«Mea culpa» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Έκανα λάθος» για ΟΠΕΚΕΠΕ – «Αχρείαστη» η Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi/«Mea culpa» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Έκανα λάθος» για ΟΠΕΚΕΠΕ – «Αχρείαστη» η Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Μια διαφορετική πλευρά του κυβερνητικού απολογισμού επέλεξε να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, όταν κλήθηκε να απαντήσει ποια θεωρεί τα σημαντικότερα λάθη των κυβερνήσεών του από το 2019 έως σήμερα.
Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε την αυτοκριτική και κατονόμασε δύο συγκεκριμένες επιλογές: την καθυστέρηση της ριζικής παρέμβασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το εγχείρημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Παράλληλα, αναγνώρισε ένα ευρύτερο πρόβλημα στην ταχύτητα εφαρμογής κυβερνητικών πολιτικών.
Η επιλογή έχει και πολιτική σημασία. Λίγους μήνες πριν η χώρα μπει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές του 2027, ο Μητσοτάκης επιχειρεί να συνδυάσει τον απολογισμό της επταετίας με την παραδοχή συγκεκριμένων αστοχιών — και να εμφανίσει τη διόρθωσή τους ως μέρος του επόμενου κυβερνητικού κύκλου.
«Το χειρότερο λάθος είναι το επαναλαμβανόμενο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την απάντησή του υπενθυμίζοντας ότι έχει δεχθεί κριτική επειδή έχει ζητήσει επανειλημμένα συγγνώμη για κυβερνητικές αστοχίες.
Το επιχείρημά του ήταν ότι η άσκηση εξουσίας αναπόφευκτα περιλαμβάνει λανθασμένες αποφάσεις, αλλά το κρίσιμο είναι η πολιτική ηγεσία να τις αναγνωρίζει και να τις διορθώνει.
«Είναι καλό αυτά τα λάθη να τα αναγνωρίζεις με θάρρος και να φροντίζεις να τα διορθώνεις. Διότι το χειρότερο λάθος είναι το επαναλαμβανόμενο λάθος», ανέφερε ο πρωθυπουργός
Και αμέσως μετά πέρασε από τη γενική τοποθέτηση στα συγκεκριμένα παραδείγματα.
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Έκανα λάθος που δεν τόλμησα πιο νωρίς»
Το πρώτο και πολιτικά βαρύτερο mea culpa αφορούσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ευθέως ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να προχωρήσει στη μεγάλη αλλαγή στον μηχανισμό διαχείρισης των αγροτικών επιδοτήσεων.
«Βεβαίως έκανα λάθος που δεν τόλμησα πιο νωρίς να κάνω τη μεγάλη αλλαγή της μετάπτωσης», είπε.
Η παραδοχή έγινε ακόμη σαφέστερη όταν αναφέρθηκε στον χρόνο που χάθηκε.
«Χάσαμε αρκετά χρόνια προσπαθώντας να εξορθολογίσουμε έναν οργανισμό ο οποίος απέδειξε ότι δεν μπορούσε να εξορθολογιστεί», σημείωσε.
Η φράση έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, επειδή μεταφέρει την αυτοκριτική από το επίπεδο μιας επιμέρους αστοχίας στο επίπεδο της κυβερνητικής στρατηγικής: η επιλογή να επιχειρηθεί η διόρθωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκ των έσω δεν απέδωσε και η ριζικότερη λύση έπρεπε, κατά τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να είχε επιλεγεί νωρίτερα.
Πανεπιστημιακή Αστυνομία: «Ήταν αχρείαστη»
Το δεύτερο λάθος που αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ακόμη πιο χαρακτηριστικό, καθώς αφορά μια από τις πλέον εμβληματικές πολιτικές επιλογές της πρώτης κυβερνητικής του θητείας.
Ο πρωθυπουργός δεν αμφισβήτησε ότι υπήρχε πρόβλημα ασφάλειας στα πανεπιστήμια. Παραδέχθηκε, όμως, ότι η δημιουργία ειδικής Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν αποδείχθηκε η κατάλληλη λύση.
«Η πανεπιστημιακή αστυνομία απέδειξε ότι ήταν μια προσπάθεια η οποία ήταν αχρείαστη», είπε, προσθέτοντας ότι καταναλώθηκε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο σε έναν τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος που τελικά δεν ήταν ο καταλληλότερος.
Η διατύπωση έχει σημασία: ο Μητσοτάκης δεν παίρνει πίσω τον στόχο για ασφάλεια και νομιμότητα στα ΑΕΙ. Παίρνει αποστάσεις από το συγκεκριμένο εργαλείο που είχε επιλεγεί για να επιτευχθεί.
Το τρίτο μήνυμα: «Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα»
Υπήρξε όμως και ένα τρίτο σημείο αυτοκριτικής, λιγότερο θεαματικό αλλά ίσως περισσότερο κρίσιμο για την επόμενη περίοδο.
Η ταχύτητα του κυβερνητικού έργου.
«Έχουμε πολλά ζητήματα στην ταχύτητα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η αναφορά αυτή διευρύνει ουσιαστικά το mea culpa.
Δεν αφορά μία συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, αλλά το χάσμα που μπορεί να δημιουργείται ανάμεσα στην κυβερνητική εξαγγελία, στη νομοθέτηση και στο αποτέλεσμα που τελικά βλέπει ο πολίτης.
Και αυτό αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα για μια κυβέρνηση που βρίσκεται ήδη στον έβδομο χρόνο της.
Γιατί η αυτοκριτική γίνεται τώρα
Η χρονική στιγμή δεν είναι πολιτικά ουδέτερη.
Ο Μητσοτάκης έχει ήδη τοποθετήσει τις εθνικές εκλογές στο 2027 και έχει δηλώσει ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας παραμένει η αυτοδυναμία.
Συνεπώς, η ΔΕΘ του 2026 δεν αποτελεί μόνο παρουσίαση οικονομικών μέτρων. Αποτελεί και την έναρξη ενός πολιτικού απολογισμού της περιόδου 2019-2026.
Σε αυτό το περιβάλλον, η παραδοχή λαθών μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους.
Για την αντιπολίτευση, αποτελεί επιβεβαίωση ότι σημαντικές κυβερνητικές επιλογές απέτυχαν ή καθυστέρησαν.
Για το Μέγαρο Μαξίμου, αντίθετα, το ζητούμενο είναι να εμφανιστεί ένας πρωθυπουργός που δεν αρνείται τις αστοχίες της επταετίας, αλλά επιχειρεί να δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να αλλάζει πολιτική όταν ένα μοντέλο δεν λειτουργεί.
Το πολιτικό στοίχημα πίσω από το «mea culpa»
Αυτό είναι και το ουσιαστικό πολιτικό μήνυμα της παρέμβασης.
Μετά από επτά χρόνια στην εξουσία, η Νέα Δημοκρατία δύσκολα μπορεί να εμφανιστεί στην κοινωνία ως κυβέρνηση που ξεκινά από μηδενική βάση. Καλείται πλέον να υπερασπιστεί όσα πέτυχε, αλλά και να εξηγήσει όσα δεν λειτούργησαν.
Ο Μητσοτάκης επέλεξε να αναγνωρίσει δύο από αυτά δημόσια.
Το ερώτημα μέχρι τις εκλογές του 2027 δεν θα είναι όμως μόνο αν παραδέχθηκε τα λάθη.
Θα είναι εάν η κυβέρνηση κατάφερε να τα διορθώσει εγκαίρως — και αν μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι τα μαθήματα της επταετίας αποτελούν λόγο για μια νέα εντολή και όχι επιχείρημα για πολιτική αλλαγή.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο