SPOTLIGHTS

Οι έξι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Οι έξι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Οι έξι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, το οποίο έχει στόχο την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, την απλούστευση των διαδικασιών και την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Τα έξι βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα ανέπτυξε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, είναι τα εξής:

1. Η Κυβέρνηση δεσμεύεται πως η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί ως το 2025. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι περιοχές της χώρας θα ενταχθούν πλήρως στο λειτουργούν Κτηματολόγιο, προσφέροντας ακριβή και ασφαλή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.

2. Επιταχύνεται και ψηφιοποιείται η διαδικασία διόρθωσης χωρικών μεταβολών. Παράλληλα καθιερώνεται ένα απλοποιημένο πλαίσιο για τη διόρθωση γεωμετρικών δεδομένων, όπως τα όρια οικοπέδων, χωρίς την ανάγκη προσφυγής στα δικαστήρια, ενώ μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας, οι πολίτες και οι επαγγελματίες θα μπορούν να υποβάλλουν τις πράξεις τους ηλεκτρονικά οποιαδήποτε ώρα.

3. Θα γίνεται χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στο νομικό έλεγχο Συμβολαίων και έτσι το Κτηματολόγιο θα γίνει ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την λήψη διοικητικών αποφάσεων μειώνοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες και επιταχύνοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

4. Δίνεται εξωδικαστική λύση για οικόπεδα που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά και επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους, χωρίς ταλαιπωρία. Σε περιπτώσεις όπου οι αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών γίνονται δεκτές, οι κτηματολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται αυτόματα υπέρ του ιδιοκτήτη, χωρίς δικαστική προσφυγή. Αυτό προστατεύει τους ιδιοκτήτες και εξασφαλίζει σωστή απεικόνιση των ακινήτων τους. Επιπλέον, σε περιπτώσεις για παράδειγμα πολυκατοικιών όπου από νεότερη μέτρηση προκύπτει νέο εμβαδόν διαμερίσματος, ο ιδιοκτήτης πλέον θα μπορεί να προβαίνει στην μονομερή τροποποίηση του συμβολαίου του, υπό τον όρο ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα των υπολοίπων συνιδιοκτητών στην οριζόντια ιδιοκτησία, ενώ αντίστοιχη ρύθμιση θα υπάρχει και για τα γεωτεμάχια με κτίσμα.

5. Απλοποιείται η διαδικασία διόρθωσης υπέρ του πραγματικού ιδιοκτήτη, με έμφαση στα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα στο κτηματολογικό γραφείο, αντί του Δικαστηρίου.

6. Πλέον καθίσταται δυνατή η μονομερής τροποποίηση σύστασης χωρίς να είναι απαιτούμενη η σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας όταν πρέπει να αλλάξουν τα τετραγωνικά σε νέο συμβόλαιο.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο