Πολιτική

Κόντρα Μητσοτάκη με Καμμένο – Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε θέμα δεδηλωμένης για τον υπουργό Άμυνας

Κόντρα Μητσοτάκη με Καμμένο – Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε θέμα δεδηλωμένης για τον υπουργό Άμυνας
Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια.

Άγρια κόντρα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πάνο Καμμένο ξέσπασε στη συζήτηση για το Κυπριακό. Σε τρίτη παρέμβασή του στη Βουλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι εγείρεται μείζον ζήτημα.

«Δεν γίνεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη. Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία που έχετε οικοδομήσει έχει έναν συνεκτικό παράγοντα, την παραμονή στην εξουσία. Δεν μπορεί να είναι συμμαχία α λα καρτ. Τίθεται θέμα δεδηλωμένης», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Αναδεικνύεται μία βασική διαφορά μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Κύριε πρωθυπουργέ, οφείλετε να τοποθετηθείτε επ’ αυτού. Πώς έχετε υπουργό έναν πολιτικό που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής;».

Πιο αναλυτικά, στην παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι άκουσε τον κ. Καμμένο να αναφέρει ότι για πρώτη φορά σε διαπραγμάτευση για τον Κυπριακό ετέθη ζήτημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων με τόσο μεγάλη έμφαση.

«Είναι λάθος αυτό κ. Καμμένε. Αποτελεί πάγια ελληνική θέση. Καταθέτω δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, τότε εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, το 2008», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο Φάκελο της Κύπρου εξέφρασε την επιφύλαξή του για το χρόνο υλοποίησης αυτής της απόφασης και τέταρτον με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.

«Το ερώτημα είναι κ. πρωθυπουργέ και κ. Καμμένε αν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει την κυβερνητική πλειοψηφία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Καμμένο του είπε πως ως βουλευτής της ΝΔ το 2007 είχε συνταχθεί με την θέση της τότε κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία. «Έχετε δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη αλλά δεν γίνεται σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής άλλη άποψη να έχει ο υπουργός εξωτερικών και άλλη ο υπουργός Αμυνας. Προκαλείται μείζον θέμα».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει ακόμη και θέμα δεδηλωμένης καθώς «δεν μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται με διαφορετικές θέσεις σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα». Απευθυνόμενος δε στον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «δεν μπορείτε κύριε Τσίπρα να έχετε υπουργό Άμυνας έναν υπουργό που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής».

«Υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας όσα είπε για το θέμα της Κύπρου ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά την επίσημη θέση για το όνομα της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος είπε ότι η μόνη απόφαση που υπάρχει, σε επίπεδο εθνικής θέσης, είναι αυτή του συμβουλίου αρχηγών κομμάτων, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το συμβούλιο αρχηγών κομμάτων αποφάσισε ομόφωνα, εκτός του ΚΚΕ, τη μη χρήση του όρου Μακεδονία.

Απευθύνθηκε, δε, υπό τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ και του προέδρου της, προς τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως «άλλαξε τη θέση της ΝΔ» και σχολίασε: «Αν επιθυμείτε να αλλάξετε τις θέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μπορείτε να ζητήσετε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αλλά πριν φτάσετε εκεί ρωτήστε τους βουλευτές της Μακεδονίας».

«Για πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ είναι σχέδια νόμου. Ουδέποτε έχω ψηφίσει διότι ουδέποτε ήλθε για ψηφοφορία κάτι τέτοιο. Δεν έχω ψηφίσει κ. Μητσοτάκη ποτέ αλλαγή της θέσεως αυτής που είπατε το 2008. Διαβάζατε μια ανακοίνωση του εκπροσώποου του ΥΠΕΞ, δεν είναι νόμος», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κύριε Μητσοτάκη, πρόβλημα υπαρξιακό πρέπει να έχετε εσείς γιατί όταν έριξε την κυβέρνησή σας ο Αντώνης Σαμαράς σειόταν τότε το στάδιο και φωνάζαν ‘αλήτη προδότη Σαμαρά’. Εμείς θα τα βρούμε και ο υπουργός Εξωτερικών θα διαπραγματευθεί και η κυβέρνηση αυτή θα βγει πάλι νικητής όπως βγήκε στο Κυπριακό. Εμείς ούτε διαφωνίες είχαμε τύπου Ανάν που η αδελφή σας έλεγε άλλα και ο Καραμανλής άλλα, ούτε στο βέτο για το ΝΑΤΟ που ο Καραμανλής έλεγε άλλα και η αδελφή σας ήθελε να παραδώσει τη μισή Ελλάδα. Να είστε σίγουροι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά», κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments