Διεθνή

“Όχι” στο ιταλικό δημοψήφισμα: Το 20% που αλλάζει την Ευρώπη

“Όχι” στο ιταλικό δημοψήφισμα: Το 20% που αλλάζει την Ευρώπη
Το arrivederci του Ρέντσι στην πρωθυπουργία "ξημερώνει" μια καινούργια μέρα για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τριγμοί στις τράπεζες και ειδικότερα στην Monte dei Paschi μετά από την ήττα του δημοψηφίσματος.

Ξεκάθαρα, ένα μπαμ ακούσθηκε στην Ιταλία μετά από το “όχι” στον δημοψήφισμα που είπαν οι Ιταλοί στον Ματέο Ρέντσι την Κυριακή, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να δηλώνει πως θα θέσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτηση του.

Το αποτέλεσμα δεν ήρθε ως κεραυνός αν αιθρία, και η διαφορά του 20% που αναμένεται να κλείσει μεταξύ του “όχι” και του “ναι” (όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας για το δημοψήφισμα) αποτελεί πλήγμα κατά του Ιταλού πρωθυπουργού και αφήνει τη χώρα εν μέσω μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας, με την αντιπολίτευση να κάνει ήδη λόγο για διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Οι συνέπειες από την επικράτηση του “όχι” είναι ήδη φανερές και στην οικονομία της Ιταλίας και δη στον ευάλωτο τραπεζικό τομέα, με τους τραπεζίτες να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για την επόμενη μέρα. Όπως μεταφέρουν οι Financial Times, οι επικεφαλής της Monte dei Paschi εξετάζουν την επίσημη κατάθεση αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατική παρέμβαση προκειμένου να ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Στα αποτελέσματα, όπως αναφέρει το ΥΠΕΣ της Ιταλίας, το “όχι” συγκεντρώνει το 59.20% και το “ναι” το 40,80%. 

Η ήττα είναι μεγάλη για τον Ρέντσι, ενώ άμεσα αναμένονται οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις καθώς και οι πιέσεις που θα ασκηθούν στην Ιταλία από τις διεθνείς αγορές.

Σημειώνεται πως το “Κίνημα 5 αστέρων” (M5s) του Μπέπε Γκρίλο δηλώνει ότι καταρτίζει την “ομάδα του για τη μελλοντική κυβέρνηση του M5S” ενώ ο Σαλβίνι της ξενοφοβικής Λέγκας ζητά εκλογές αμέσως.

Η μπερλουσκονική Δεξιά κρατά αποστάσεις ενώ τo κόμμα του Ρέντσι αναζητεί κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα.

Οι επιπτώσεις του ιταλικού “όχι” ασκούν πιέσεις και στο ευρώ, με το κοινοτικό νόμισμα να διαμορφώνεται στα 1,056 δολάρια, ενώ νωρίτερα έπεφτε στα 1,505, χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments