Οικονομία

Καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2019

Καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2019
Τι φόρο ακινήτων θα πληρώσουμε φέτος και το 2018.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν δικαιότερο φόρο ακινήτων, που θα αποδίδει μάλιστα και έσοδα λιγότερα περίπου κατά 30% σε σχέση με τη σημερινή του βεβαίωση (περίπου 3,5 δισ. ευρώ), μετατίθεται για το 2019. 

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που «παζαρεύει» η κυβέρνηση με τους δανειστές περιλαμβάνεται στα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η κυβέρνηση δεν θέλει η μείωση του φόρου να είναι οριζόντια αλλά να είναι στοχευμένη προκειμένου να ελαφρύνει όσους έχουν μικρή και πολύ μικρή ακίνητη περιουσία. 

Επίσης, θέλει την πλήρη απαλλαγή από το φόρο για όσους σήμερα έχουν έκπτωση 50% (ετήσιο εισόδημα έως 9.000 σε συνδυασμό με χαμηλή ακίνητη περιουσία). Από την άλλη οι θεσμοί, οι οποίοι δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη, θέλουν η συμμετοχή του ΕΝΦΙΑ στο πακέτο των αντιμέτρων να είναι της τάξης των 300 έως 500 εκατ. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ και φέτος με πλασματικές τιμές

Έτσι, και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα επιβληθεί σε περισσότερους από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα επί των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου του 2016.

Η επιβολή του φόρου επί των σημερινών αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κι όχι επί των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς, όπως υποσχόταν η κυβέρνηση, οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καταρτίσουν το νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με το οποίο θα αντικατασταθεί το ισχύον σήμερα σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments