Πολιτική

Δημοσκόπηση Marc: Κυρίαρχη η ΝΔ, δεύτερος ο Τσίπρας – Σκληρή μάχη Ελπίδας και ΠΑΣΟΚ για την τρίτη θέση

Δημοσκόπηση Marc: Κυρίαρχη η ΝΔ, δεύτερος ο Τσίπρας – Σκληρή μάχη Ελπίδας και ΠΑΣΟΚ για την τρίτη θέση

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Δημοσκόπηση Marc: Κυρίαρχη η ΝΔ, δεύτερος ο Τσίπρας – Σκληρή μάχη Ελπίδας και ΠΑΣΟΚ για την τρίτη θέση

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η νέα μέτρηση καταγράφει σημαντικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, με τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα, την ΕΛΑΣ να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ να δέχεται πιέσεις από την Ελπίδα για τη Δημοκρατία

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, η οποία καταγράφει ευρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, σταθεροποίηση της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα στη δεύτερη θέση και έντονο ανταγωνισμό για την τρίτη θέση μεταξύ της Ελπίδας για τη Δημοκρατία και του ΠΑΣΟΚ. Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν σημαντικές μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα, δημιουργώντας νέα πολιτικά δεδομένα ενόψει των επόμενων μηνών.

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τον έλεγχο

Η δημοσκόπηση της Marc επιβεβαιώνει ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Με ποσοστό 30,8% στην εκτίμηση ψήφου, το κυβερνών κόμμα διατηρεί σημαντική απόσταση από τους πολιτικούς του αντιπάλους και εξακολουθεί να καταγράφει ισχυρή παρουσία παρά τις φθορές που συνεπάγεται η πολυετής άσκηση της εξουσίας.

Το εύρος της διαφοράς αποτυπώνει ότι η κυβερνητική παράταξη εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρά ερείσματα σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, ενώ παραμένει η βασική επιλογή για ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων που αναζητούν πολιτική σταθερότητα και συνέχεια στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Τσίπρας εδραιώνεται στη δεύτερη θέση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίδοση της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, η οποία καταγράφεται στο 15,7% και καταλαμβάνει καθαρά τη δεύτερη θέση. Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί σημαντική επιρροή στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει δυνάμεις που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες.

Η διαφορά των 15,1 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία παραμένει μεγάλη, ωστόσο η σταθερή παρουσία στη δεύτερη θέση δίνει στην ΕΛΑΣ τον ρόλο της βασικής αντιπολιτευτικής δύναμης, τουλάχιστον σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης μέτρησης.

Μάχη για την τρίτη θέση

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης αφορά τη μάχη για την τρίτη θέση. Η Ελπίδα για τη Δημοκρατία της Μαρίας Καρυστιανού εμφανίζεται στο 10,9%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί πολύ κοντά με 10,3%.

Η διαφορά των μόλις 0,6 ποσοστιαίων μονάδων καθιστά ανοιχτή την αναμέτρηση μεταξύ των δύο κομμάτων και δημιουργεί νέα ερωτήματα για τις ισορροπίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Για το ΠΑΣΟΚ, η εικόνα αυτή αποτελεί σαφές μήνυμα προβληματισμού, καθώς ένα κόμμα που μέχρι πρότινος διεκδικούσε με αξιώσεις τη δεύτερη θέση εμφανίζεται πλέον να δίνει μάχη για να διατηρήσει την παρουσία του στην πρώτη τριάδα.

Νέοι συσχετισμοί στο πολιτικό σκηνικό

Τα ευρήματα της Marc δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης. Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας παραμένει αδιαμφισβήτητη, ενώ η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών και η επαναδραστηριοποίηση πολιτικών προσώπων αλλάζουν τις ισορροπίες στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να κεφαλαιοποιήσουν ή να ανατρέψουν τις τάσεις που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η μάχη για τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού χάρτη έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζει ο χρόνος των εθνικών εκλογών.

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Κάλυψη Βουλής και νομοθετικού έργου. Δημοσιογράφος κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ με εξειδίκευση στη Βουλή και την πολιτική διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο