έλαια και τα λίπη παρατηρήθηκαν στην Ελβετία. Η Νορβηγία είχε το υψηλότερο επίπεδο τιμών για τα φρούτα, τα λαχανικά και τις πατάτες, ενώ η Δανία για τα άλλα τρόφιμα. Η Βόρεια Μακεδονία είχε το χαμηλότερο επίπεδο τιμών για τα έλαια και τα λίπη, η Τουρκία ήταν η λιγότερο ακριβή χώρα για τα φρούτα, τα λαχανικά και τις πατάτες και για άλλα προϊόντα διατροφής.Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Μάλτα είναι η πιο ακριβή χώρα για τα έλαια και τα λίπη, το Λουξεμβούργο για τα φρούτα, τα λαχανικά και τις πατάτες και η Δανία για άλλα τρόφιμα. Η Πολωνία ήταν η λιγότερο ακριβή χώρα για τα έλαια και τα λίπη, η Ρουμανία για τα φρούτα, τα λαχανικά και τις πατάτες και για άλλα τρόφιμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments