Πολιτική

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Στις 7 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες-Το κόστος της ψήφου

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Στις 7 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες-Το κόστος της ψήφου

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Στις 7 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες-Το κόστος της ψήφου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr στην Google
Στην τελική ευθεία έχουν μπει στο ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, με τα επιτελεία των υποψηφίων να έχουν πάρει φωτιά.

Στην τελική ευθεία έχουν μπει στο ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, με τα επιτελεία των υποψηφίων να έχουν πάρει φωτιά.

Όσοι προσέλθουν στις κάλπες θα πρέπει να καταβάλουν 3 ευρώ για να ψηφίσουν για την ανάδειξη πρόεδρου, και αυτό αφορά τους εγγεγραμμένους -ες που είναι στο μητρώο μελών του κόμματος αλλά και όσους -ες εγγραφούν ως μέλη η φίλοι-ες ακόμη και πάνω από την κάλπη. Το χρηματικό ποσό των 3 ευρώ αφορά μόνο την πρώτη κυριακή, δηλαδή των α΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών ενώ δεν θα καταβάλλεται αντίτιμο στον δεύτερο γύρο (Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024).

Η μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων έχει πολιτική σημασία για τη Χαριλάου Τρικούπη ενώ μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο στη μάχη επικράτησης του ηγετικού δίδυμου στον πρώτο γύρο μεταξύ των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν 330.000 χιλιάδες ψηφοφόρους επιδιώκοντας να σπάσει το όριο των 270.000 εκλογέων που ήταν ο αριθμός στις εσωκομματικές κάλπες του 2021 για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Σημαντική παράμετρος είναι ότι ο αριθμός των εκλογέων που θα προσέλθουν στις κάλπες συμβάλλει στην οικονομική τόνωση του κόμματος. Το συνολικό ποσό εσόδων από το αντίτιμο των 3 ευρώ με βάση τον εν δυνάμει αριθμό ψηφοφόρων (3 ευρώ Χ ψηφίσαντες-σασες) μπορεί -θεωρητικά και μένει να φανεί αν επιβεβαιωθεί η δυνατότητα- να φτάσει ακόμα και το 1 εκατομμύριο ευρώ (1.000.000 ευρώ)!

Στις νομαρχιακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και στα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων έχουν έρθει στοιχεία με ενημερώσεις για τους όρους διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.

Σύμφωνα με τη 2η εκλογική εγκύκλιο δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι-ες έχουν ηλικία 16 ετών (γεννηθέντες-θείσες το 2008) και άνω, Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Στο β’ γύρο δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο. Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.

Ακόμα και την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών, όποιος θέλει να ψηφίσει προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, και συμπληρώνει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Άρθρο 4 του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , μπορούν να εγγραφούν μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, οι οποίοι αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του φορέα. Τα μέλη μέλους μπορούν να διατηρούν παράλληλα και την ιδιότητα μέλους σε ένα από τα κόμματα, τις κινήσεις και τις συλλογικότητες που συναποτελούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στην αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου-ης του ΠΑΣΟΚ, ο/η εκλογέας βεβαιώνει ότι δεν είναι μέλος ή φίλος-η άλλου κόμματος, αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση τα σχετικά άρθρα του καταστατικού, και δηλώνει “Επιθυμώ να γίνω μέλος” ή “Επιθυμώ να γίνω φίλος/η”. Διευκρινίζεται στην αίτηση ότι εάν ο/η εκλογέας επέλεξε ότι θέλει να γίνει φίλος/η:

– Παρέχει τη ρητή συγκατάθεσή του προς το χρήση, τήρηση και επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων για την καταχώριση στο Μητρώο Φίλων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (υποχρεωτικά)

– Παρέχει την συγκατάθεση του στο ΠΑΣΟΚ ηλεκτρονικής επικοινωνίας, την αποστολή μαζικών καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων του για τις Εθνικές, Αυτοδιοικητικές, Ευρωεκλογές, αλλά και για τις εσωκομματικές εκλογές (προαιρετικά)

Πώς ψηφίζουν

Η Χαριλάου Τρικούπη εξηγεί τα βήματα όσων επιθυμούν να ψηφίσουν και δεν είναι εγγεγραμένοι-ες σε μητρώο μελών του ΠΑΣΟΚ. Ο πολίτης που έχει δικαίωμα ψήφου:

Α. Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι “υποδοχής” με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.

Β. Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το Γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υπογράφει. Μετά, ο Πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.

Γ. Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.

Δ. Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το Εκλογικό Τμήμα.

Η ΕΔΕΚΑΠ ενημέρωσε τις νομαρχιακές επιτροπές και τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων, για την εκλογική διαδικασία με δεύτερη εγκύκλιο και μια μέρα μετά, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, απέστειλε εννιά εκλογικά έντυπα για την ψηφοφορία η οποία θα διαρκέσει από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα για τον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024, όσο και για τον β’ γύρο της 13ης Οκτωβρίου 2024.

Μεταξύ των εκλογικών εντύπων είναι η αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου του ΠΑΣΟΚ, η απόδειξη απόδοσης εισπράξεων εκλογικού τμήματος και το έντυπο – πρακτικό για τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου στο οποίο μετά το πέρας της καταμέτρησης των ψήφων ο αρμόδιος θα πρέπει να αναγράψει τον αριθμό των ψηφοδελτίων που έλαβαν στο κάθε εκλογικό τμήμα οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Latest News

14.05.2026 | 06:09

ING: Η κρίση στη Μέση Ανατολή αλλάζει τη ναυτιλία υπέρ LNG και μεθανόλης

14.05.2026 | 05:06

Θεσσαλία: Εφιαλτικές προβλέψεις για ακραία ξηρασία έως το 2100

14.05.2026 | 04:42

Nvidia: Ο Τζένσεν Χουάνγκ στην αποστολή Τραμπ για τη Σύνοδο με τον Σι

14.05.2026 | 04:08

Ρύπανση από ψευδάργυρο έφτασε στα πιο απομακρυσμένα νερά του ωκεανού

14.05.2026 | 03:38

Μουντιάλ 2026: Νέα μείωση στις τιμές μετακίνησης στο Νιού Τζέρσεϊ

14.05.2026 | 03:03

IEA: Η Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει το κενό στα αεροπορικά καύσιμα

14.05.2026 | 02:09

ΟΟΣΑ: Πρωτιά της Ελλάδας στην αύξηση εισοδήματος των νοικοκυριών

14.05.2026 | 01:38

Καιρός: Δεκαήμερο αστάθειας με καταιγίδες, χαλάζι και αισθητή πτώση θερμοκρασίας

13.05.2026 | 21:19

Πεκτέση: Η γυναικεία ομοφυλοφιλία λείπει από τη τηλεόραση,βλέπουμε γκέι άντρες,οι ρόλοι με λεσβίες σπάνιοι

13.05.2026 | 20:14

Πέγκυ Ζήνα: Η δραματική στιγμή που λύγισε – «Ήμουν 7 μηνών έγκυος όταν μπήκε για επέμβαση καρδιάς»

13.05.2026 | 14:30

«Δεν ήταν τυχαίο....» λέει ο Μάριος Πρίαμος για το ατύχημα στο Survivor του Σταύρου Φλώρου

13.05.2026 | 11:27

Ανατριχίλα με τον Σταύρο Φλώρο: Άνοιξε τα μάτια του και είπε μόνο δύο λέξεις στη μητέρα του [vid]

13.05.2026 | 10:35

Akylas–Η πρώτη του συνέντευξη το 2023: «Έχω φάει hate για τον τρόπο που εκφράζομαι που είναι πιο λουλουδένιος»

13.05.2026 | 09:27

Σταύρος Φλώρος: "Πέρασε ένα βαρύ και δύσκολο χειρουργείο, έχασε πολύ αίμα" - Συγκλονίζουν οι γονείς του

13.05.2026 | 01:11

Eurovision 2026: Ο Akylas με το «Ferto» έκλεψε την παράσταση και έστειλε την Ελλάδα στον τελικό

12.05.2026 | 23:45

Eurovision 2026: Ο Ακύλας «σήκωσε» τη σκηνή και αποθεώθηκε από το κοινό

14.05.2026 | 01:18

Ερντογάν ντύνει νομικά τη «Γαλάζια Πατρίδα»: Στόχος Αιγαίο, ΑΟΖ και «γκρίζες ζώνες»

13.05.2026 | 17:23

Συναγερμός στην Ουάσιγκτον: Ρήγμα στο Κογκρέσο για τα F-35 στην Τουρκία

13.05.2026 | 15:50

Ο Ερντογάν «τεστάρει» το Αιγαίο: Θερμό επεισόδιο με το «Ocean Link» κοντά στην Αστυπάλαια

13.05.2026 | 12:16

Πεκίνο 2026: Το γεωπολιτικό παζάρι Τραμπ–Σι υπό τη σκιά του πολέμου στο Ιράν

13.05.2026 | 12:04

Τουρκία: Κατηγορίες για «Γαλάζια Πατρίδα» και αιχμές για F-35 – νέα ένταση με Ελλάδα

12.05.2026 | 18:13

Νέα πρόκληση της Άγκυρας στον ΟΗΕ: «Τα Στενά είναι τουρκικά και έτσι θα λέγονται»

12.05.2026 | 05:08

Κρεμλίνο προς Τραμπ: Το ουράνιο δεν το παίρνεις χωρίς τη συγκατάθεση του Ιράν

12.05.2026 | 00:48

Ιράν προς Ευρώπη: «Μην στείλετε πολεμικά πλοία στο Ορμούζ» – Βαθαίνει το χάσμα με τις ΗΠΑ

Ο Σχοινάς «κόβει» τα βιολογικά: Χιλιάδες μαϊμού δηλώσεις τίναξαν στον αέρα τις επιδοτήσεις

Φρένο στα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας μετά τις αποκαλύψεις για εκτεταμένες παρατυπίες, ψευδείς δηλώσεις και πιθανή διακίνηση «ψεύτικων» βιολογικών προϊόντων

Ο Σχοινάς «κόβει» τα βιολογικά: Χιλιάδες μαϊμού δηλώσεις τίναξαν στον αέρα τις επιδοτήσεις

«Ξέχασε» 1 εκατ. ευρώ στο πόθεν έσχες; Σφοδρά πυρά κυβέρνησης κατά Ανδρουλάκη

Η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους και εκθέτει το ΠΑΣΟΚ για τις αντιφάσεις γύρω από τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του προέδρου του

«Ξέχασε» 1 εκατ. ευρώ στο πόθεν έσχες; Σφοδρά πυρά κυβέρνησης κατά Ανδρουλάκη

«Δεν είμαστε Λωτοφάγοι!» Η Διαμαντοπούλου γκρεμίζει το rebranding Τσίπρα

Σκληρό μήνυμα από το ΠΑΣΟΚ: «Δεν μοιράζουμε χαρτιά συνεργασίας» — Αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και εσωκομματικές φωνές

«Δεν είμαστε Λωτοφάγοι!» Η Διαμαντοπούλου γκρεμίζει το rebranding Τσίπρα

Νέα πολιτική παρέμβαση Κασιδιάρη προκαλεί αντιδράσεις ενόψει εκλογικών εξελίξεων

Ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής ανακοίνωσε συμμετοχή σε νέο κομματικό σχηματισμό χωρίς ηγετικό ρόλο

Νέα πολιτική παρέμβαση Κασιδιάρη προκαλεί αντιδράσεις ενόψει εκλογικών εξελίξεων

Μαρκόπουλος σε Φάμελλο: «Μπάι πας» εξεταστικές δεν υπάρχουν – Σκληρό ροκ στη Βουλή

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκαν μετωπικά για υποκλοπές, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ – Αιχμές για πολιτική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ με το «μοντέλο Τσίπρα»

Μαρκόπουλος σε Φάμελλο: «Μπάι πας» εξεταστικές δεν υπάρχουν – Σκληρό ροκ στη Βουλή

Γεραπετρίτης: Στρατηγική σύγκλιση Ελλάδας – Κροατίας σε Βαλκάνια, Μεσόγειο και ασφάλεια

Τη στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας και Κροατίας ανέδειξε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Κροάτη ομόλογό του, Γκόρνταν Γκρλιτς - Ράντμαν, στην Αθήνα, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Γεραπετρίτης: Στρατηγική σύγκλιση Ελλάδας – Κροατίας σε Βαλκάνια, Μεσόγειο και ασφάλεια

Άρση ασυλίας Βελόπουλου: Μήνυμα θεσμικής αυτονομίας από βουλευτές της ΝΔ και πολιτικοί κραδασμοί

Η διαφοροποίηση «γαλάζιων» βουλευτών στην ψηφοφορία ανέδειξε εσωκομματικές αποστάσεις και συζήτηση για τη θεσμική λειτουργία της Βουλής

Άρση ασυλίας Βελόπουλου: Μήνυμα θεσμικής αυτονομίας από βουλευτές της ΝΔ και πολιτικοί κραδασμοί

Φαναράς κατά ΠΑΣΟΚ: «Ανοησίες για τις δημοσκοπήσεις – Δεν είμαστε απατεώνες»

Ο επικεφαλής της Metron Analysis απαντά με σκληρή γλώσσα στις επιθέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και προειδοποιεί ακόμη και με αγωγές

Φαναράς κατά ΠΑΣΟΚ: «Ανοησίες για τις δημοσκοπήσεις – Δεν είμαστε απατεώνες»