Nέα της αγοράς

Goldman Sachs: Αναμένεται επιτάχυνση των νέων δανείων των ελληνικών τραπεζών στο β’ εξάμηνο

Goldman Sachs: Αναμένεται επιτάχυνση των νέων δανείων των ελληνικών τραπεζών στο β’ εξάμηνο

Πηγή Φωτογραφίας: newmoney.gr

Τα πρόσφατα μηνιαία και τριμηνιαία στοιχεία των ελληνικών τραπεζών για τις χορηγήσεις δανείων, τις καταθέσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις τιμές των ακίνητων και την πορεία των ομολόγων τους, εξετάζει η Goldman Sachs σε νέο report.

Τα πρόσφατα μηνιαία και τριμηνιαία στοιχεία των ελληνικών τραπεζών για τις χορηγήσεις δανείων, τις καταθέσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις τιμές των ακίνητων και την πορεία των ομολόγων τους, εξετάζει η Goldman Sachs σε νέο report. Όπως επισημαίνει, η προεκλογική περίοδος καθυστέρησε τις αποφάσεις των εταιρειών για επενδύσεις, ωστόσο εκτιμά πως στο υπόλοιπο του έτους θα σημειωθεί επιτάχυνση των χορηγήσεων δανείων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Goldman αναλύοντας το μέτωπο της πιστωτικής επέκτασης, μετά τις ισχυρές αποπληρωμές εταιρικών δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2023 ύψους 1,3 δισ. ευρώ (κυρίως από ενεργειακές εταιρείες που επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων), ο όγκος παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στα 1,7 δισ. ευρώ το διάστημα Απριλίου-Μαΐου (κυρίως λόγω του εταιρικού τομέα).

Η Goldman Sachs εκτιμά πως υπήρξε κάποια καθυστέρηση στις αποφάσεις για κεφαλαιακές δαπάνες, οι οποίες ανέμεναν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Καθώς οι καταλυτές σχετικά με τις εκλογές βρίσκονται πλέον πίσω μας (με σαφέστερη ορατότητα στα μακροοικονομικά), η Goldman αναμένει επιτάχυνση της αύξησης των χορηγήσεων το β΄ εξάμηνο. Συνολικά μέχρι στιγμής, η αύξηση των πιστώσεων από την αρχή του έτους ήταν 2% στην Ελλάδα, με τη θετική ανάπτυξη να υποστηρίζεται από τις χαμηλές επιδράσεις βάσης.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, υποστηριζόμενος κυρίως από τη συνεχιζόμενη εισροή χρηματοδότησης από ιδιώτες. Το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκε σε 22% τον Μάιο από 20% τον Μάρτιο.

Τα επιτόκια των ανεξόφλητων επιχειρηματικών, ενυπόθηκων και καταναλωτικών δανείων, διαμορφώθηκαν σε 5,8%, 4,5% και 11,2% αντίστοιχα τον Μάιο, υποδηλώνοντας βελτίωση κατά 1,1, 0,5 και 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο. Τα σταθμισμένα μέσα επιτόκια των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν στο 0,33% και 0,48%, αντίστοιχα, υποδηλώνοντας επέκταση 7 και 10 μονάδων βάσης σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 8% τον Μάρτιο του 2023, με τον δείκτη NPE στα καταναλωτικά δάνεια να είναι στο 15%,  στα ενυπόθηκα δάνεια στο 10% και στα επιχειρηματικά δάνεια στο 7%.

Σε ό,τι αφορά τιμές ακινήτων, σύμφωνα με τον δείκτη ακινήτων Spitogatos, ο δείκτης των κατοικιών προς πώληση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7% από τις αρχές του έτους και κατά 11% σε ετήσια βάση, και ο δείκτης των επαγγελματικών ακινήτων προς πώληση αυξήθηκε κατά 2% από τις αρχές του 2023 και κατά 4% σε ετήσια βάση. Από την πλευρά της ενοικίασης, ο δείκτης των κατοικιών προς ενοικίαση αυξήθηκε κατά 6% από τις αρχές του έτους και 7% ετησίως και ο δείκτης των εμπορικών ακινήτων προς ενοικίαση αυξήθηκε κατά 3% και 5% το αντίστοιχο διάστημα.

Τέλος, οι αποδόσεις των senior MREL ομολόγων των ελληνικών τραπεζών διευρύνθηκαν κατά περίπου 40 μ.β. τον τελευταίο μήνα, ενώ οι αποδόσεις των AT1 αυξήθηκαν κατά περίπου 30 μ.β.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments