Ελλάδα

Φωτιές σήμερα: Δύο μέτωπα στη Δυτική Αττική – Εκκενώσεις σε Αγία Σκέπη, Κανδήλι και Μπότσικα

Φωτιές σήμερα: Δύο μέτωπα στη Δυτική Αττική – Εκκενώσεις σε Αγία Σκέπη, Κανδήλι και Μπότσικα

Πηγή Φωτογραφίας: [388787] ΓΙΑ 3Η ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Περισσότερα από 111.000 στρέμματα έχουν καεί από τις πυρκαγιές σε Βοιωτία και Αττική με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα

Βελτιωμένη, αλλά ιδιαίτερα εύθραυστη, παραμένει η εικόνα της μεγάλης φωτιάς στη Δυτική Αττική, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν τη μάχη σε δύο βασικά μέτωπα. Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, όπου οι πυροσβέστες δίνουν μάχη στο Κρύο Πηγάδι, αλλά και προς τα Μέγαρα, στο πεδίο βολής στο Κανδήλι, ενώ σε ολόκληρη την περίμετρο της φωτιάς εξακολουθούν να καταγράφονται θερμά σημεία και καπνοί.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας ήχησε νέο μήνυμα του 112, καλώντας όσους βρίσκονται στις περιοχές Αγία Σκέπη, Κανδήλι και Μπότσικα να απομακρυνθούν προς τη Νέα Πέραμο, καθώς οι φλόγες πλησίασαν τον οικισμό της Αγίας Σκέπης. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εκ νέου οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα, ενισχύοντας την προσπάθεια περιορισμού του μετώπου.

Όπως επισήμανε στο ΕΡΤNews ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, η άνοδος της θερμοκρασίας και η ενίσχυση των ανέμων κατά τη διάρκεια της ημέρας ενδέχεται να προκαλέσουν νέες αναζωπυρώσεις.

Όπως επισήμανε στο ΕΡΤnews ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, η άνοδος της θερμοκρασίας και η ενίσχυση των ανέμων κατά τη διάρκεια της ημέρας ενδέχεται να προκαλέσουν νέες αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίγκα, δύο είναι οι περιοχές στις οποίες επικεντρώνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Η πρώτη βρίσκεται στη νότια πλευρά της πυρκαγιάς, ενώ η δεύτερη στον βόρειο τομέα, κοντά στην Αγία Παρασκευή και στον Άγιο Νεκτάριο, προς την πλευρά των Βιλίων.

“Όλη η περίμετρος έχει καπνό και θερμά σημεία”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στο πεδίο επιχειρούν πυροσβέστες, οχήματα, πεζοπόρα τμήματα και δασοκομάντος, με τη συνδρομή πλέον και των εναέριων μέσων.

Ιδιαίτερα επιβαρυντικός για το προσωπικό είναι ο πυκνός καπνός, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τη θερμική ακτινοβολία που παράγει η πυρκαγιά.

Επιχειρούν 12 εναέρια μέσα – Σταδιακή ενίσχυση έως τα 28

Αυτή την ώρα, 12 εναέρια μέσα πραγματοποιούσαν ρίψεις σε διαφορετικά σημεία της τεράστιας περιμέτρου της πυρκαγιάς. Ο αριθμός τους αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας, με δυνατότητα διάθεσης έως και 28 μέσων. Ο κ. Τσίγκας διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο αριθμός των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που μπορούν πράγματι να επιχειρήσουν εξαρτάται από τις καιρικές και επιχειρησιακές συνθήκες, τον ανεφοδιασμό, τους τεχνικούς ελέγχους και την αξιολόγηση των κυβερνητών όταν προσεγγίζουν την περιοχή.

“Δεν μπορεί να προδιαγραφεί από την απογείωση πόσα μέσα θα μπορέσουν τελικά να επιχειρήσουν. Είναι ζήτημα επιχειρησιακής αξιολόγησης από τους κυβερνήτες”, εξήγησε.

Τα εναέρια μέσα έχουν κατανεμηθεί σε όλες τις πλευρές της πυρκαγιάς. Οι ρίψεις δεν πραγματοποιούνται μόνο επάνω στις ενεργές εστίες, αλλά και μπροστά από την κατεύθυνση του μετώπου, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωσή του. Ο έντονος καπνός, πάντως, περιορίζει την ορατότητα και δυσκολεύει τις στοχευμένες ρίψεις.

“Αν μπορούσαν να επιχειρήσουν από την πρώτη στιγμή, η φωτιά δεν θα είχε επεκταθεί”

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος υπογράμμισε ότι η σημερινή δυνατότητα πραγματοποίησης εναέριων επιχειρήσεων αποτελεί το βασικό στοιχείο που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Όπως εξήγησε, οι θυελλώδεις άνεμοι των προηγούμενων ημερών δεν επέτρεψαν την έγκαιρη και συνεχή συνδρομή των εναέριων μέσων. Έτσι, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Βοιωτία πέρασε μέσα από τον δύσβατο και πυκνά δασωμένο ορεινό όγκο, φτάνοντας στη Δυτική Αττική. Κατά την εκτίμησή του, εάν τα εναέρια μέσα μπορούσαν να επέμβουν από τις πρώτες ώρες, η φωτιά δεν θα είχε λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις.

“Ο συναισθηματισμός πρέπει να μείνει για λίγο στην άκρη”

Ο κ. Τσίγκας αναφέρθηκε και στην ψυχολογική επιβάρυνση των πυροσβεστών, μετά την απώλεια τριών συναδέλφων τους τις προηγούμενες ημέρες και το αεροπορικό δυστύχημα με τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων στην Ψάθα. “Κάποιοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Ο συναισθηματισμός πρέπει να μείνει για λίγο στην άκρη, ώστε να συνδράμουμε με όλες τις δυνάμεις μας τους πολίτες που κινδυνεύουν”, τόνισε.

Μετά το δυστύχημα, τα ελικόπτερα τύπου Bell που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις καθηλώθηκαν, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο. Σύμφωνα με τον κ. Τσίγκα, βρίσκεται σε εξέλιξη επαναξιολόγηση για την επιστροφή τους στις πτήσεις, ενώ προτεραιότητα κατά τις πρωινές ώρες δόθηκε στα Canadair και στα ελικόπτερα Erickson. Η κατανομή κάθε εναέριου μέσου αποφασίζεται από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, με βάση την εξέλιξη των πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε μέτωπο.

Πηγή: pagenews.gr

Ιωάννα Πυλούδη
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Ιωάννα Πυλούδη Δημοσιογράφος – Συντάκτρια Επικαιρότητας
Καλύπτει θέματα ελληνικής επικαιρότητας, lifestyle, αγοράς, επιστήμης, καινοτομίας και fine living. Διαθέτει διετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και την παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου, με έμφαση στη σύνταξη ειδησεογραφικών και θεματικών άρθρων. Είναι απόφοιτη του University of East London, όπου ολοκλήρωσε σπουδές BSc (Hons) in Psychology (2022-2025), συνδυάζοντας την κατανόηση των κοινωνικών τάσεων και της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τη σύγχρονη δημοσιογραφική γραφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο