Διεθνή

Ιταλία: Οι “προβολείς” στον Παντοάν για την πρωθυπουργία

Ιταλία: Οι “προβολείς” στον Παντοάν για την πρωθυπουργία
Οι επίσημες ανακοινώσεις το απόγευμα, προς κυβέρνηση ευρύτατου σχήματος ή με παρουσία τεχνοκρατών μετά από την επιμονή Ρέντσι για παραίτηση.

Ο δρόμος για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιταλίας από την Πιέρ Κάρλο Παντοάν αρχίζει και στρώνεται στη Ρώμη μετά από το χθεσινό δημοψήφισμα, καθώς με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που υπάρχουν από τη Ρώμη είναι ολοένα και πιο πιθανό ο υπουργός Οικονομικών να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Το παραπάνω σενάριο ενισχύεται μετά από την άτυπη συνάντηση που είχε ο μεγάλος ηττημένος της χθεσινής ψηφοφορίας, Ματέο Ρέντσι με τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο πολιτικών ο Ρέντσι επανέλαβε πως θα τηρήσει τα όσα είπε κατά την ομιλία παραδοχής της ήττας του, πως δεν πρόκειται να μείνει “κολλημένος στην καρέκλα”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Ο Ρέντσι αναμένεται να υποβάλει και επίσημα την παραίτηση του μετά από τη συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου υπό την πρωθυπουργία του, που είναι προγραμματισμένη για τις 19:30 ώρα Ελλάδας (18:30 ώρα Ιταλίας).

Τα μηνύματα υπέρ του Παντοάν στην πρωθυπουργία ήρθαν από τον Πιέρ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες, όσο και από τον εκπρόσωπο της Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο

Οικονομικές προειδοποιήσεις

Η σχετικά ψύχραιμη αντίδραση των αγορών μετά από την ήττα του Ρέντσι δείχνει να “χαλάει”, καθώς το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχωρεί εκ νέου άνω του 0 ,80%, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις στις τράπεζες της χώρας, με την μετοχή της UniCredit να πέφτει νωρίτερα άνω του 6%, γράφοντας limit down και οδηγούμενη σε άρση της διαπραγμάτευσης.

Ακόμα, αρνητικά μηνύματα έστειλε και ο οίκος αξιολόγησης DBRS, αναφέροντας πως υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε σχετική έκθεση του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments