HellenIQ Energy: EBITDA 1 δισ. το 2025 – Το 2026 ακόμα καλύτερο, ξεκίνησε ο αγωγός Vardax με Βόρεια Μακεδονία
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/HellenIQ Energy: EBITDA 1 δισ. το 2025 – Το 2026 ακόμα καλύτερο, ξεκίνησε ο αγωγός Vardax με Βόρεια Μακεδονία
Ο όμιλος HellenIQ Energy έκλεισε το 2025 με εξαιρετική επίδοση και μπαίνει στο 2026 με ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης σε ειδική εκδήλωση για το νέο έτος. Ο CEO χαρακτήρισε το 2025 «εξαιρετική χρονιά» και προέβλεψε ότι το EBITDA θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ ανάλογα με την εξέλιξη των περιθωρίων διύλισης μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2026.
«Είμαστε η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Σιάμισιης, σημειώνοντας ότι ο όμιλος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας. «Η ενεργειακή σχέση κάποια στιγμή θα αποκατασταθεί. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο και τότε τα ενεργειακά θα είναι το μικρότερο πρόβλημα», προειδοποίησε.
Επαναλειτουργία αγωγού Vardax – Μεγάλο περιβαλλοντικό και γεωπολιτικό όφελος
Η χρονιά ξεκίνησε με σημαντική εξέλιξη: στις 1 Ιανουαρίου 2026 επαναλειτούργησε ο αγωγός μεταφοράς ντίζελ Vardax, που συνδέει το διυλιστήριο της HellenIQ Energy στη Θεσσαλονίκη με τα διυλιστήρια ΟΚΤΑ στη Βόρεια Μακεδονία. Ο αγωγός παρέμενε ανενεργός για 13 χρόνια και η επαναλειτουργία του ήρθε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των Σκοπίων.
Ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για αυτή την εξέλιξη, καθώς πέρα από το οικονομικό και γεωπολιτικό όφελος, προσφέρει σημαντικό περιβαλλοντικό πλεονέκτημα στους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι υπέφεραν από την όχληση των βυτιοφόρων. Το δεύτερο φορτίο αναμένεται να εισέλθει στον αγωγό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και σύντομα θα λειτουργεί πλήρως, επιτρέποντας εξαγωγές όχι μόνο στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και στη Νότια Σερβία και το Κόσοβο.
Ο CEO χαρακτήρισε τον Vardax «άλλο έναν Κάθετο Διάδρομο» που μεταφέρει παραδοσιακό καύσιμο και έχει αυξημένη γεωπολιτική βαρύτητα. Η HellenIQ Energy έχει ήδη παρουσία σε επτά χώρες του εξωτερικού, ενώ εντός του 2025 λειτούργησε ειδικό γραφείο trading στη Γενεύη.
Shut down Ασπροπύργου, αναβάθμιση Θίσβης και FSRU Θεσσαλονίκης
Εντός του πρώτου τριμήνου του 2026 θα πραγματοποιηθεί το shut down του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου για συντήρηση, χωρίς απρόοπτα όπως συνέβη στην Ελευσίνα την Άνοιξη του 2025.
Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και του φυσικού αερίου:
- Προχωρά η αναβάθμιση της μονάδας στη Θίσβη Βοιωτίας (420 MW), κόστους 50 εκατ. ευρώ, με ολοκλήρωση στο πρώτο εξάμηνο του 2027. Στόχος δεν είναι η αύξηση ισχύος, αλλά η ενίσχυση ευελιξίας για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νέου ενεργειακού συστήματος.
- Συνεχίζονται οι μελέτες για δύο μεγάλα projects της Enerwave (πρώην Elpedison): FSRU στον Κόλπο της Θεσσαλονίκης και νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στη Θεσσαλονίκη – χωρίς ακόμα επενδυτική απόφαση.
- Ο όμιλος εκτιμά ότι η αγορά μπορεί να «σηκώσει» το FSRU, καθώς είναι στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο του συστήματος φυσικού αερίου και δίνει πλεονεκτήματα εξαγωγών.
Ανανέωση με BP, έρευνες υδρογονανθράκων και ΑΠΕ
Ο κ. Σιάμισιης ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου με την BP για τα επόμενα δέκα χρόνια – η μοναδική τέτοια συμφωνία στην Ευρώπη που δέχθηκε να ανανεώσει η BP.
Στις έρευνες υδρογονανθράκων:
- Εντός 12-18 μηνών αναμένεται ερευνητική γεώτρηση στο Μπλοκ 2 Ιονίου
- Προχωρούν οι σεισμικές έρευνες στα οικόπεδα Νότια της Κρήτης σε συνεργασία με την Chevron
Για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, ο CEO σημείωσε ότι υπό προϋποθέσεις και στο κατάλληλο μείγμα «θα μπορούσε να κάνει νόημα», καθώς είναι ιδιαίτερα «βαρύ».
Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το κόστος παραμένει υψηλό λόγω περικοπών και η αποθήκευση από μόνη της δεν αρκεί. Τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν προαπαιτούμενα στη μακρά φάση της μετάβασης.
Η HellenIQ Energy κλείνει το 2025 με ισχυρές επιδόσεις και μπαίνει στο 2026 με φιλοδοξίες για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, γεωπολιτική παρουσία και στρατηγικές επενδύσεις – από τον αγωγό Vardax μέχρι τη Θίσβη και τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας