Αθλητισμός

Αλεξανδρής: «Δεν μπαίνω στη διαδικασία να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας»

Αλεξανδρής: «Δεν μπαίνω στη διαδικασία να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας»
Ο Αλέξης Αλεξανδρής μίλησε για τον απόηχο της συνέντευξης που έδωσε σε αθλητική ιστοσελίδα και προκάλεσε χιλιάδες σχόλια με όσα ανέφερε για την εποχή που αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό.

​Ο παλαίμαχος επιθετικός μίλησε για την χθεσινή του συνέντευξη και την επίμαχη ατάκα με το «παιδί και το τάβλι» και αποκάλυψε ότι δεν σκόραρε στο φινάλε του πρωταθλήματος της σεζόν 1993-94 για να μοιραστεί το βραβείο του πρώτου σκόρερ με τον Χρήστο Βαζέχα ως ένδειξη σεβασμού προς τον αντίπαλό του.

Αναλυτικά όσα είπε στο Sport24 Radio 103,3

Για το εάν έχει μετανιώσει για κάτι από αυτά που είπε: «Ποτέ στη ζωή μου – και με ξέρετε καλά – δεν μπήκα στη διαδικασία να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, γιατί δεν είμαι ελέφαντας. Είναι διαφορετικό να ακούς το συνομιλητή σου όταν τον έχεις απέναντί σου, τον τρόπο και ο,τι πεις από τον τρόπο που θα στηθεί και θα αποτυπωθεί μια συνέντευξη. Πιστεύω ότι μας ψεκάζουν κανονικά, πλέον δεν με εντυπωσιάζει τίποτα. Βλέπω το πώς πάρθηκε μια λέξη “ότι κλέβω και τα παιδιά μου” και πώς χρησιμοποιήθηκε. Μίλησα με τα παιδιά και πριν την κάνουμε, τους είπα (Γιώργο Περπερίδη και Ηλία Καλλονά) αφού θα κάνετε τον κόπο που θα έρθετε στην Ελασσόνα, μην με ρωτήσετε πράγματα που θα ρωτήσει και μια γάτα ή ένας σκύλος έξω. Θέλω να με ρωτήσεις πράγματα, για να ακούσεις πράγματα».

Για την ατάκα που είπε με το παιδί του και το τάβλι: «Όταν έφθασε η συζήτηση να μιλήσουμε περί νίκης και πρωταθλητισμού, ο καθένας στις συζητήσεις που κάνει ή όταν παίζει δεν θέλει να χάνει. Ακόμη και με το παιδί σου να παίζει και το λέω μεταφορικά, κυριολεκτώ μεταφορικά – δεν είναι τηλεοπτική η συνέντευξη για να καταλάβει ο καθένας το πως ειπώθηκε κάτι και πώς κλάπηκε μια λέξη – δεν θέλεις να χάνεις και είναι λυπηρό πώς έκλεψαν μια φράση. Ξέρετε ποιο είναι το πιο λυπηρό; Εν τέλει, σε ποιους απευθύνονται; Μετά λένε γιατί δεν ασχολούνται οι άνθρωποι που μπορούν να μιλήσουν σωστά και να δώσουν μια συνέντευξη».

Για το εάν “βουτάει” να πάρει πέναλτι: «Εδώ και καιρό σε όλη την καριέρα μου μου προσάπτουν ένα πέναλτι στην Καβάλα, τελευταία αγωνιστική πρώτου γύρου, ένα πέναλτι στην Καβάλα. Υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω, να κρυφτώ, να κάνω κάτι άλλο. Βέβαια έπεσα, όπως πέφτουν εκατοντάδες ποδοσφαιριστές. Είναι η τέτοια η φύση του ποδοσφαίρου που θα πέσεις χίλιες κι ένα εκατομμύριο φορές.

Εάν είναι δυνατόν επειδή έπεσα να πάρω ένα πέναλτι, αν το δώσει αυτό ο διαιτητής θα πρέπει να το κουβαλάω; Θα πρέπει να διαγραφούν τα 300 γκολ μου; Και ξαφνικά διαβάζω, ο μέγας βουτηχτής, ο μέγας… Είναι λυπηρό και θα πρέπει να ανοίξουν καινούρια οφθαλμοιατρεία τότε, για να βλέπει ο κόσμος πραγματικά».

Για το εάν οι επιθετικοί γενικά προσπαθούν να εκμαιεύουν ένα πέναλτι: «Όποιος δεν έχει παίξει ποδόσφαιρο και δεν ξέρει τι είναι η ένταση του αγώνα δεν μπορεί να καταλάβει, εκείνη τη στιγμή μπορείς να κάνεις ο,τι θεμιτό ή αθέμιτο, ή αψυχολόγητο που υπάρχει, μπορεί να κάνεις αυτό κι εκείνο και να πεις το επόμενο λεπτό τι έκανα. Έτσι είναι η φύση του αθλήματος, που δεν μπορώ να κάνω τον άλλον να το κατανοήσει διαφορετικά. Θα μιλούσαμε για αγγελικά πλασμένη κόσμο, βλέπετε αυτόν τον κόσμο στην κοινωνία, στις δουλειές υπάρχει αξιοκρατία, ζούμε χωρίς λάθη; Ζούμε σε μια τέτοια κοινωνία που πραγματικά εγώ είμαι εξωγήινος;».

Για το fair play: «Το δικαίωμα να κρίνει το έχει μόνο ο διαιτητής. Αν ανατρέξεις στην ποδοσφαιρική καριέρα, σπάνιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών έχουν αγνοήσει αυτό το πράγμα. Όποιος παίρνει μια λέξη και την κλέβει και την χρησιμοποιεί, είναι εκτός πραγματικότητας.

Είναι η φύση της θέσης, όταν είσαι στην περιοχή, όλοι πέφτουν. Είναι νόμος στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν 410 περιπτώσεις σε ένα ματς. Όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές πρέπει να διαγραφούν ή πρέπει να χαλάσουν το όνομά τους; Μπορεί να αμαυρωθεί η εικόνα του Σαραβάκου όταν μαρκαριζόταν από έναν αμυντικό και πάνω στην ταχύτητα έπεσε; 410.000.000 φορές μπορούν να γίνουν αυτά…».

Για το εάν υπήρχε συμφωνία με τον Βαζέχα να πάρουν μαζί το έπαθλο του καλύτερου σκόρερ του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής της σεζόν 1993-1994: «Ναι, ως ένδειξη σεβασμού σε ένα παίκτη που προσπαθούσε τρία χρόνια και το είχε χάσει τρεις φορές και δεν έπαιξε στο τελευταίο ματς. Τον σεβόμουν, τον εκτιμούσα, μέναμε κοντά, από σεβασμό σε σένα του λέω ότι δεν θα βάλω παραπάνω από σένα γιατί σέβομαι την προσφορά σου και σε εκτιμώ ως ποδοσφαιριστή.

Ήμασταν αντίπαλοι τότε και σε μεγάλη κόντρα η ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό. Ήταν τα χρόνια που ο Ολυμπιακός δεν διεκδικούσε το πρωτάθλημα. Είναι εγωιστικό ο καθένας να θέλει τον τίτλο ως μοναδικός πρώτος, αλλά έτσι είναι. Τον Βαζέχα τον θαύμαζα στον αγωνιστικό χώρο, είχε χάσει δύο φορές από τον Δημητριάδη, εγώ μπορούσα να βάλω δύο και τρία γκολ απέναντι στον ΟΦΗ στο τελευταίο ματς, αλλά από σεβασμό του λέω δεν θα σκοράρω να βγούμε μαζί και οι δύο. Ήταν μυστικό γιατί το ήξεραν δύο τρεις ρεπόρτερ και ο Χρήστος».

Για το γεγονός ότι η επίμαχη δήλωσή μπορεί να θεωρηθεί προκλητική: «Αυτός που το διαβάζει στην έξω του ζωή θέλει να χάνει; Θέλει να χάνει στη δουλειά του; Τι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Κάποιες στιγμές θα χρειαστεί να κάνεις το οτιδήποτε για να κερδίσεις. Βλέπουμε στο γήπεδο να πετάνε μπάλες. Μπορεί να μη συμφωνώ κι εγώ σ’ αυτό. Από τη στιγμή που έχω κάνει μία δυο τρεις δέκα ενέργεια, το έχω κάνει. Και για να βγαίνω να το παραδέχομαι και να το λέω αποδεικνύεται ότι είναι λάθος. Δεν μπορώ να χαϊδέψω τα αυτιά κανενός. Η πορεία μου έδειξε κάτι τέτοιο; Όλοι αυτοί που σχολιάζουν είναι 20χρονοι και 22χρονοι που δεν ξέρουν τι έγινε τότε.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο, όλοι οι προπονητές, φίλαθλοι, πρόεδροι θέλουν να κερδίζεις με τον οποιονδήποτε τρόπο. Πλάκα μου κάνεις; Ότι δεν έχει μαρκαριστεί ο Σαλπιγγίδης, ο Ιμπραχίμοβιτς δεν έχει μαρκαριστεί μέσα στην περιοχή; Η φύση της θέσης είναι από μόνη της έτσι. Δεν γίνεται να είμαστε καλοί με όλους. Αλλιώς θα πρέπει να λέμε αυτά που θέλουν όλοι. Αν έχει σοκαριστεί ο μέσος Έλληνας από αυτά που είπα, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Έχει λοιδωρηθεί η ΑΕΚ εκείνης της τριετίας για το πέναλτι του Μανωλά, του Μπατίστα, δικό μου, όπως και πριν του Παναθηναϊκού. Τόσο πολύ έχουν σοκαριστεί οι φίλοι της ΑΕΚ και του ΠΑΟ; Στην προσωπική υπάρχουν άλλες αρχές, στο ποδόσφαιρο είναι διαφορετικά. Υπάρχει επαφή, η σκέψη της νίκης. Υπάρχουν πολλά. Είτε είσαι στη Μάντσεστερ, είτε αλλού. Κανείς δεν έχει αναφερθεί σε άλλα τόσα ωραία πράγματα που έχουν βγει από αυτή τη συνέντευξη.

Το ίδιο είπε και ο Μαραντόνα για το χέρι που έκανε. Το πρόβλημα της ελληνικής πραγματικότητα είναι να ασχολούμαστε με το εάν ποδοσφαιριστής πέφτει να πάρει ένα πέναλτι; Να διαβάσουν όλη τη συνέντευξη και να τοποθετηθούν επ’ αυτού. Όχι να πάρει ένα κομμάτι ένα σάιτ της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού…».

Για τον απόηχο της συνέντευξής του: «Δεν κάναμε μια συνέντευξη ελληνικών δεδομένων. Δεν κάναμε μια συνέντευξη για να ωραιοποιήσουμε τα πράγματα. Όταν υπάρχει αντίπαλος, είσαι καλύτερος, πώς θα κερδίσεις; Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της νίκης; Μιλάμε για ένα αντρικό άθλημα, μακάρι να το κάνουμε σαν το μπάσκετ, να είναι πιο καθαρό, να μην υπάρχει επαφή.

Οι τίτλοι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός είναι σαν την γκόμενα, που όλοι προσπαθούν να της κάνουν τα χατίρια, δεν έχει σχέση η φράση με παράγκες.

Αν θες να γίνει καλύτερος δεν χρειάζεται να ελέγχεις παράγκες και τέτοια, πρέπει να επενδύσεις σωστά σε παίκτες, σε προπονητές. Αν θέλεις μια ζωή να καλύπτεις τα λάθη σου, επειδή ο άλλος κερδίζει δεν θα τον φθάσεις ποτέ.

Διακωμώδησα τον ίδιο μου τον εαυτό με το πέναλτι. Αυτός είμαι, δεν θέλω να είμαι κάποιος άλλος. Και στο κάτω κάτω, ποιος αναρωτήθηκε ποιος είναι ο Αλεξανδρής. Είμαι περήφανος γι αυτό που είπα, για αυτό που έχω κάνει για αυτά που μου έχει προσφέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο; Και δεν μου έχει δώσει τίποτα το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για τα χρήματα που έβγαλε και τη μη ανταπόδοση της προσφοράς του από το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Κανείς δε ρώτησε τι έχεις κάνει για να πάρεις αυτά τα λεφτά; Τι προσωπική ζωή έχεις κάνει; Γιατί βάζετε τους ανθρώπους με τα λεφτά. Δεν μου δώσε τίποτα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επειδή ο ποδοσφαιριστής έχει ένα ωραίο άμαξα, μια ωραία γκόμενα… συνθήκες, προστασία όπου πήγαινα…αυτά εννοώ δεν μου έχουν δώσει.

Κινδύνεψα σε πολλά γήπεδα, δεν με προστάτεψε σε τίποτα. Δεν μου προσέφερε κανείς τίποτα. Ο,τι κι αν έκανα ποδοσφαιρικά, ο καθένας θα προσπαθούσε να το αναιρέσει…..

O καθένας εκφράζει την προσωπικότητά του, όσο μπορεί περισσότερο. Δεν μπω ποτέ στη διαδικασία να κατακρίνω κάποιον επειδή δεν έχει την ίδια άποψη με εμένα. Γιατί όλοι θα βγουν και θα κράξουν, όπως γίνεται με εμένα.

Δεν προσπαθώ να κάνω κανένα επαναστάτη. Δεν προσπαθώ να μειώσω κανέναν».

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments